Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 223
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 223

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 223 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 223

A. Yazma Tür ve Tekniklerini Tanıma

RADYO TİYATROSU

Radyo oyunu adıyla da bilinen radyo tiyatrosu, radyoda oynanmak üzere yazılmış tiyatro eserlerine verilen addır. Radyo yayınları çok büyük kitlelere ulaşabildiğinden televizyonun yaygın olmadığı dönemlerde radyo tiyatroları ilgiyle dinlenmiş, bu nedenle de özgün radyo tiyatrosu oyunları yazılmıştır.
Bu tür oyunlar, dinleyicilere sadece kulak yoluyla hitap edilen bir tiyatro türü olduğundan konu, mikrofon tekniğine uygulanırken canlı, akıcı, düşündürücü, sezdi- rici, buldurucu bir olgunluk içerisinde geliştirilir. Bu tür metinler; diyalog şeklinde, konuşmaya dayalı, çatışma ögesiyle beslenen, olay yönünden zengin metinlerdir. Bu tür oyunlarda hemen her konu ele alınıp işlenebilir. Mekân ve zaman sınırlamasının da olmadığı bu tiyatro türünde zaman veya mekân efekt ya da oyunculardan birinin bir kelimesi ile verilebilir.
Radyo tiyatrosunun temelini diyalog oluşturur. Dinleyenin hayal gücünü harekete geçiren diyalogdur. Bu nedenle iyi bir diyalogda cümleler kısa, açık ve ilk duyuşta anlaşılır türden olmalıdır.
Radyo tiyatrosu yazılırken şu sorulara cevap aranmalıdır: Nasıl yazarsam kolay anlaşılır? Nasıl yazarsam kulağa hoş gelir? Nasıl yazarsam diğer radyofonik ögelerle kaynaşır?

Bir radyo tiyatrosunun en belirgin özellikleri şunlardır:
• Temeli diyaloğa dayanır.
• Tek seslidir. Yani bir sesten fazla ses kullanılacak olursa bir ses diğerini çizer.
• Dinleyicinin ilgisini dağıtmamak için 30-40 dakika sürecek biçimde planlanır.
• Konuşmalı anlatım esasına dayanan radyo tiyatrolarında ses tonunda meydana gelecek değişmeler, duraklamalar ayrıntılı olarak belirlenir. “Efekt” adı verilen, konu ile ilgili ses ve gürültüler (rüzgâr, ıslık, yağmur, tren, kapı gıcırtısı, at kişnemeleri…) ve müzikler diyalogların içine ustaca yerleştirilmelidir.
Radyo tiyatrosu yazılırken az sözle çok şey anlatmak, her kelimeyi yerinde kullanmak amaç olmalıdır.

B. Yazma Tür ve Tekniklerini Uygulama

“Okuma” bölümünde incelediğiniz tiyatro metinlerinden birinin bir bölümünü ya da beğendiğiniz bir tiyatro metnini, aşağıda verilenlere dikkat ederek radyo tiyatrosuna dönüştürünüz.
Görsel ve işitsel unsurları doğru ve etkili biçimde kullanınız.
Tiyatro metnini belirledikten sonra göze hitap eden ayrıntıları metinden atıp bunların yerine metne işitsel ayrıntılar yerleştiriniz.
Efektleri metne özenle yerleştiriniz.

  • Cevap:

RADYO TİYATROSU: KEŞANLI ALİ DESTANI

Bölüm: Mahallede Dedikodular ve Ali’nin Kahramanlaşması


[Efekt: Mahalle ortamında kuş sesleri, uzaktan gelen çocuk sesleri, arada bir pazarcıların bağırışları.]

1. KADIN: (Dedikoducu bir tonla) Duydunuz mu, komşular? Keşanlı Ali, gene bir iş çıkarmış!

2. KADIN: (Merakla) Ne olmuş, ne yapmış? Anlat hele!

1. KADIN: Hani geçenlerde şu cinayeti işledi dediler ya… Meğer doğru değilmiş. Masummuş meğer!

3. ADAM: (Araya girer, gülerek) Ya, bizim Ali’nin masum olduğunu anlamak için cinayet işlenmesine gerek mi var? O çocuğun kalbi altın gibi!

[Efekt: Kapı gıcırtısı, ardından ayak sesleri.]

ZİLHA: (Sinirli bir tonla) Yine ne konuşuyorsunuz mahallede? Bırakın şu dedikoduları! Ali’nin derdi başından aşkın. O, kahraman olmaya çalışmıyor, sadece hakkını arıyor!

1. KADIN: (Savunmacı bir şekilde) Amaan Zilha, biz de seni savunuyoruz işte. Ali senin gibi bir kızın yanında kahraman olmak zorunda!

[Efekt: Uzakta çocukların futbol oynarken bağırışları. Bir an sessizlik, ardından bir kapı hızla kapanır.]

3. ADAM: (Düşünceli bir şekilde) Ama ne olursa olsun, bizim Ali başka. Mahallemize umut getirdi. Onun gibi birine hepimiz sahip çıkmalıyız.

ZİLHA: (Yumuşak bir ses tonuyla) Siz sahip çıkmazsanız da Ali kendine yeter. O sadece sevgiye inanıyor, başka hiçbir şeye değil.

[Efekt: Rüzgarın uğultusu ve arka planda hafifçe çalan bir saz sesi.]

ANLATAN: Ve böylece Keşanlı Ali, mahallede bir kahraman olarak görülmeye başladı. Herkesin gözünde suçsuz, ama bir o kadar da asi. Acaba bu destanın sonunda Ali, sadece masumiyetini mi ispat edecek, yoksa tüm kalpleri mi fethedecek?

[Efekt: Mahallede alkış sesleri ve uzakta çalan bir davul sesi.]


Not: Bu metin, radyo tiyatrosu formatında yazılmıştır. Efektler dinleyicinin hayal gücünü harekete geçirmek için kullanılmış, görsel unsurlar yerine ses ve diyaloglarla hikaye oluşturulmuştur. Bu metni kaydederek gerçek bir radyo tiyatrosu deneyimi yaratabilirsiniz!

Soru: Kitabınızın “Ekler” bölümünde yer alan “Yazma Öz Değerlendirme Formu”nu kullanarak yazılarınızı değerlendiriniz.

  • Cevap: Öz değerlendirme formunu sizler doldurabilirsiniz.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 223 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum