

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 64

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 64
YAZARIN BİYOGRAFİSİ
Ferit EDGÜ (1936-…)
İstanbul’da doğdu. Hikâye, roman, şiir, deneme türünde eserleri vardır. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümüne devam etti. Daha sonra Paris’e giderek öğrenimini orada sürdürdü. Türkiye’ye döndükten sonra “Mavi” dergisinde yazmaya başladı ve adını bu dönemde duyurdu.
Aydın kesimin yalnızlığını ve mutsuzluğunu anlattığı hikâye ve romanlarında varoluşçuluğa gerçeküstü motifler de ekledi. Tek bir gerçek olmadığı görüşünden yola çıkarak hikâyelerinde gerçeği çeşitli biçimlerde yansıtmaya çalıştı. Türkçeyi çok iyi kullanarak anlatımını iyice yalınlaştırdı. Minimal hikâyeye geçişi de böyle başladı.
Minimal hikâyelerinde bütünü değil parçaları kavramanın peşine düştü ve hayattan kesitleri mercek altına almaya çalışarak “an”ı işledi.
Aldığı ödüller
Sait Faik Hikâye Armağanı (1979)
Türk Dil Kurumu Deneme Ödülü (1979)
Eserlerinden bazıları
Roman: “Kimse”, “O/Hakkari’de Bir Mevsim”.
Hikâye: “Kaçkınlar”, “Bozgun”, “Bir Gemide”, “Çığlık”, “Ressamın Öyküsü”, “Doğu Öyküleri”, “Do Sesi”.
Şiir: “Ah Minel Aşk”.
Deneme: “Abidin Dino”, “Pertev Naili Boratov”, “Ders Notları”, “Yazmak Eylemi”, “Sözlü-Yazılı”, “Avara Kasnak”.
Anı: “Görsel Yolculuklar”.
Biyografi: “Abidin”, “Avni Arbaş”, “Osman Hamdi-Bilinmeyen Resimleri”.
Soru: 1) Öyleyse beni bırak, pusulayı izle. Ya da kendi yolunu kendin aç. Bu cümlede altı çizili söz hem gerçek hem mecaz anlama gelebilecek biçimde kullanılmıştır, denebilir mi? Düşüncelerinizi ifade ediniz.
- Cevap: Altı çizili ifade iki anlama da gelebilecek şekilde kullanılmıştır. Hem “Karda pusulana bak ve karları kendin atarak yolunu aç!” anlamında hem de “Başkasının belirlediklerinin değil kendi çizdiğin hedeflerin peşinden git!” anlamında kullanılmıştır.
Soru: 2) Elimde pusula soruyorum: — Nereye gidiyoruz Ramazan? — Köye. ) — Köyün yolu burdan değil ki. Bu parçada iki noktanın ve uzun çizginin kullanım amaçlarını belirleyiniz.
- Cevap:
İki nokta: Edebî eserlerde konuşma bölümünden önceki ifadenin sonuna konur:
Uzun çizgi: Yazıda satır başına alınan konuşmaları göstermek için kullanılır.
Soru: 3) Eğik çizgi (/): Dizeler yan yana yazılırken, adres yazımında kapı numarası, daire numarası ve semt, şehir arasında, tarihlerin yazımında, genel ağ adreslerinde, matematikte bölme işlemi yerine, fizik ve matematik vb. alanlarda birimler arası oranlar gösterilirken kullanılır. “Pusula/sız” adlı hikâyede eğik çizginin kullanılış amacını belirleyiniz.
- Cevap: Burada kelimenin hem ekli hem eksiz halini birden kullandığını göstermek için konmuştur.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 64 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum