Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 244
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 244

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 244 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 244

büyük zevkleri kitap değiştirmektir. Her matbua’ya saldırırlar. Kimi yarısını okur kitabın, kimi yalnız sonuna bakar. Kimi de bir baştan bir başa okur (meselâ gazete tiryakileri). Okur gibi yapanlar da caba. Hepsi de rüyâ görür gibi okur.” Bu tiryakilik tembelliğin marazî bir şeklidir, yazara göre. “Okuma delisi birçok şeyleri anladığını vehmeder. Başkalarının sözleriyle yetinmek, her konuda başkasının anlayışına, başkasının fikirlerine başvurmak, alışkanlıkların en kötüsü. ‘Kitapta okudum, gazete yazıyor’ gibi sözler iradenin ve kişiliğin yokluğunu gösterir. Aşırı ve düzensiz okuma hafızayı, düşünce mekanizmasını bozar. Hasta, gündelik hayattan kopar çevresinde olup bitenleri göremez, anlayamaz. Marazî okumanın belirtilerinden biri hafıza zayıflamasıdır. Hasta gerçek hâdiseleri unutur, okuduklarını hatırlar. Realiteden uzaklaşır, kitaptaki olaylara bağlanır. Düşünceleri birbirine karışır. Kendi başına muhakeme edemez olur.”
Yazar söylediklerini şöyle hülâsa ediyor: “Okuduğunu tahlil etmeyen, daha önce okuduklarıyla karşılaştırmayan, her an kendi kafasını kullanmayan zekâsını mahveder. Okumak, sayfanın bütününü, cümleleri kelimeleri anlamaktır. Dikkat gevşeyince gölge düşünceler kalır kafada. Çabuk okuyan dikkatini teksif edemez.”
(…)
Cemil MERİÇ, Bu Ülke (Kısaltılmıştır.)

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Cemil Meriç “Bu Ülke” adlı kitabından alınan bu denemesinde neleri, nasıl okumak gerektiği üzerinde durarak bu konudaki görüş ve düşüncelerini dile getirmiştir. Deneme yazarının bir amacı da okuyanı aydınlatmak olduğundan Cemil Meriç bu denemesinde iyi bir okumanın nasıl olması gerektiğini Proust’un görüşlerinden de yararlanarak açıklamıştır.

Denemenin önemli özelliklerinden biri de deneme yazarının kendi kendisiyle konuşuyormuş gibi davranması, daha doğrusu kendisiyle yaptığı konuşmaları aktarmasıdır. Cemil Meriç de bu denemesinde kendi kendisiyle yaptığı bir konuşmasını aktarmıştır.

Denemelerde anlatıcı, yazarın kendisidir; yazar görüş ve düşüncelerini açık bir biçimde okurla paylaşır. Denemeler ben merkezli anlatılar olduğundan anlatım birinci ağızdandır. Yazar; açıklayıcı…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 244 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum