

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 78

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 78 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 78
METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Necip Fazıl Kısakürek okuduğunuz “Kaldırımlar I” adlı şiirini; sade bir dil, etkili bir anlatım, sağlam bir teknik gerektiren saf şiir anlayışıyla yazmıştır.
Cumhuriyet Dönemi’nin ilk kuşak şairleri arasında yer alan Necip Fazıl Kısakürek, mistik bir öz taşıyan şiirlerinde genellikle insanın evrendeki yerini, iç dünyasının gizli duygu ve tutkularını ele alıp işlemiştir.
Cumhuriyet Dönemi’nde yaşanan toplumsal değişimler diğer edebî türler gibi şiiri de etkilemiştir. Bu dönem Türk şiirinde birbirini izleyen, birbirine tepki olarak doğan ve gelişen farklı şiir akımları görülür.
Türk şiirinin içerik ve şekil yönünden köklü değişimler geçirmesinde etkili olan anlayışlardan biri de “saf şiir” (öz şiir) anlayışıdır.
Ahmet Haşim’in, “Şiir Hakkında Bazı Mülahazalar” adlı yazısında kurallarını belirlediği “saf şiir” anlayışı, Yahya Kemal Beyatlı ve Ahmet Hamdi Tanpınar’ın çalışmalarıyla 1940-1960 yılları arasında önemli bir şiir geleneği oluşturmuştur. Bu anlayışın temsilcileri arasında Necip Fazıl
Kısakürek, Asaf Halet Çelebi, Ziya Osman Saba, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Muhip Dıranas, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Behçet Necatigil sayılabilir.
Saf şiir anlayışıyla yazılan şiirlerde, ahenkli ve etkili söylemle dilde sadeleşip rahat bir söyleyişe ulaşma hedeflenir. Masal, rüya, mit, zamanın sonsuzluğu, aşk, ölüm, ayrılık, yalnızlık gibi temalar işlenir.
Saf şiir anlayışıyla yazılan şiirlerde, ölçü ve uyaktan yararlanılabilir ama şiire güç veren, hayal gücünün oluşturduğu imgeler ve kelimelerin bir araya gelerek sağladığı ses ve ahenk zenginliğidir.
Saf şiir anlayışıyla şiir yazan sanatçılar XIX. yüzyılın ortalarında Fransa’da ortaya çıkan sembolizm akımından etkilenmişlerdir.
Sembolizm, şiirde gerçekçiliği savunan parnasizm akımına tepki olarak doğduğundan sembolist sanatçılar izlenimlere, anlam kapalılığına ve müzikaliteye önem vermişlerdir. Dış dünyadan alınanların, sembollerle ve sezdirilerek ifade edildiği bu akımda şiirin anlamı, okuyucuya göre değişmektedir.
Charles Baudelaire (Çarls Bodler), Arthur Rimbaud (Artur Rembo), Paul Verlaine (Pol Verlen), Stephane Mallerme (Stefan Malerme), Paul Valery (Pol Valeri) dünya edebiyatında bu akımın öncüleridir.
Ahmet Haşim, Yahya Kemal Beyatlı, Ahmet Hamdi Tanpınar, Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Muhip Dıranas, Sedat Ümran ve Yedi Meşaleciler bu akımdan etkilenen sanatçılarımızdan bazılarıdır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 78 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum