

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 26

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 26
Burada Şemsettin Sami’nin “Türk” sözünü ısrarla kullanmasına dikkatinizi çekmek istiyorum.
Gene Türk adını kullanan Hüseyin Kâzım Kadri’nin 4 ciltlik Türk Lügati de burada adının anılması gereken önemli bir eser. Onun ayrıcalığı lehçeler arası ve ansiklopedik, hatta folklorik özellik taşıması.
Yüzyılın başında adı anılması gereken önemli sözlüklerimiz de var. Söz gelişi Ali Nazima-Reşat (Faik)ın hazırladığı Mükemmel Osmanlı Lügati (1901); İbrahim Cudi’nin Lügat-i Cudi (1916) si; Mehmet Salahî’nin Kamus-i Osmani (1895-1904) si ilk akla geliveren eserlerdir.
Adından çok söz ettiren, fakat yayın hayatına bir türlü çıkma fırsatı bulamayan Veled Çelebi Söz- lüğü’nün de varlığını dile getirelim.
Türk Dil Kurumunun kuruluşundan sonra ve bu Kurumun aslî görevleri arasında yer alan Türkçe Sözlük hazırlama görevini üstlenmesi ile 1944 yılında ilk baskısını yaparak bu görevini yerine getirmeye başlaması ile buraya kadar adını andığımız sözlükler, artık literatüre “tarihi sözlükler” olarak geçecektir.
(…)
Özet olarak şunu vurgulamak istiyoruz. Türk dilinin ve Türkiye Türkçesinin zengin dil malzemesi olarak dil tarihimizde yerini almış bulunan bu tarihi sözlüklerimizi günümüz Türkçesine aktarmak ve onları kullanılabilir hâle getirmek, hem bugün için artık kendilerinden istifade etmenin âdeta imkânsız bulunduğu bu sözlükleri ortaya çıkarıp araştırıcıların ve aydınların hizmetine sunmayı milli bir görev
N.
olarak nitelemek hem de Türkiye Türkçesinin söz varlığını ortaya koymada önemli bir hedef ve zaruri bir çalışma olarak değerlendirmek gerekir inancında olduğumuzu vurgulamak isterim.
İsmail PARLATIR, Türkiye Türkçesinin Tarihi Sözlükleri (Kısaltılmıştır.)
METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
İsmail Parlatır’ın “Türkiye Türkçesinin Tarihi Sözlükleri” adlı metninde Türk Dil Kurumunun “Türkiye Türkçesi Sözlükleri” projesinin ne olduğu, bu proje kapsamında yayımlanmış eski sözlüklerin özellikleri, bunların yayımlanabilmesi için neler yapıldığı anlatılmıştır.
“Türkiye Türkçesinin Tarihi Sözlükleri” adlı metin öğretici özellikler taşıdığından metnin anlatımı nesneldir; açık, anlaşılır ifadeler doğrudan anlatımla verilmiştir.
Sözlük; bir dilin kelimelerinin bütününü veya belli bir kısmını alfabe sırasına, bazen de konu veya kavramlara göre anlamlandıran, edebî metinlerden seçilen cümlelerle örneklendiren, açıklayan veya başka dillerdeki karşılıklarını veren eserlere verilen addır. Sözlük, bir dilin zenginlik kaynağı olan söz varlığını söyleyiş biçimleri, yazımları, türleri, temel ve yan anlamları, kullanılış örnekleriyle verir; toplumun sosyal ve siyasi yaşamından izler taşır.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum