

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 270

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 270 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 270
Soru: 7) “Konstantiniyye Bizim Olacaktır” adlı metinde söylev türünün hangi özellikleri görülmektedir? Belirleyiniz.
- Cevap: Söylev türünün coşkulu hitap, motive edici dil, emir cümleleri, ulusal duygu ve tarihî vurgu gibi temel özellikleri metinde belirgindir. Fatih, liderliğini ve askerleriyle eşit olduğunu vurgulayarak söylev türünün askeri ve coşkulu özelliklerini sergiler.
Soru: 8) “Konstantiniyye Bizim Olacaktır” adlı metinde ortaya konulan bilgi, tespit, yorum ve görüşleri; gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik ve doğruluk açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Metin askerlerin motive edilmesini sağlamada etkili ve tutarlıdır. Fatih askerlere olan güvenini ifade ederek onların moralini güçlendirir ve onlara şehri alma hedefinde açık bir yol haritası sunar. Konuşma içeriği, tarihî gerçekliklerle tutarlıdır.
DİL BİLGİSİ
Soru: 1) Kale duvarlarını toplarımızla o kadar hırpaladık ki, size, taarruz hedefi olarak bir kale değil, bir yıkıntı gösteriyorum. Fakat bununla beraber, şehrin alınması kolay değildir. Sur enkazı üzerine atılacak yiğitlerim büyük tehlikeler ve tuzaklarla karşılaşacaklardır. Becerikliliğimiz, cesaretimiz her şeye galebe çalacaktır. Zafer rüzgârı bizden yana esmektedir. Konstantiniyye bizim olacaktır. Bütün yiğitliklerinizi takınınız, askerlerimi şevk ile dövüşmek üzere coşturunuz. Askerlerime anlatınız ki, askerlik namus, itaat ve yılmamak demektir. Bu parçada ifade edilmek istenen ana düşünceyi ve yardımcı düşünceleri belirleyip söyleyiniz.
- Cevap:
Ana düşünce:
- Fatih Sultan Mehmet, askerlerine İstanbul’un fethi için cesaret, dayanıklılık ve azim göstermeleri gerektiğini ifade etmektedir.
Yardımcı düşünceler:
- Toplarla kale duvarlarının büyük ölçüde yıkılmış olmasına rağmen, şehrin alınmasının kolay olmayacağı.
- Askerlerin tehlikeler ve tuzaklarla karşılaşacakları.
- Cesaret ve becerikliliğin her engeli aşacağına olan inanç.
- Zaferin Osmanlı ordusundan yana olduğu düşüncesi.
- Askerlikte namus, itaat ve yılmazlık gibi değerlerin önemine vurgu yapılması.
Soru: 2) Metin aslına uygun olarak alınmıştır. Bu parçadaki noktalama yanlışlarını belirleyiniz.
- Cevap: “…hırpaladık ki, size, taarruz hedefi…” “beraber, şehrin…” “…anlatınız ki, askerlik…” ifadelerindeki virgüller kullanılmamalıdır.
Soru: 3) Bütün yiğitliklerinizi takınınız, askerlerimi şevk ile dövüşmek üzere coşturunuz. Bu cümlede virgülün kullanılış amacını belirleyiniz.
- Cevap: Bu cümlede virgül, sıralı cümleleri birbirine bağlamak amacıyla kullanılmıştır.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 270 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum