

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 235

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 235 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 235
METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
Nurullah Ataç’ın “Sözden Söze” adlı kitabından alınan bir deneme okudunuz.
Nurullah Ataç bir yazısında “Deneme ben’in ülkesidir, ben demekten çekinen, her görgüsüne, her görevine ister istemez benliğinden bir parça kattığını kabul etmeyen kişi, denemeciliğe özenmesin.” demektedir.
Türk denemeciliğinin en önemli ismi olan Nurullah Ataç, aşk ve edebiyat hakkındaki görüşlerini “Aşk Şiiri İsteriz…” adlı denemesinde samimi bir şekilde dile getirmiştir.
Deneme yazarlığı, oldukça geniş bir bakış açısı, zengin bir edebiyat, sanat ve felsefe kültürü ile durağan olmayan, özgün bir anlatış tarzı gerektirir. “Aşk Şiiri İsteriz…” adlı denemeden alınan bu metinden de anlaşıldığı gibi Ataç, iyi bir okur ve iyi bir yorumcudur. Denemeleri de sözü edilen özelliklere sahip olduğundan okura birçok alanda katkı sağlamakta ve okuru düşündürmekte, böylece okurun olay ve durumlara farklı açılardan bakabilmesine yardımcı olmakta ve ufkunu genişletmeye çalışmaktadır.
Çalışmalarını deneme türünde ortaya koyan Ataç’ın yazdıklarının etkili olmasında dil ve edebiyat konularını çok canlı bir şekilde anlatmasının büyük payı vardır. Divan ve halk edebiyatı alanındaki bilgisi ve Avrupa edebiyatını tanıyor olması, onun hükümlerine sağlam bir zemin oluşturmuştur.
Edebiyatımıza Tanzimat Dönemi’nde giren deneme türünde birçok sanatçı eser vermiştir: Ahmet Rasim’in birçok yazısında deneme özelliği görülür. Ahmet Haşim zengin kültürü, parlak zekâsı ile denemelerinde günlük meseleleri dile getirmiştir. Deneme türünün olgun örnekleri Cumhuriyet Dönemi’nde verilmiştir. Ahmet Hamdi Tanpınar, Abdülhak Şinasi Hisar, Nurullah Ataç, Suut Kemal Yetkin, Sabahattin Eyuboğlu, Mehmet Kaplan, Salah Birsel, Cemil Meriç, Haldun Taner, Fethi Naci bu türün önde gelen isimlerindendir.
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME
Soru: 1) “Kubbe” kelimesinin ve “boyun bükmek” deyiminin anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi TDK Türkçe Sözlük’ten ve çeşitli kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.
- Cevap:
Kubbe
- Kubbe (tahminim): Cami gibi yapıların oval tavanı.
- Kubbe (TDK Sözlük): Yarım küre biçiminde olan ve yapıyı örten dam; kümbet.
Boyun bükmek
- Boyun bükmek (tahminim): Beklentisi gerçekleşmeyen kişinin üzülerek başını eğmesi.
- Boyun bükmek (TDK Sözlük): Acındıran bir tavır takınmak.
Soru: 2) Bunlara da şair denir mi? Ne dediklerini bilmez delikanlılar! sözünü kimler, niçin söylemektedir? Metne göre açıklayınız.
- Cevap: Bu sözü günümüz genç şairlerini eleştiren, onları yeterince nitelikli bulmayan kişiler söylemektedir. Bu kişiler yeni nesil şairleri eskilere göre daha değersiz ve anlamsız bulan, geleneksel şiir anlayışına bağlı insanlardır.
Soru: 3a) Nurullah Ataç’ın o günün çağdaş şairlerinde bulduğu eksiklik nedir? Metne göre açıklayınız.
- Cevap: Nurullah Ataç günümüz şairlerinde aşk şiirlerinin eksikliğini hissetmektedir. Ona göre şairler daha çok toplumsal ve siyasal konulara odaklanmakta, aşk gibi insana özgü duyguları ihmal etmektedirler.
Soru: b) Nurullah Ataç’a göre aşk şiiri yazmak neden zordur? Metne göre açıklayınız.
- Cevap: Ataç’a göre aşk şiiri yazmak zordur çünkü aşk çok eski bir konudur. Yüzyıllar boyunca Batı ve Doğu edebiyatlarında işlenmiştir. Şairlerin bu konuda yeni ve etkileyici bir söyleyiş bulmaları zorlaşmaktadır.
Soru: 4) Nurullah Ataç’ın “Aşk Şiiri İsteriz…” adlı denemesindeki eleştirilerine katılır mısınız? Nedenini belirtiniz.
- Cevap: Katılıyorum, çünkü aşk şiirleri insan duygularını anlatmada çok etkili olabilir. Herkesin bir şekilde aşkı hissettiği düşünülürse şiirlerde bu konunun işlenmesi okurların duygusal bağ kurmasını sağlar.
Soru: 5a) Ataç, “Aşk Şiiri İsteriz…” adlı denemesinde aşkın edebiyat için neden gerekli olduğunu vermeye çalışırken “tartışmacı anlatım biçimi”nden yararlanmıştır. “Aşk Şiiri İsteriz…” adlı metinden yararlanarak tartışmacı anlatım biçiminin özelliklerini belirleyiniz.
- Cevap: Tartışmacı anlatımda yazar karşı olduğu fikri verdikten sonra onu çürütmeye çalışır. Karşı olduğu fikrin zayıf yönlerini anlatarak okuyucuyu kendi fikrine ikna etmeye çalışır. Okuyucuya soru sorar ve kendi görüşü doğrultusunda sorulara cevap verir. Karşılıklı konuşma havasında yazar.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 235 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum