

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 29

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 29 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 29
YAZMA ÇALIŞMALARI
A. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma
(…)
Dil bir vasıtadan ibarettir. Hayatta veya edebiyatta olsun biz kelimelerle değil, kelimeler vasıtasıyla bize tanıtılan veya sunulan varlıklara, eşyalara ve insanlara bakarız. Değerli olan, sevilen veya nefret edilen kelimeler veya harfler değil, insan, hayat ve dünyadır. Dil bizi, kendisini unutturarak doğrudan doğruya varlığa götürdüğü nispette vazifesini yerine getirmiş olur. İyi yazar dile hâkim olduktan sonra, onu unutur. Bizzat varlık, hayat ve insan ile uğraşır. Daha doğrusu o dili kullanırken dürbünle dünyayı seyreden biri gibi dikkatini kelimelere değil, varlığa çevirir. Dünyayı seyredecek yerde dürbünün kendisine bakan biri, dünyayı değil, dürbünü görür.
Mehmet KAPLAN, Kültür ve Dil
Yukarıdaki metinde de belirtildiği gibi dil, duygu ve düşünceleri yazı ya da sözle ifade edebilmek için bir araçtır. Dili kalıcı kılansa Görme engelliler için oluşturulan
yazıdır. Bu nedenle atalarımız “Söz uçar, yazı kalır.” demiştir. İyi bir yazılı anlatım, doğru düşünmek ve dilin kurallarını iyi bilmekle
mümkündür. Sanat eserleri farklı kelimelerle yazılmaz. Toprağı altın yapan sanatçıdır. Bunun için gerekli olan iyi bir anlatımdır. İyi bir anlatımın açıklık, akıcılık, duruluk ve yalınlık gibi özellikler taşıdığı bilinmelidir.
Dil, insan için vardır; bilim, sanat ve teknik de insanın dil yardımıyla ortaya koyduğu ürünlerdir. İnsan değişir, insan değiştikçe toplumu da dili de değiştirir. Bu değişen dil, doğal olarak teknolojiye ve sosyal medyaya da yansır.
B. Yazma Tür ve Tekniklerini Uygulama
Bu üniteden edindiğiniz bilgilerden de yararlanarak toplumsal değişim, teknoloji ve sosyal medyanın dili nasıl etkilediği hakkında bir yazı yazınız.
Yazınızı hazırlamadan önce
Yazacağınız türü belirleyiniz. Yazınızı farklı türlerde yazabilirsiniz.
Yazacağınız metnin türüne göre konu, tema, ana düşünce, amaç ve hedef kitleyi belirleyiniz. Yazma konusuyla ilgili hazırlık yapınız.
a. Konuyla ilgili okuma ve araştırma yapınız.
b. Yazınızda kullanacağınız bilgi, gözlem, düşünce, duygu, izlenim ve deneyimlerle ilgili notlar çıkarıp görsel, işitsel dokümanlar bulunuz veya hazırlayınız.
c. Araştırma, kaynaklara ulaşma, genel ağı doğru ve etkili kullanma, not alma ve özetleme tekniklerini önceki yıllarda öğrenmiştiniz. Bu teknikleri etkili biçimde kullanınız.
ç. Kaynak kullanma ve alıntı yapmanın hukuki ve etik boyutlarını göz önünde bulundurunuz.
d. Yazacağınız konuyu sınırlarsanız daha etkili metinler yazacağınızı unutmayınız.
Soru: Metninizin türüne özgü dil ve anlatım özelliklerine uygun yazınız. Türle ilgili okuma kazanımlarında ifade edilen anlatım biçimlerini ve düşünceyi geliştirme yollarından uygun olanları kullanınız.
- Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Bkz. 30)
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 29 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum