Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 247
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 247

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 247 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 247

A. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

Deneme

Hayat, ölüm, din, felsefe, sanat, edebiyat, aşk, dostluk, mutluluk vb. daha birçok konuda deneme yazılabilir. Denemelerde çoğunluğun benimsediği genel ve basmakalıp düşüncelere değişik bakış açılarıyla yaklaşılır. Denemelerin kesin bir planı yoktur; bir düşüncenin çağrıştırdığı başka düşüncelere geçiş yapılabilir. Deneme yazarı, söylediklerini kanıtlamak zorunda değildir. Denemenin inandırıcılığı kanıtlardan, belgelerden söylenen gerçeklerden değil, onun anlatımındaki içtenlikten gelir.

B. Yazma Tür ve Tekniklerini Uygulama

Yazınızın deneme türünün temel özelliklerini taşıması gerekmektedir. Metin türüne bağlı yapı unsurlarını değerlendirip deneme türünün öğrendiğiniz özelliklerini dikkate alarak denemenizi yazmaya başlayabilirsiniz.

Aşağıdaki aşamaları uygulayarak bir deneme yazınız.

• İyi bir anlatımın açık, akıcı, duru ve yalın olması gerekir. Denemenizi bu anlatım ilkelerine uygun biçimde yazınız.
• Bir yazıda basit, birleşik, sıralı, bağlı, eksiltili, devrik, kurallı cümle; isim cümlesi, fiil cümlesi şeklinde farklı cümle yapıları kullanılabilir ve bu kullanımların metne katkısı büyüktür. Metninizi oluştururken duygu ve düşüncelerinizi farklı cümle yapıları kullanarak yazınız.
• Metnin türüne göre açıklayıcı, tartışmacı, betimleyici, öyküleyici anlatım türleri; betimleme, diyalog, monolog vb. anlatım teknikleri kullanabilirsiniz. Yazdığınız metnin türüne uygun anlatım biçimleri ve tekniklerini kullanınız.
• Taslak metin; bilgi, duygu, düşünce ve olayların açık, anlaşılır ve ikna edici bir biçimde sunulup sunulmaması ve bölümler arasındaki ilişkiler kontrol edilerek geliştirilir. Çeşitli kaynaklardan aktardığınız görüşler ile kendi görüşlerinizin ayrılmasını sağlayacak biçimde yazmanız ve yazılarınızda özgün bir üslup oluşturmanız son derece önemlidir. Bunlara dikkat ederek taslak deneme metninizi geliştiriniz.
• İyi bir anlatımın özellikleri açıklık, akıcılık, yalınlık ve duruluktur. Metninizi iyi bir anlatımda bulunması gereken özellikleri dikkate alarak geliştiriniz.
• Yazdığınız metni gözden geçiriniz.
• Dil bilgisi, imla ve noktalama bakımından gözden geçiriniz.
• Birimler, paragraflar, bölümler, olay örgüsü, kurgu ve başlık gibi yapı ve şekil unsurları arasındaki anlatım bağıntıları, tutarlılık, denge ve akış açısından gözden geçiriniz.
• Metninizi içerik, üslup, anlatım ve tür özellikleri açısından gözden geçiriniz.
• Metninizi biçim özellikleri açısından gözden geçirirken sayfa düzeni, okunaklılık vb. açısından değerlendirmeniz gerekmektedir. Yazdığınız deneme metnini biçim özellikleri açısından düzeltiniz.

  • Cevap: Bu etkinliğin cevabı diğer sayfadadır. (Bkz. sayfa 248)

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 247 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum