

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 72

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 72 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 72
Soru: Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
- Cevap:
Soru: 1) Meydandan dönüp Hancı Sokağı’na sapınca spor salonunun uğultusu yerini etkileyici bir keman konçertosuna bıraktı. Gördün mü kültürlü insanı? Bu radyo istasyonunu muhakkak Sema bulmuştur. İnce kızdır şu Sema. “Ruhu sonsuza kadar bir müzik okyanusunda yüzmeliymiş.” Kendisi böyle söylüyor. Şimdi radyonun yanındaki koltukta ayaklarını altına almış oturuyordur. Elleri yanlarında, gözleri yarı kapalı, yüzünde memnun bir ifade, elinden gelse tüm gün müzik dinleyecek. Bu parçada, aşağıdaki anlatım biçimlerinden hangileri kullanılmıştır?
A) Açıklama-öyküleme
B) öyküleme-betimleme
C) Tartışma-örnekleme
D) Açıklama-alıntılama
E) Tartışma-betimleme
- Cevap: B
Soru: 2) Hikâyede olayın geçtiği mekân sınırlı, anlatım özlü ve yoğundur. Karakterler belli bir olay içinde gösterilir. Çoğu zaman bu karakterlerin belli özellikleri yansıtılır. Konu, tümüyle düş ürünü ya da gerçekçi olabilir. Genellikle ironik bir rastlantı yoluyla oluşturulan özel bir an üzerindeki yoğunlaşma, sürprizli sonlara imkân verir. Bu parçada hikâyenin hangi özelliğine değinilmemiştir?
A) Anlatımın özlü ve yoğun olduğuna
B) Karakterlerin belli bir olay içinde verildiğine
C) Diyalog ve iç konuşma tekniklerinden yararlanıldığına
D) Konularının düş ürünü ya da gerçekleri yansıtan türden olabileceğine
E) Beklenmedik bir biçimde bitebileceği- ne
- Cevap: C
Soru: 3) Hikâye, gerçek ya da düş ürünü bir olayı aktaran düzyazı biçimindeki anlatmaya bağlı edebî bir türüdür. Romanda olduğu gibi hikâyede de öyküleyeci ve betimleyici anlatım biçimleri kullanılır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip oluşu, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırışı, az sayıda karaktere yer verişiyle hikâye, romandan ayrılır. Bu parçaya göre aşağıdaki özelliklerden hangisi hikâye ve roman türlerinde ortaktır?
A) Düzyazı şeklinde oluşları
B) Kısa oluşları
C) Olay örgülerinin yalın oluşu
D) Yoğun bir etki uyandırışları
E) Karakter sayılarının az oluşu
- Cevap: A
Soru: 4) Bu parçada hikâyenin hangi özelliğine değinilmemiştir?
A) Gerçek ya da düş ürünü olduğuna
B) Anlatmaya dayalı bir tür olduğuna
C) Romanla farklılıkları olduğuna
D) Öyküleyici ve betimleyici anlatım biçimlerinin kullanıldığına
E) Anlatımının kapalı olduğuna
- Cevap: E
Soru: 5) Anlatıcı her zaman her yerdedir. Sanki tüm güçlere sahiptir. Metin kişileriyle ilgili her şeyi, onların düşüncelerini, niyetlerini bilir ya da sezer. Kahramanların geçmişlerini ve geleceklerini bilir. Aynı anda farklı yerlerde meydana gelen olayları da anlatabilir. Bu parçada sözü edilen anlatıcının bakış açısı aşağıdakilerden hangisidir?
A) İlahi (hâkim) bakış açısı
B) Kahraman anlatıcı bakış açısı
C) Gözlemci figürün bakış açısı
D) Nesnel bakış açısı
E) öznel bakış açısı
- Cevap: A
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 72 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum