Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 263
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 263

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 263 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 263

DİL BİLGİSİ

Soru: 1) Karşımda kurşunlarla delik deşik gaza bayrakları gibi duran zabitlerimiz, sizin bileklerinizde fikir mürşitlerinin kuvveti, gözlerinizde onların rüyası, kalplerinizde onların yaktığı aşk var. Ziya Gökalp gibi bir adam, bir vatanın üstünden toprakları çok derin karıştıran bir sapan gibi geçer, sapanın geçtiği yerde eski mahsul devrilir, onun izlerinde yeni bir mahsul yetişecektir. Bu parçada anlatılmak isteneni belirleyiniz.

  • Cevap: Parçada Ziya Gökalp’in fikirlerinin toplumu derinden etkileyerek eskiyi yıktığı ve yerine yeniyi getirdiği anlatılmaktadır. Fikirleriyle toplumda güçlü bir değişim başlattığı vurgulanmaktadır.

Soru: 2) Türk ufuklarında henüz doğan, korku ile değil, kalplere telkin ettiği hürmetle, muhabbetle hükümran olan ilmin, fikrin mübarek kuvvetidir. Bu cümlede virgülün kullanılış amaçlarını belirleyiniz.

  • Cevap: Bu cümlede virgül eş görevli kelimeler ve kelime grupları arasında kullanılmıştır.

Soru: 3) Arkadaşlar, fikir cereyanlarına istinat etmeyen inkılâplar yaşar mı? Bir imanın yukarı kaldırmadığı kılınç keser mi? Bu cümlede soru işaretinin kullanılış amacını belirleyiniz.

  • Cevap: Soru eki veya sözü içeren cümle veya sözlerin sonuna konmuştur.

Soru: 1) Aşağıda verilen “Cenaze Nutku” adlı metin ile “Ziya Gökalp” adlı metni; dil, anlatım, üslup, konu ve tema yönünden karşılaştırıp benzer ve farklı yönlerini belirleyiniz.

CENAZE NUTKU

(…)
Şimdi, hayatta kalan sizlere gelince, (…) herhangi bir kimse, biribiri ardına söylediği kelimelerle düşmanlarınıza karşı çarpışmanın ne büyük avantajlar sağlayacağını anlatabilir—düşmanlarınıza karşı aynı ruh ve cesareti muhafaza etmenin, her geçen gün, bu topluluğun şaşaasını artırmanın ve her geçen gün, ona daha çok âşık olmanın da sizin vazifeniz olduğunu bilmelisiniz. Ve bu hedef, sizin tasavvur edemeyeceğiniz kadar büyük göründüğü zaman da, bu ihtişamın ve büyüklüğün, cesur ve kahraman insanlar sayesinde, vazifelerinin ne olduğunu bilen insanlar sayesinde ve hareket zamanı geldiği zaman utanma hissinin ne olduğunu bilerek teşebbüslerinde başarılı olamadıkları takdirde, ülkelerine leke sürdürmemek için kahramanlıkları ile bize en parlak armağanı miras bırakanlar sayesinde gerçekleştiğini düşünmelisiniz. Hayatlarını, böylece ülkelerine feda etmekle, onların her biri, hiçbir zaman unutulmayacak minnettarlığımızı kazandı; her biri, en gösterişli bir mezara gömülecek— (…) Şanlı ve şerefli insanlar için, bütün dünya bir mezardır; onların değerleri, sadece doğup büyüdükleri topraklardaki sütunlara isimlerinin kazınması ile belirtilmez; hâfızalarda daima canlı tutulan hatıraları ile belirtilir ki, her yabancı ülkede, evrensel hatırlama hazinelerine bırakılmış bu isimler, kendi mezarlarına kazınacak bütün yazıtlardan daha iyidir. (…)

Perikles, Dünyayı Sarsan Konuşmalar haz.: Nejat MUALLİM

  • Cevap:

Benzerlikler:

Her iki metin de etkileyici ve coşkulu bir dil kullanarak okuyucuya ya da dinleyiciye güçlü duygular aktarmaktadır. Sözcük seçimleri özenle yapılmış; ölüm, kahramanlık, vatan sevgisi ve bu uğurda yaşamını feda edenlere duyulan saygı temaları öne çıkarılmıştır. Metinlerin üslupları, topluluğu etkilemek ve birlik ruhunu pekiştirmek üzerine kuruludur; her iki söylevde de topluma kahramanlarını unutmamaları gerektiği hatırlatılır.

Farklılıklar:

“Ziya Gökalp” söylevinde Türk toplumuna hitap eden sade bir dil kullanır. “Cenaze Nutku” daha süslü, uzun ve karmaşık cümlelerle eski dönem hitabetine uygun bir tarz benimser. “Ziya Gökalp” söylevi, onun fikirleriyle topluma sağladığı katkıları ve onun düşünce gücünü vurgular. “Cenaze Nutku” kahramanların ölümü ve onların toplum için bıraktıkları mirası yüceltir.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 263 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum