

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 269

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 269 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 269
METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Okuduğunuz metin, 59 gün süren bir kuşatmadan sonra 29 Mayıs 1453’te İstanbul’u 21 yaşında fetheden Fatih Sultan Mehmet’in aynı günün sabah, karargâhında kumandanlarına yaptığı hitabenin metnidir. Bu metinde Fatih Sultan Mehmet; bey, paşa ve ağalara “Silah Arkadaşlarım” diye hitap etmekte, bu cihana nam salmış kentin alınmasının getireceği şan ve şerefi vurgulamakta, onların inanç ve isteklerini kuvvetlendirmek için inandığı fikirleri ifade etmektedir. Surlar top ateşiyle delik deşik edildiği hâlde onları uyarmakta ve zafer rüzgârının kendilerinden yana estiğini bildirmektedir.
Bu çağ açıp çağ kapayan fethi gerçekleştiren Fatih Sultan Mehmet, hücumda kumandanlarının yanında olacağını söyleyerek onları selamlarken inandığı düşünceleri büyük bir yalınlık ve içtenlikle ifade etmekte ve askerî dehâsının, üstün cesaretinin yanında ne denli büyük bir hatip olduğunu da göstermektedir.
Okuduğunuz söylev örneğinde de görüldüğü gibi İslamiyet Etkisinde Gelişen Türk Edebiyatı’nda söylev türü, sadece dinî ve askerî söylev örnekleriyle sınırlı kalmıştır. Padişahların, sadrazamların, komutanların özellikle savaş meydanlarında yaptıkları konuşmalar bu dönemin askerî söylevlerine örnek oluşturmaktadır. Sultan Alparslan, I. Murat, Fatih Sultan Mehmet, Kanunî Sultan Süleyman, Sadrazam İbrahim Paşa ve III. Selim’in bu tür söylevleri bulunduğu bilinmektedir.
Camilerde verilen hutbe örnekleri de dinî söylev örnekleridir. Mevlana’nın yedi vaazının toplandığı “Mecâlis-i Seb’a”, Aziz Mahmut Hüdâyî’nin “el-Mecâlisü’l-va’zıyye” adlı eserleri dinî söylevin önemli örneklerindendir.
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME
Soru: 1) Okuduğunuz metinde geçen “Tımar”, “subaşı”, “sancak” ve “beylerbeyi” kelimelerinin anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi TDK Türkçe Sözlük’ten ve çeşitli kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.
- Cevap:
Tımar
- Tımar (tahminim): Osmanlıda yönetmek için verilen toprak parçası
- Tımar (TDK Sözlük): Anadolu Selçukluları ve Osmanlılarda, belirli görev ve hizmet karşılığında kişilere verilen, yıllık geliri 3.000-20.000 akçe olan toprak
Subaşı
- Subaşı (tahminim): Osmanlı devlet düzeninde bir yönetici
- Subaşı (TDK Sözlük): Osmanlılarda kapıkulu süvarileri arasından, savaş zamanı güvenlik işlerine bakmak, barış zamanı da vergi toplamak işleri için ayrılan kimse.
Sancak
- Sancak (tahminim): Osmanlıda bir yönetim birimi.
- Sancak (TDK Sözlük): Osmanlı yönetim teşkilatında ilden küçük, ilçeden büyük olan, bir beyin veya hanedan mensubunun idaresine verilen yönetim birimi; mutasarrıflık, liva.
Beylerbeyi
- Beylerbeyi (tahminim): Sancakların toplamından oluşan yönetici
- Beylerbeyi (TDK Sözlük): Sancak beylerinin başı
Soru: 2) “Konstantiniyye Bizim Olacaktır” adlı metnin konusu, amacı, hedef kitlesi arasında ilişki kurunuz.
- Cevap: Konu, İstanbul’un fethedilmesidir Amacı askerlerin moralini artırmak ve onları büyük taarruza hazırlamaktır. Hedef kitle ise komutanlar ve askerlerdir. Fatih Sultan Mehmet, askerlere kazanacakları şan ve şeref ile sağlanacak güvenliği hatırlatarak onları zafere motive eder.
Soru: 3) “Konstantiniyye Bizim Olacaktır” adlı metnin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.
- Cevap:
Ana düşünce: İstanbul’un fethiyle büyük bir zafer kazanılacağına olan inanç.
Yardımcı düşünceler: Zaferin sağlayacağı güvenlik, askerlerin cesaretinin önemi, düşmanın güçlü surlarının aşıldığı, taarruzda liderin bizzat savaşta olacağı, askerlerin görev ve cesaret anlayışını yükseltme gereği.
Soru: 4) “Konstantiniyye Bizim Olacaktır” adlı metindeki açık ve örtük iletileri; metinle ilgili tespitlerinizi, eleştiri ve beğenilerinizi metne dayandırıp gerekçelendirerek metni yorumlayınız.
- Cevap:
Açık iletiler: Zaferin önemine inanç, askerlerin cesaret ve fedakârlığının teşvik edilmesi, ordunun güvenli bir ortam yaratma isteği.
Örtük iletiler: İslami cihad anlayışı, askerlerin liderlerine olan güveni, Osmanlı’nın dünya sahnesinde daha büyük bir güç olma ideali. Metnin içten ve güçlü bir hitabetle kaleme alınması, askeri bir moral konuşmasının başarılı bir örneğini sunmaktadır.
Soru: 5) Metindeki anlatım biçimlerini, düşünceyi geliştirme yollarını ve bunların metindeki işlevlerini belirleyiniz.
- Cevap: Açıklama, tartışma ve öyküleme anlatım biçimi kullanılmıştır. Benzetme, tanımlama gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılmıştır.
Soru: 6) “Konstantiniyye Bizim Olacaktır” adlı metinden yola çıkarak 21 yaşında çağ açıp çağ kapayan Fatih Sultan Mehmet’in vatansever, dürüst, cesur, sorumluluk sahibi, yardımsever ve vefalı bir sultan olduğunu söyleyebilir miyiz? Metinden örnek cümleler bularak soruyu cevaplayınız.
- Cevap: Evet, metinden yola çıkarak Fatih Sultan Mehmet’in cesur (“Hücumda, ben sizin yanınızda olacağım”), vatansever (“Konstantiniyye bizim olacaktır”), sorumluluk sahibi ve fedakâr bir lider olduğunu söyleyebiliriz.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 269 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum