

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 266

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 266 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 266
METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Kül Tigin Anıtı’nın güney yüzünde yazılanları okudunuz. Bu anıtı, Bilge Kağan 27 Şubat 731’de 48 yaşında ölen kardeşi Kül Tigin’in anısına diktirmiştir.
Kül Tigin Anıtı’nda Bilge Kağan, Köktürk Devleti’nin nasıl kurulduğunu edebî bir dille anlatmış ve halkına öğütler vermiştir.
Bu metinde Bilge Kağan’ın açık ve anlaşılır bir anlatımı olduğu görülmektedir. Bilge Kağan, modern anlatım tekniklerinden olan geriye dönüş tekniğinden yararlanmış, olayları kronolojik sırasına göre geçmişten o güne doğru anlatmıştır.
Türk edebiyatında ilk söylev örneği olarak kabul edilen bu metinde Bilge Kağan, Türk halkına seslenmekte ve onların hatalarını, bu hatalarının sonuçlarını hatırlatmakta, halkını uyarmaya çalışmakta büyük bir öngörüyle ileride halkının nasıl ve nerede yaşaması gerektiğini onlara nedenleriyle anlatmaktadır.
Moğolistandaki Orhon Nehri yakınında bulundukları için Vezir Tonyukuk, Bilge Kağan ve Kül Tigin yazıtlarına “Orhon Yazıtları” da denmektedir.
Anıt, kaplumbağa heykeli biçimindeki mermer bir kaide üzerindedir.
“Kül Tigin Anıtı” düşük nitelikli kireç taşı veya mermerden yapılmış, dört yüzlü tek parça büyük bir taştır. Taşın yüksekliği 3.75 m’dir. Taşın doğu ve batı yüzleri dipte 1.32 m, üstte ise 1.22 m geniş- liğindedir. Anıtın kuzey ve güney yüzlerinin eni 46 ile 44 cm’dir. Anıtın bütün yüzleri 2.75 m boyunda yazıtlarla kaplıdır. Anıtın batı yüzünde Çince bir yazıt vardır. Diğer yüzlerdeki yazıtlar Türkçedir.
Anıtlar, sağdan sola doğru yazılan ve 38 harfli eski Türk “runik” yazısıyla oluşturulmuştur. Orhon Yazıtları’nda kullanılan yazı, eski İskandinav yazısındaki işaretlere benzediği için bu adla (runik) anılmıştır.
Ünlü Türkolog Danimarkalı W. Thomsen (W. Tamsın) 15 Aralık 1893’te Orhon ve Yenisey yazıtlarında kullanılan “runik” yazıyı çözümlediğini bilim dünyasına duyurmuştur.
Orhon Yazıtları Türkiye’de ilk defa Necip Asım tarafından “Orhun Abideleri” adıyla 1924’te yayımlanmıştır.
Soru: 1a) “Kül Tigin Güney Yüzü” adlı metnin konusu, amacı ve hedef kitlesi arasında ilişki kurarak metnin yazılış amacını açıklayınız.
- Cevap: Kül Tigin Güney Yüzü adlı metin, Bilge Kağan’ın halkına Türk milletinin güçlü geçmişini ve devleti kurma sürecini hatırlatarak birliğin önemini vurgulamak ve onları gelecekte yapılabilecek hatalardan sakındırmak amacıyla yazılmıştır.
Soru: b) Metnin konusunu, amacını ve hedef kitlesini değerlendiriniz.
- Cevap: Metnin konusu Türk milletinin tarihsel kökenleri, askeri başarıları ve geleceğe dair uyarılardır. Amaç Türk milletine milli bilinç kazandırmak ve halkın birliğini, dirliğini sağlamak olarak değerlendirilebilir. Hedef kitle ise başta Bilge Kağan’ın halkı olmak üzere tüm Türk topluluğudur. Bu hedef kitleye açık ve uyarıcı bir dille hitap edilmiştir.
Soru: 2) “Kül Tigin Güney Yüzü” adlı metinde görülen fikrî, felsefi veya siyasi akım, gelenek veya anlayışların yansımalarını değerlendiriniz.
- Cevap: “Kül Tigin Güney Yüzü” metninde Türk milletinin birlik ve beraberlik anlayışı, güçlü bir liderlik ihtiyacı ve yurtseverlik gibi fikrî ve felsefi akımlar yansıtılmaktadır.
Soru: 3) Söylev türünün ortaya çıkmasında sözlü ve yazılı kültürün toplumsal değişim ve etkileşimlerin etkisini değerlendiriniz.
- Cevap: Söylev türü, sözlü kültürden yazılı kültüre geçişte toplumsal değişimlerin önemli bir yansımasıdır. Kül Tigin’in söylevi halkın yaşadığı zorlukları, başarıları ve geleceğe yönelik hedefleri vurgulamakta, bu da toplumsal etkileşimi artırmaktadır. Yazılı hale gelmesi de kalıcılığı ve derin düşünmeyi sağlamaktadır.
Soru: 4) “Kül Tigin Güney Yüzü” adlı metinde kullanılan anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları ile bunların metindeki işlevlerini belirleyiniz.
- Cevap: Metinde açıklama ve öyküleme anlatım biçimleri kullanılmıştır. Benzetme, karşılaştırma, geriye dönüş gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılmıştır. Bu anlatım biçimleri ve düşünceyi geliştirme yolları metnin savunduğu düşüncenin daha etkili iletilmesini ve daha iyi anlaşılmasını sağlar.
Soru: 5) Okuduğunuz metni, Türkçenin VIII. yüzyıldaki dil ve anlatım özellikleri açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Bu söylev VIII. yüzyılda Türkçenin edebî bir dil olarak geliştiğini göstermektedir. Metinde, sade ve anlaşılır bir Türkçe kullanılmıştır. Duygu aktarımı için mecaz anlamlar kullanılarak zengin bir anlatım oluşturulmuştur.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 266 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum