Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 240
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 240

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 240 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 240

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Cumhuriyet Dönemi sanatçılarından Nihad Sâmi Banarlı “Türkçenin Gül Bahçeleri” adlı denemesinde Türk halkının Türkçeyi kullanma gücünü anlatırken Türkçenin zenginliklerini, güzelliklerini de ortaya koymuş, bu görüşlerini örneklerle açıklamıştır. Yazar bu denemesinde hem Türk halkına hem de Türk diline duyduğu saygıyı dile getirmiştir.

Öğretici metin türlerinden olan denemede yazar ve anlatıcı aynı kişidir.

“Türkçenin Gül Bahçeleri” adlı denemede yazar sorular sormuş bu sorulara içtenlikle cevaplar vermiş, açık ve anlaşılır bir dille, özgür bir ortamda düşüncelerini açıklamıştır.

Okurla iletişimin sağlıklı olması için denemeler sohbet havasında, içten bir üslupla yazılır; denemede açık, anlaşılır ifadeler kullanılır. Deneme yazarı için konu, kendi fikirlerini ifade edebilmek için bir araçtır. Bu nedenle bir denemede önemli olan, ele alınan konuyla ilgili deneme yazarının düşünce, duygu ve izlenimleridir.

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

Soru: 1) Okuduğunuz metnin konusunu, amacını ve hedef kitlesini belirleyiniz.

  • Cevap: Metnin konusu, Türkçenin zenginliği ve güzelliği ile halkın dil kullanımındaki inceliklerdir. Amaç, Türkçenin çeşitli mecazlarla nasıl zenginleştiğini ve halkın bu zenginliği nasıl yaşattığını vurgulamaktır. Hedef kitle ise Türk dili ve kültürü ile ilgilenen genel okuyucu kitlesidir.

Soru: 2) Denemelerde anlatıcı yazar konuyu farklı açılardan ele alabilir, yönlendirme yapabilir, taraf olabilir, öznel ya da nesnel davranıp okurun bakış açısını etkileyebilir. “Türkçenin Gül Bahçeleri” adlı denemede Nihad Sâmi Banarlı’nın konuya ve okuyucuya yönelik yaklaşımını belirleyiniz.

  • Cevap: Öznel bir dille halkın dildeki inceliklerini ve güzelliklerini anlatırken okuyucunun duygularına hitap etmeyi amaçlar.

Soru: 3) Deneme yazarı denemesini kendi kendisiyle ya da kendi dışındaki varlıklarla herhangi bir konuda girdiği diyalog biçiminde yazabilir. Yazar “Türkçenin Gül Bahçeleri” adlı denemesini nasıl oluşturmuştur? Açıklayınız.

  • Cevap: Yazar metinde sorular sormuş karşısındaki ile konuşuyormuş gibi samimi bir üslup benimsemiştir.

Soru: 4) “Türkçenin Gül Bahçeleri” adlı denemede yazarın konuya ve okura yönelik genel yaklaşımı nasıldır? Metne göre cevaplayınız.

  • Cevap: Yazar konuya öznel bir yaklaşım sergiler. İçten ve samimi bir söyleyiş benimser. Okura Türkçe’nin güzelliğini hissettiren sıcak bir yaklaşımı vardır.

Soru: 5) “Türkçenin Gül Bahçeleri” adlı denemede sözü edilen halk satıcılarının özellikleri nelerdir? Açıklayınız.

  • Cevap: Halk satıcıları, yaratıcı ve mecazlı bir dil kullanarak sattıkları ürünleri daha çekici hale getirmeye çalışırlar. Ürünlerini daha nazik ve estetik bir şekilde tanıtarak hem kendi zekalarını gösterirler hem de müşteri ile duygusal bir bağ kurarlar.

Soru: 6) “Mustâbey” nedir? Ona bu ad niçin verilmiştir? Metne göre açıklayınız.

  • Cevap: “Mustâbey” bir çeşit armutun adıdır. Bu isim ünlü Türk müzisyeni Itrî’ye olan saygıdan dolayı verilmiştir çünkü Itrî bu armutun yetiştirilmesinde emeği olan önemli bir şahsiyettir.

Soru: 7) Satıcılıkta böyle “mecazlar” kullanış, Türk halk ticâretine henüz maddeci batı reklâmcılığı girmeden evvel, asırlarca yaşamış, yerli bir reklam zekâsıdır. Bu cümlede ifade edilmek isteneni belirleyiniz.

  • Cevap: Bu cümlede halkın kullandığı mecazların geleneksel bir reklam anlayışını yansıttığı ve Türk ticaretinin maddi olmayan, estetik bir yönü olduğunu vurgulanmaktadır.    Ayrıca bu reklam zekasının tarihsel bir arka plana sahip olduğu ifade edilmektedir.

Soru: 8) “Türkçenin Gül Bahçeleri” adlı denemenin ana düşüncesini ve yardımcı düşüncelerini belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.

  • Cevap:

Ana düşünce: Türkçenin zenginliği ve halkın dil kullanımındaki yaratıcılığı.

Yardımcı düşünceler: Halk satıcılarının mecazları kullanması, Türkçenin estetik yönü, geleneksel Türk dilinin güzellikleri, Itrî’ye olan sevgi ve saygının ifadesi.

Soru: 9) Okuduğunuz metni yorumlayıp metindeki açık ve örtük iletileri, metinle ilgili tespit, eleştiri ve beğenilerinizi metne dayandırıp gerekçelendirerek ifade ediniz.

  • Cevap: Metinde açık olarak Türkçenin güzelliği ve halkın dil kullanımındaki incelikler vurgulanırken örtük olarak halkın yaratıcı zekası ve kültürel değerleri öne çıkmaktadır.

Soru: 10) “Türkçenin Gül Bahçeleri” adlı metinde kullanılan anlatım biçimi ve düşünceyi geliştirme yollarını belirleyip bunların özelliklerini söyleyiniz.

  • Cevap: Metinde açıklama ve tartışma anlatım biçimleriyle örnekleme, karşılaştırma, tanık gösterme gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılmıştır.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 240 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum