

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 272

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 272 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 272
A. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma
Giriş, gelişme, sonuç bölümlerinden oluşan söylev planında şu bölümler bulunur:
1. Etkili bir giriş: Bu sayede toplumun ilgisi hatibin üzerinde toplanır.
Söylevin giriş bölümü kısa tutulmalıdır. Söze, soru sorularak veya meşhur bir sözle başlanabilir.
Önemli fikirler dinleyicilere belli edilmeden tekrarlanır, bunlar kişisel, toplumsal olaylarla desteklenir; bu fikirlerle ilgili etkili örnekler verilir. Dinleyicilerin dikkatini uyanık tutacak cümleler metne ustalıkla yerleştirilmelidir.
2. İleri sürülecek, çözümlenecek konunun açıklanması: Konu açık, kesin, inandırıcı biçimde ortaya konur.
3. Konu veya tezle ilgili çeşitli görüşlerin açıklanması: Konu veya tez en ince ayrıntılarına kadar anlatılır.
4. Tanıtma, doğrulama, kanıtlama: Konu ile ilgili düşünceler ve bunların ispatına geçilen bölümdür.
5. Öze aykırı fikirlerin çürütülmesi: Karşıt düşünce ve fikirlerin eksikliği, yanlışlığı, belgelerle çürütülür.
6. Sonuç: Söylevin en önemli bölümüdür.
Söylevi bitirmek çok önemlidir. Söze son verilmeden önce konu özetlenmeli, “En son söylenen söz, en çok hatırlanan” olacağından bu söz dinleyicilerin kulaklarında uzun süre yankılanacak özellikte bir söz olmalıdır.
B. Yazma Tür ve Tekniklerini Uygulama
Söylev türü ile ilgili edindiğiniz bilgilerden de yararlanarak güncel bir konuda bir söylev metni yazınız. Söylev metninizi hazırlarken aşağıda belirtilenlere dikkat ediniz.
Söylev metninizi üzerinde söz söyleyebileceğiniz bir konuda hazırlayınız.
Yazacağınız metni planlayınız.
Söylev metninizi söylev türüne özgü yapı özelliklerine uygun olarak yazınız.
Metninizi birimlere, paragraflara, bölümlemelere giriş, gelişme ve sonuç aşamalarına uygun olarak yazınız.
Söylev metninizi iyi bir anlatımda bulunması gereken özelliklere dikkat ederek yazınız.
İyi bir anlatımın açıklık, akıcılık, duruluk ve yalınlık gibi özellikler taşıması gerektiğini hatırlayınız.
Söylev metninizi hazırlarken farklı cümle yapıları ve türleri kullanınız.
Söylev metninizi hazırlarken basit, birleşik, sıralı, bağlı, eksiltili, devrik, kurallı cümle, isim cümlesi ve fiil cümlesi şeklinde farklı cümle yapıları ve türleri kullanmanızın metne katkısı büyük olacaktır.
- Cevap:
GELECEĞİ ŞEKİLLENDİRMEK İÇİN BUGÜNÜ DEĞİŞTİRELİM
Sevgili dinleyiciler,
Bugün burada, hepimizi derinden etkileyen bir konuda konuşmak için bir aradayız. Bugün konuşacağımız konu, geleceğimizi şekillendiren en büyük etkenlerden biri olan “doğal kaynakların korunması ve çevre bilinci.” Soruyorum size: Yarınımız için bugünü değiştirmeye ne kadar hazırız? Doğayı hoyratça tüketerek geleceği inşa edebilir miyiz?
Evet, gelişme ve ilerleme hepimizin hakkı. Ancak, bu ilerleme uğruna çevremizi yok etmek, geleceğimizi karartmak anlamına geliyorsa, buna dur demeliyiz. Bugün dünya, bizden yardım bekliyor. Ormanlarımızın nefesi tükeniyor, sularımız kirleniyor, topraklarımız verimsizleşiyor. Bu gidişatı durdurmak bizim elimizde! Çünkü geleceği kuracak olan eller, bugün harekete geçen ellerdir.
Sevgili dostlar,
Bizler, çevreye karşı duyarlılığı artırmak, sürdürülebilir yaşam anlayışını benimsemek zorundayız. Bugün atacağımız küçük bir adım, yarın dev bir değişime yol açabilir. Eğer doğaya sahip çıkmazsak, onun bize sunduğu cömertliği kaybederiz. Geleceğimizi, çocuklarımızın yarınlarını düşünüyorsak; plastik yerine geri dönüşümü tercih etmek, enerji tasarrufuna dikkat etmek ve doğaya zarar vermemek gibi basit adımlarla bu mücadelede yer alabiliriz.
Unutmayalım, sevgili dinleyiciler, bu dünya bize atalarımızdan miras kalmadı, çocuklarımızdan ödünç aldık. Şimdi, sorumluluk alma ve harekete geçme zamanı! Gelin, doğayı koruyalım ve geleceğimizi aydınlatalım. Çünkü gelecek, bugünden başlar!
Soru: Kitabınızın “Ekler” bölümünde yer alan “Yazma Öz Değerlendirme Formu”nu kullanarak yazdıklarınızı değerlendiriniz.
- Cevap: Öz değerlendirme formunu sizler doldurabilirsiniz.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 272 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum