

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 238

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 238 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 238
HAZIRLIK
(…)
“Kelimelerin izdivacı” bâzan insanların izdivacından doğan, güzel yavrulara ad olur. Yeni doğmuş bir yavruya “gül ile nûr’un izdivâcından doğan “Gülnur” denmesi. “Gülşah, Gülderen, Gülten, Güldalı,” ve benzeri isimler bize bir hakîkat daha fısıldar: Anneler ve babalar için artık en güzel kelime yavrularına koydukları isimdir. Bu sebepledir ki onlar ellerinden geldiği kadar zevksiz kelime seçmezler. Çünkü bu kelimelerde hayatlarının ve aşklarının bütün mânâsı; zevklerinin ve gönüllerinin bütün incelikleri vardır. Çocuklarına “Gönlügül, Ayşegül, Yazgülü…” gibi isimler koyanlar yavrularının tenlerinde hem onların, hem Türkçenin güllerini koklamayı bilenlerdir.
Hâsılı, Türkçede “kelimelerin izdivacı,” dallarında türlü çiçekler açmış yeşil bir cennettir ki orada millî zevkimizin yarattığı daha böyle ne çiçekler derlenir.
(…)
Nihad Sâmi BANARLI, Türkçenin Sırları
Soru: 1) Denemelerde, konulara farklı açılardan bakabilmek ve bu bakış açısını denemede yansıtabilmek hedeflenir. “Kelimelerin İzdivâcı” adlı denemeden alınan bu parçada ele alınan konuya farklı bir açıdan bakılabilmiş midir? Değerlendiriniz.
- Cevap: Evet, farklı bir açıdan bakmıştır. İki kelimenin bir araya getirilmesi o kelimelerin izdivacı yani evliliği gibi görülmüştür. Bu farklı bir bakış açısıdır.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 238 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum