

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 246

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 246 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 246
DİL BİLGİSİ
Soru: 1) Proust devam ediyor: “Okuma zihnî hayatı uyandırmalı, yerini almamalı olun. Başkalarının hazırladığı bir bal değil hakikat, onu kitap sayfalarından toplayamayız, kafamızın ve gönlümüzün iç hamleleri ile fethedebiliriz ancak.” Doğru. Zihin arı, kitap çiçek, dış dünya kovan. “Aydın okumak için okur. Kitaba kitap olduğu için perestiş eder. Bulduğunu yükler hafızasına. Sindiremez, hayatına katamaz. Kendi kendini zehirler. Bu saygı zararlıdır, ama çok yaygındır da. Bu “edebî hastalığa” büyük adamlar daha çok tutulurlar. Düşünce ile doğrudan doğruya temas etmedikleri zaman kitaplarla beraber olmaktan hoşlanırlar. Bu parçanın ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyip ifade ediniz.
- Cevap:
Ana düşünce:
- Okuma zihni uyandırmalı ama düşünceyi özümsemeden sadece bilgi depolamak zararlıdır.
Yardımcı düşünceler:
- Kitapları doğrudan içselleştirmemek bir “edebi hastalık”tır.
- Düşünceyi kitaplardan değil kendi çabamızla elde etmeliyiz.
Soru: 2) Metin aslına uygun olarak alınmıştır. Bu parçada görülen imla ve noktalamadaki farklı kullanımlar yazarın tercihi ya da dönemin özelliğidir. Bunları belirleyiniz.
- Cevap:
İmla ve noktalamadaki farklı kullanımlar ve yazarın tercihleri
- “…zararlıdır, ama çok…” ifadesinde ama bağlacından önce herhangi bir noktalama işareti gelmez.
- “Başkalarının hazırladığı bir bal değil hakikat,” ifadesinde virgül yerine noktalı virgül kullanılmalıdır.
Soru: 1) Cemil Meriç’in “Okumak Üzerine” adlı denemesiyle Nurullah Ataç’ın “Aşk Şiiri İsteriz” adlı denemesini fikrî, felsefi, siyasi ve estetik anlayış yönünden karşılaştırarak benzer ve farklı yönleri belirleyip ifade ediniz.
- Cevap: Cemil Meriç’in “Okumak Üzerine” ve Nurullah Ataç’ın “Aşk Şiiri İsteriz” adlı denemeleri edebiyatın birey ve toplum üzerindeki etkilerini vurgulayarak benzer yönler taşır. Her iki yazar da edebiyatın insanı geliştirdiğine ve estetik bir değer taşıdığına inanır. Ancak fikir ve felsefe açısından Cemil Meriç okumayı zihni uyandıran bir araç olarak ele alırken Nurullah Ataç duygusal etkileri öne çıkarır. Estetik anlayışta Cemil Meriç düşünceye Nurullah Ataç ise şiirin güzellik boyutuna odaklanır. Siyasi olarak ise Meriç toplumsal eleştiriler yaparken Ataç sanatı toplumsal bağlardan bağımsız değerlendirir.
Soru: Kitabınızın “Ekler” bölümünde yer alan “Okuma (Metni Anlama ve Çözümleme) Öz Değerlendirme Formu”nu kullanarak ünitede incelediğimiz deneme türü ile ilgili kendinizi değerlendiriniz.
- Cevap: Öz değerlendirme formunu sizler doldurabilirsiniz.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 246 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum