Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 241
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 241

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 241 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 241

Soru: 11) “Türkçenin Gül Bahçeleri” adlı denemede ortaya konulan fikrî, felsefi veya siyasi akım, gelenek ve anlayışların yansımalarını değerlendiriniz.

  • Cevap: Metinde Türkçenin zenginliği işlenmektedir. Sade Türkçe anlayışını öne çıktığı  edebî dönem Milli Edebiyat akımıdır. Bu edebi dönemde Türkçülük eyvallah canım akımı etkili olmuştur.

Soru: 12) “Türkçenin Gül Bahçeleri” adlı denemede bilgi ve yorumları ayırt etmek için ortaya konulan bilgi, tespit, yorum ve görüşleri gerekçe, kanıt, tutarlılık, geçerlilik ve doğruluk açısından değerlendiriniz.

  • Cevap: Metinde yer alan bilgiler, halkın dil kullanımına dair gözlemlerden ve geleneklerden kaynaklanmaktadır. Yorumlar ise bu gözlemler üzerinden şekillenmiş ve Türkçenin güzelliklerini ön plana çıkarmaktadır. Yazar, bilgilerinde tutarlı ve geçerli bir dil kullanmış, Türkçeye olan sevgisini ve saygısını ifade etmiştir.

DİL BİLGİSİ

Soru: 1) Hâlid Ziyâ Uşaklıgil, “Ben eski Bâbıâlî kâtiplerinden işittiğim süslü dili sevdiğim gibi, Aksaray’da karpuz sergisinde müşteri ayartmak için çığırtkanlık eden Türk delikanlısının türlü zarâfetlerle dolu Türkçesini de sevdim.” diye öğünür. Bu, Türk milletinin yarattığı ve yaşattığı bütün kelimeleri, bütün söyleyişleri sevebilme rûhudur; ister Türkçe, ister Türkçeleşmiş her kelimeyi, her söyleyişi, onların halk dilinde büründükleri güzellikleri ve incelikleri bile bile sevebilme anlayışıdır. Bu parçanın ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyip ifade ediniz.

  • Cevap:

Ana düşünce:

  • Türk milletinin, dilin tüm sözcük ve söyleyişlerini güzellikleri ve incelikleriyle benimseme ve sevme ruhuna sahip olmasıdır.

Yardımcı düşünceler:

  • Hâlid Ziyâ Uşaklıgil, süslü ve zarif Türkçeyi sever ve takdir eder.
  • Türk halkı, hem öz Türkçe hem de Türkçeleşmiş kelimeleri günlük dilinde estetik ve incelikle kullanır.
  • Türk dili halkın yaratıcılığıyla zenginleşmiş ve güzelleşmiştir.

Soru: 2) “Yâsemin, lâle, sümbül, gül, menekşe, zerrin, zanbak, şekâyık, nilüfer, nar ve şeftâli”, daha birçok benzerleriyle birlikte, sâde bahçede birer çiçek değil, aynı zamanda dilde birer mecazdır. (…) Bütün bu isimler, sözler ve söylenişler Türkçenin var olduğu asırlardan beri her kelimeyi başka başka manalarda kullanmayı zevk edinmiş bir halkın îcâdıdır. “Türkçenin Gül Bahçeleri” adlı metin aslına uygun olarak alınmıştır. Bu parçada görülen imla ve noktalamadaki farklı kullanımlar yazarın tercihi ya da dönemin özelliğidir. Bunları belirleyiniz.

  • Cevap:

İmla ve noktalamadaki farklı kullanımlar

  • “Yâsemin, lâle,şekâyık, şeftâli,îcâdıdır, sâde” kelimelerinde düzeltme işareti kullanılmaz.
  • “Zanbak” kelimesi zambak, “şekâyık” kelimesi şakayık şeklinde yazılmalıdır.
  • “…şeftâli”, daha birçok…” bölümünde virgül yerine noktalı virgül kullanılmalıdır.
  • “…birlikte, sâde…” bölümünde virgül kullanılmaz.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 241 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum