

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 232

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 232 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 232
Soru: 4) Ah, keşke sebze pazarında kullanılan sözcüklerle konuşabilsem! cümlesinde söylenmek istenen nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Montaigne, süslü ve yapmacık kelimeler yerine herkesin anlayabileceği, sade bir dille konuşmayı tercih eder. Günlük hayatta kullanılan basit kelimelerle anlatımın daha samimi ve etkili olacağını düşünüyor.
Soru: 5) “Güzel Bir Konuşma Nasıl Olmalıdır?” adlı metnin konusunu, yazılış amacını belirleyip hedef kitlesi ile ilişki kurunuz.
- Cevap: Metnin konusu, etkili ve doğal bir konuşmanın nasıl olması gerektiğidir. Montaigne, konuşmada sadelik ve doğallığın önemini vurguluyor. Metin, her yaştan okurun doğal bir konuşma tarzını benimsemesini hedefliyor.
Soru: 6) Rönesans’ın ve Fransız edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Montaigne, konuşmayla ilgili görüşlerini dile getirirken konuşmanın güç olabileceğini söylemiştir. Güç konuşma nasıl olur? Açıklayınız.
- Cevap: Montaigne’e göre güç konuşma, doğal ve samimi olurken etkileyici ve derin bir içeriğe sahip konuşmadır. Yani gösterişten uzak ama anlam dolu olmalıdır.
Soru: 7a) Metin türlerinin ortaya çıkmasında sözlü, yazılı kültürün, toplumsal değişimlerin ve etkileşimlerin, yayın organlarının ve teknolojinin etkisi büyüktür. Deneme türünün ortaya çıkışı ve tarihsel dönemle ilişkisini belirleyiniz.
- Cevap: Deneme türü, Rönesans döneminde ortaya çıkmıştır. Hümanizmin etkisiyle insanlar, kendi düşüncelerini özgürce ifade etmek istemiştir. Montaigne de deneme türünün kurucusu olarak bu akımın etkisi altında kalmıştır.
Soru: b) Deneme türünün dünya edebiyatındaki önemli temsilcilerini ve eserlerini sıralayınız.
- Cevap: Dünya edebiyatında Montaigne (Denemeler), Francis Bacon (Denemeler), Emerson, Andre Gide, Henry Miller ve Albert Camus önemli deneme yazarlarıdır.
Soru: 8) “Güzel Bir Konuşma Nasıl Olmalıdır?” adlı denemeden yararlanarak iyi bir denemenin özelliklerini belirleyiniz.
- Cevap: İyi bir deneme, içten, sade ve samimi bir dil kullanır. Yazarın özgün düşüncelerini doğrudan, anlaşılır şekilde aktarmalı ve okuyucuyu sıkmamalıdır.
Soru: 9) Metinle yazarın veya şairin hayatı, edebî kişiliği, siyasi ve sosyal konulardaki görüşleri arasında ilişki olması doğaldır. “Güzel Bir Konuşma Nasıl Olmalıdır?” adlı denemeyle Montaigne arasındaki ilişkiyi değerlendiriniz.
- Cevap: Bu denemede Montaigne, düşüncelerini doğal bir dil kullanarak paylaşır. Bu yaklaşım onun hümanist ve sade anlatımı tercih eden bir yazar olduğunun göstergesidir.
Soru: 10) Okuduğunuz metnin açık ve örtük iletilerini, metinle ilgili tespit, eleştiri ve beğenilerinizi metne dayandırıp gerekçelendirerek metni yorumlayınız.
- Cevap: Metnin açık iletisi, konuşmada doğallığın ve sadeliğin önemidir. Örtük iletisi ise, samimi bir konuşmanın karşılıklı güven ve etki yarattığıdır. Montaigne’in sade anlatımı, okuyucunun kolayca anlamasını sağlar ve içtenliğini artırır.
DİL BİLGİSİ
Soru: 1) İster kâğıt üstünde olsun, ister ağızdan, benim sevdiğim konuşma, sade, düzgün, içten gelen, lezzetli, şiirli, sıkı ve kısa kesen bir konuşmadır. Bu cümlede asıl anlatılmak isteneni belirleyiniz.
- Cevap: Bu cümlede, Montaigne içten, doğal ve etkili konuşmanın değerini vurgulamaktadır. Konuşmanın süssüz ve açık olması gerektiğini savunur.
Soru: 2) Güç olsun, zararı yok; ama sıkıcı olmasın; süsten, özentiden kaçsın düzensiz, gelişigüzel ve korkmadan yürüsün. Dinleyen, her yediği lokmayı tadarak yesin. Konuşma, Julius Sezar’ın konuşması için söylendiği gibi, askerce olsun; ama ukalaca, avukatça, vaizce olmasın. Metin aslına uygun olarak alınmıştır. Bu parçada görülen noktalama yanlışlarını belirleyiniz.
- Cevap:
Noktalama yanlışları
- “Güç olsun, zararı yok; ama sıkıcı olmasın…” cümlesinde ama bağlacından önce virgül kullanılmaz.
- “…özentiden kaçsın düzensiz, gelişigüzel ve korkmadan yürüsün…” cümlesinde kaçsın kelimesinden sonra noktalı virgül gelmelidir.
- “…söylendiği gibi, askerce…” bölümünde gibi kelimesinden sonra virgül konmamalıdır.
- “…askerce olsun; ama ukalaca…” ifadesinde ama bağlacından önce noktalama işareti konmaz.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 232 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum