Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 219
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 219

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 219 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 219

ZİLHA: Durum vaziyetini gurtarttın dimek. Alacağın olsun senin, (…) Bak şuraya yazıyorum. (Duvara gider.) Zilha diye birini ebediyeten unut. (…)
Ali ile arası iyice açılan Zilha, şehirde bir konakta çalışmaya başlar.
Zilha’nın çalıştığı konağın sahibiyle evleneceğini duyan Ali çok sinirlenir. Zilha’yı konaktan kaçırmaya kalkışır. Zilha, konakta kendisine bir oyun oynandığını öğrenir, oradan kaçarak Ali’nin yanına gelir. Ali’nin Zilha ile evlendiği gece Çamur İhsan’ı vuran Cafer ortaya çıkar. Ali’ye saldırır. Ali bacağından vurulur. Ali silahsız olarak kendini savunur. Efsane gerçek olur.

Haldun TANER, Keşanlı Ali Destanı (Özetlenerek kısaltılmıştır.)

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Bir bölümünü okuduğunuz “Keşanlı Ali Destanı” epik tiyatro örneğidir.
Epik tiyatronun edebiyatımızdaki öncüsü olan Haldun Taner’in “Keşanlı Ali Destanı” adlı eseri, müzikli bir oyundur. Bu oyun, geleneksel tiyatronun modern ögelerle sahneye konuluşu, olarak da nitelendirilebilir.
Geleneksel tiyatromuzla “Keşanlı Ali Destanı”nın benzerlikleri şöyle ifade edilebilir:
1. Zaman zaman fon olarak özellikle de seyirciyi oyuna hazırlama amacıyla müzikten yararlanma,
2. Oyuncu ve seyircinin iç içe oluşu
3. Bir ders verme amacı güdülmesi
“Keşanlı Ali Destanı”nda toplumun gündeminde olan sorunlar eleştirel, gerçekçi bir yaklaşımla ve güldürünün uzak bakış açısından yararlanılarak sunulmuş, seyircinin olup bitenleri akılcı bir yaklaşımla algılaması sağlanmak istenmiştir.
Oyunda ana gerilim, eser boyunca devam ederken ara gerilimler de asıl gerilimi hazırlayan unsurlar olarak düşünülüp esere yerleştirilmiştir.
“Keşanlı Ali Destanı”nda toplumların kahraman özlemi çok iyi tespit edilmiş ve kahraman olarak insanların karşısına “Keşanlı Ali” çıkarılmıştır. Bu algının oluşmasında en büyük pay koronundur. Koro, Ali’yi yüceltmektedir. Burada müziğin de devreye girmesi koronun gücünü artırmaktadır.
Gecekondulular ve şehirlilerin dünyasının anlatıldığı eserde yazar bu iki dünyayı parodi sınırında anlatmıştır.
Yalan bir efsanenin üstüne konan Keşanlı Ali, oyunun sonunda bir yalanı gerçekleştirirken diğer kahraman olan Zilha, şehir hayatının kendisine uygun olmadığını anlayıp orada bir kukla olmaktansa basit ama gerçek benliğine dönmüştür.
Kendi sosyal çevrelerinin diliyle konuşturulan kahramanlar, halk dilinde yaşayan deyim, atasözü ve vecizeleri çokça kullanmışlardır.
Cumhuriyet Dönemi tiyatrosunun önemli örneklerinden biri olan “Keşanlı Ali Destanı” dilindeki esneklik ve kıvraklık, kara mizah, espri anlayışı, hiciv ve taşlamalarındaki ustalığı ile önemli bir tiyatro eseridir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 219 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum