Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 256
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 256

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 256 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 256

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Atatürk’ün “Nutuk” adlı eserinden alınan bir bölüm okudunuz.
Türk edebiyatında söylev türünün başarılı bir örneğini veren Gazi Mustafa Kemal, “Nutuk”’ta hitabet türünün gerektirdiği tüm incelikleri kullanmıştır.
Atatürk, gerek askerî gerek siyasi yaşantısında büyük başarılar kazanmış büyük bir liderdir. Tüm yaptıklarını, çevresinde bulunan kişileri ve Türk milletini ikna ederek başarmıştır. I. Dünya Savaşı’n- dan yenik çıkmış, topraklarının büyük bir bölümü işgal edilmiş, halkı yoksulluk ve ümitsizlik içinde kıvranan bir ülkeden, yepyeni bir devlet kurabilmiştir. Bütün bunları başarmasında diğer eşsiz özelliklerinin yanında konuşma ve insanları ikna edebilme yeteneğinin önemli rolü olmuştur.
Atatürk’ün “Nutuk” adlı eseri, 1919-1927 yılları arasını anlatan, kendi kaleminden çıkmış aynı zamanda bir otobiyografidir. Bu eser, Kurtuluş Savaşı’nın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamalarının üst düzeyde ilk elden tutulmuş bir güncesi niteliğindedir. Bu büyük eser, Türkiye’nin en önemli döneminin belgelere dayalı siyasî tarihidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş tarihini öğrenmek isteyenler bu eseri okumalıdır.
“Nutuk”, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan kumandan, devlet adamı ve hatip Gazi Mustafa Kemal’i en iyi anlatan kitaptır.
Atatürk “Nutuk” adlı eserini 1927 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi salonunda 15-20 Ekim günleri arasında okumuştur.
Okuduğunuz metinde görüldüğü gibi söylev, dinleyenlerine bir fikri, bir duyguyu aşılamak için bir kişi tarafından yapılan hazırlıklı konuşma türüdür. Söylevi sunmaya “hitabet”, sunana da “hatip” denir.
Söylevin insanlar üzerindeki etkisi büyüktür. Topluluklar güzel konuşmalardan etkilenir. Toplum- lara yön veren insanlar, toplum psikolojisini çok iyi bilirler ve aynı zamanda kuvvetli hatiptirler.
Söylevle sönmüş heyecanlar diriltilebilir, yenilmiş ordular zafere ulaştırılabilir, kaybedilecek davalar olumlu sonuçlandırılabilir. Bu nedenle söylevin herkesin anlayabileceği kadar açık ve yalın olması gerekir.
Hatibin söyleyeceği sözlere önce kendisinin inanması, bu sözler karşısında önce kendisinin heyecanlanması gerekir. Samimiyetine inanılmayan bir düşünce, kimseyi etkileyemez.
Söylevin konusu genellikle toplumsaldır. Törenlerde, millî günlerde, yıl dönümlerinde, mitinglerde, meclis kürsüsünde söylev sunulabilir.
İyi bir söylev hazırlamak için okumak, gözlemlemek, düşünmek, incelemek, plan yapmak esastır.
Söylev metinleri hazırlanırken resim, fotoğraf, çizim, grafik, tablo, diyagram, istatistiksel veri gibi unsurların kullanılması ve bunların söylevin sunumu sırasında paylaşılması söylevin etkisini daha da artıracaktır.
Batı edebiyatında çok eski ve önemli bir tür olan söylev, Eski Yunanistan’da Sokrates (Sokrates, MÖ 470-399), Demosthanes (Demostes, MÖ 385-322), Latin edebiyatında Çiçero (Çiçero, MÖ 10643) bu türün en eski ve önemli örneklerini vermişlerdir.
Fransız Mirabeau (Mirabo, 1749-1791) ve Robespierre (Robıspiyer, 1758-1794) Fransız İhtila- li’nin ünlü söylevcileridir.
Arap edebiyatında İslamiyet öncesinde hitabet türüne önem verilmiş, İslamiyet’ten sonra bu tür daha da önemli hâle gelmiş ve birçok hatip yetişmiştir.
Hz. Muhammed’in insanları İslam’a davet için yaptığı konuşmalar, “Veda Haccı” esnasında yaptığı konuşma (Veda Hutbesi) Arap edebiyatının ve İslam dünyasının önemli örneklerindendir. İslam dünyasında hutbe geleneği bu dönemde oluşmuştur.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 256 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum