

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 226

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 226 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 226
1 ve 2. soruları aşağıdaki parçaya göre cevaplayınız.
Denilebilir ki seyirci tiyatronun en önemli, en vazgeçilmez öğesidir. Bir roman, şiir okuyucusu yalnızdır; müzik de yalnız dinlenebilir; sinema bir kişiye de oynanabilir, bin kişiye de, ikisi arasında bir nitelik ayrımı olmaz. Bir radyo dramını hiç kimse dinlemese olur, bir televizyon oyununu tek başına seyredebilirsiniz. Tiyatro ise gücünü seyirciden alan, tek varlık nedeni bu olan, ancak seyirci ile bütünlenen bir topluluk sanatı ve eylemidir. Bir oyunun gösterisi, her seyirci önüne çıkışta yeniden doğar. Seyirci; varlığı ile, oyunu ve oynanışı anlayarak oyuna yön verir. Oyunu yargılar, bu yargılarını alkış, gülme, suskunluk, gürültü gibi sezilebilen davranış ve tepkilerle gösterdiği gibi, sahnedeki oyuncuların bir sezgiyle kavrayabildiği birtakım gizli duygudaşlık dalgalarıyla da temsili oluşturur. Bir ülkenin tiyatro tarihi her şeyden önce onun seyircisinin tarihidir denebilir. Beğenileri, toplumsal çatısı, eğilimleri ile halkının ruhunu yansıtır.
Metin AND, 50 Yılın Türk Tiyatrosu
Soru: 1) Bu parçada kullanılan düşünceyi geliştirme yöntemleri aşağıdakilerin hangisidir?
A) Örnekleme – somutlama
B) Tanımlama – karşılaştırma
C) Benzetme – kanıtlama
D) Örnekleme – ilişki kurma
E) Benzetme – somutlama
- Cevap: B
Soru: 2) Bu parçada asıl anlatılmak istenen aşağıdakilerin hangisidir?
A) Tiyatro, diğer sanat dallarından farklı olarak seyirciyle var olabilen bir sanat dalıdır.
B) Bir tiyatro eseri her sahnelendiğinde yeniden var edilmiş olmaktadır.
C) Bir ülkenin tiyatro tarihi o ülkenin gelişiminin de tarihidir, denebilir.
D) Tiyatroda oyuncunun performansını etkileyen pek çok unsur vardır.
E) Bir tiyatro oyununun izleyicisi oyunun her saniyesini izlemek için çabalamalıdır.
- Cevap: A
Soru: 3) “Göstermeci” tiyatronun kullandığı “açık biçim”; dekorda soyutlamaya, metinde ek- leme-çıkarmalar yapmaya, tabloların yer değiştirmesine, seyirciye doğrudan doğruya seslenmeye, oyun kişilerini tipleştirip müzik ve danstan olabildiğince yararlanmaya uygun bir anlayış ve anlatım biçimi şeklinde tanımlanabilir. Kullandığı ögeler ve gösterdiği özellikler aslında geleneksel Türk tiyatromuzda öteden beri görülmektedir. Göstermeci epik tiyatronun kuramcısı ve uygulayıcısı Bertolt Brecht’ten (Bertold Breç, 1898-1956) yüzyıllar önce bizim geleneksel tiyatromuzda kullanılan “göster- meci” anlayış ve anlatım biçimini yaygın olarak eserlerinde kullanmıştır. Brecht’in yaptığı yenilik, iletide ve işlevde olmuştur. Eğlendirmek yerine eleştirel bakış açısıyla izleyiciyi sarsmak ve uyarıp düşündürmek. Bu parçaya göre aşağıdakilerin hangisi epik tiyatronun özelliklerinden biri değildir?
A) Seyirciye doğrudan seslenebilme
B) Müzik ve danstan yararlanma
C) İzleyiciye eleştirel bir bakış açısı kazandırma
D) Metne ekleme ve çıkarmalar yapabilme
E) Oyun kişilerini tip olmaktan kurtarma
- Cevap: E
Soru: 4) Bu parçanın anlatımı için
I. Açıklayıcı anlatım biçimi kullanılmıştır.
II. Karşılaştırmadan yararlanılmıştır.
III. Tanımlama yapılmıştır. ifadelerinden hangileri söylenebilir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III
- Cevap: E
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 226 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum