

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 231

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 231 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 231
METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
XVI. yüzyılda yaşamış Fransız yazar Montaigne’in (Monteyn) “Denemeler” adlı eserinden alınmış bir deneme okudunuz.
Montaigne, bu denemesinde beğendiği konuşmanın özelliklerini açık ve anlaşılır bir biçimde anlatmıştır. Bu denemesinde herkesin bildiği kelimelerle konuşmanın önemini savunmuş ve bu görüşünü metnin iletisine ustaca yansıtmıştır.
Montaigne’in yirmi yılda yazdığı “Denemeler” adlı eserin Fransızcanın yabancı öğelerden kurtulmasında ve Fransa’da konuşma dilinin yazı dili hâline gelmesinde önemli rolü olmuştur. Denemelerinde kendinden yola çıkarak insanı, toplumu anlatan Montaigne, deneme türünün kurucusu kabul edilir. Yaşam, ölüm, aşk, sanat, felsefe gibi insanı ilgilendiren hemen her konuda denemeler yazmıştır. Yazdığı denemelerinin toplandığı “Denemeler” adlı eseri hâlâ dünyada en çok okunan kitaplar arasındadır.
Hümanizma, Rönesans’la birlikte ortaya çıkan edebî ve felsefi bir akımdır. İnsan sevgisini temel alan ve insan düşüncesini donmuşluktan kurtarmayı amaçlayan hümanizma, Montaigne’in “Denemeler” adlı eserinin kaynağı olmuştur.
Deneme, makale gibi delil ve ispat gerektiren bir tür olmadığından deneme yazarları denemelerinde görüşlerini rahatça ifade ederler.
Deneme, öğretici metin türleri içinde en ilgi çekici olanıdır. Şiirden, anıdan sonra yazarıyla en yakın ruh alışverişinin görüldüğü tür, denemedir.
Konu alanı çok geniş olan deneme, bazı yazarların bu konuda kazandıkları büyük başarı dolayısıyla onların verdikleri adlarla da anılmıştır: Alain’in (Elın) Propos’ları (Propos) gibi. Montaigne’in yazılarını “Denemeler” adıyla bir araya getirmesinden sonra bu türün adı “deneme” olmuştur. Edebiyatımıza “kalem tecrübesi” adıyla giren deneme; okumaktan, düşünceler üzerinde durmaktan hoş- lananların seçtiği bir tür, sakin ve yavaş bir sohbettir.
Tek bir konunun rahat ve akıcı bir biçimde ele alındığı denemeler, yazarın bakış açısını ve deneyimlerini aktardığı orta uzunlukta yazılardır. Konuların öznel bir bakış açısıyla işlenmesi, yazarın aynı konudaki değişik fikir, zevk ve inanışlarını yansıtabilmesini sağlar.
Deneme yazarından beklenense kültürlü olması ve geniş kültür birikimini denemelerine yansıta- bilmesidir.
İnsanı ve toplumu ilgilendiren hemen her konuda (aşk, ölüm, hayat, din, ahlak, siyaset, felsefe, sanat…) yazılabildiği için birçok yazar deneme yazmış, bazıları bu türü denemekle kalmış; bazıları da kültür birikimini denemelerine aktarabildiği için bu türün ustası olmuştur.
İngiliz yazar Francis Bacon’ın (Fransis Beykın) “Denemeler” adlı eseri, bu türün önemli örneklerindendir. Emerson (Emırsın), Andre Gide (Andre Jid), Henry Miller (Henri Milır), Albert Camus (Alber Kamü), T. S. Eliot (Elıyıt) dünya edebiyatındaki önemli deneme yazarlarındandır.
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME
Soru: 1) Montaigne’in (Monteyn) Sözümün akışını bozup güzel cümleler aramaktansa güzel cümleleri bozup sözümün akışına uydurmayı daha doğru bulurum. sözünü açıklayınız.
- Cevap: Montaigne cümlelerin şekliyle uğraşmak yerine düşüncenin doğal akışını korumayı tercih ettiğini ifade ediyor. Yani anlatımın daha içten ve samimi olması gerektiğini, süslü cümleler için doğal ifadeyi bozmamak gerektiğini düşünüyor.
Soru: 2) Okuduğunuz metinden Montaigne’in sevdiği konuşmanın özelliklerini belirleyiniz.
- Cevap: Montaigne, konuşmanın içten, samimi, kısa, özlü ve doğal olmasını savunur. Konuşma sade olmalı, dinleyiciyi sıkmamalı ve gösterişten uzak olmalıdır.
Soru: 3) Montaigne’e göre söylev sanatına özenmek neden sakıncalıdır? Metne göre açıklayınız.
- Cevap: Montaigne’e göre, söylev sanatı, insanı anlatılmak istenen konudan uzaklaştırır. Gösteriş amaçlı kullanılan süslü kelimeler, konuşmanın samimiyetini bozar ve doğallıktan uzaklaştırır.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 231 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum