

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 211

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 211 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 211
Soru: 3) Fazıl: Daha bir ağaç dikmeden nasıl olsa fikrini değiştirirsin. Ama, olsun, ben de sizinle geleceğim. Fazıl’ın babasına söylediği bu sözler, babanın karakteri ile ilgili ne ifade etmektedir? Açıklayınız.
- Cevap: Fazıl’ın babasına söylediği bu sözler, babasının kararsız ve kolayca fikir değiştiren bir yapıya sahip olduğunu gösterir.
Soru: 4) Üç ay be, üç ay.. İnsan bir haber yollar, bir hatırlar.. Tarık’ın bu repliğinden yola çıkarak onun kızını affetmeye çoktan hazır olduğunu söyleyebilir miyiz? Değerlendiriniz.
- Cevap: Tarık’ın repliği, kızını hâlâ düşündüğünü ve onu affetmeye hazır olduğunu gösteriyor.
Soru: 5) “Ocak” adlı metni dil ve anlatım yönünden inceleyiniz.
- Cevap: Ocak oyunu sade bir dil kullanıyor, akıcı ve anlaşılır bir anlatıma sahip.
Soru: 6) Tiyatro metinlerinde olay, belli bir mekânda ve zamanda geçer. Mekân ve dekor geleneksel tiyatroda standart bir özellik göstermesine rağmen modern tiyatroda aynı eserin farklı temsillerinde metinle ilişkili veya metinden bağımsız olarak farklı mekân ve dekor uygulamaları olabilir. “Ocak” adlı oyunda iç mekân, bölüm bölüm kiraya verilen eski bir konağın ikinci kat sofasıdır. Oyun baştan sona aynı mekânda geçer. Oyundaki dış mekânın neresi olduğunu belirleyiniz.
- Cevap: Oyundaki dış mekân konağın bulunduğu sokak ve çevresidir.
Soru: 7) Oyunda zaman, günümüzdür. Birinci perde ile ikinci perde arasında bir hafta, ikinci ve üçüncü perde arasında üç ay geçer. Bu zamanlardan hangisinin iç, hangisinin dış zaman olduğunu belirleyiniz.
- Cevap: İç zaman oyunun geçtiği mekânda yaşanan anlık olaylardır. Dış zaman iki perde arasındaki bir hafta ve üç aylık aralardır.
Soru: 8) “Ocak” adlı oyunun dramatik örgüsünün bir kısmı aşağıda verilmiştir. • Tarık’ın eski bir araba alıp bunu tamir ederek çok para kazanacağını düşünmesi • Safiye’nin kızına çeyiz olarak sakladığı altın bileziği Tarık’a vermesi “Ocak” adlı oyundaki dramatik örgünün devamını belirleyiniz.
- Cevap: Dramatik örgünün devamı: Tarık’ın arabayı tamir ederken zorluklarla karşılaşması ve ailesinin hayal kırıklığı yaşaması.
Soru: 9) Tiyatro oyuncuları tiyatro metinlerini kendi tarzlarına ve kabiliyetlerine göre yorumlayıp canlandırırlar. Öyküleyici metinlerde metin incelemesini yapabilmek için şahısların rol dağılımlarının, olay akışını etkileyen fiziksel ve psikolojik özelliklerinin, toplumsal statülerinin; tip mi karakter mi olduklarının belirlenmesi gerekmektedir. “Ocak” adlı oyunundaki şahıs kadrosunu ve özelliklerini belirleyip sözlü olarak ifade ediniz.
- Cevap:
Şahıs kadrosu ve özellikleri:
- Tarık: Ailenin babasıdır. Ekonomik zorluklar yaşıyor ve ailesine bakma sorumluluğu taşıyor. Hayalperest ve kolay umutlanan bir yapıya sahip.
- Safiye: Tarık’ın eşi. Ailesini bir arada tutmaya çalışan, fedakâr ve sabırlı bir anne. Sıkıntılara rağmen güçlü durmaya çalışır.
- Fazıl: Ailenin büyük oğlu. Babasına güvenmiyor ve onun fikirlerini sorguluyor. Daha gerçekçi ve ayağı yere basan bir genç.
- Sevda: Ailenin kızı. Yaptığı yanlış evlilik aileyi derinden etkiliyor.
- Gülay: Ailenin küçük kızı. Saf ve masum bir karakter, olaylara çocuk gözünden bakar.
- Nihat: Ailenin küçük oğludur. Genç ve enerjik bir yapıya sahip. Olaylara genellikle daha saf ve masum bir şekilde yaklaşır.
Soru: 10) “Ocak” adlı oyundaki temel çatışmayı, karşılaşmayı ve bu çatışma etrafında metinde yer alan veya metnin ima ettiği diğer çatışma veya karşılaşmaları belirleyiniz.
- Cevap: Temel çatışma, aile üyelerinin ekonomik zorluklarla baş etme çabasıdır. Diğer çatışma ise Sevda’nın yanlış bir kişiyle birlikte evden kaçmasıdır.
Soru: 11) Tiyatro metinlerinde konu akışı uyumludur. Metinlerdeki olaylar, bilgiler ve düşünceler tutarlıdır; karakterler kendilerine yakışmayacak davranışlarda bulunmaz. Okuduğunuz bu metni tutarlılık yönünden değerlendiriniz.
- Cevap: Metin oldukça tutarlıdır. Karakterler kendi yapılarıyla uyumlu tepkiler verir, olaylar doğal bir akış izler.
Soru: 12) Metinde anlatılanları kendi hayatınız, çevrenizdeki olay ve durumlarla karşılaştırınız. Oyunun konusunun gerçeğe uygun olup olmadığını değerlendiriniz.
- Cevap: Oyunun konusu, birçok ailenin yaşadığı ekonomik ve duygusal sıkıntılarla benzerlik gösterir ve gerçeğe uygundur.
Soru: 13) Metindeki açık ve örtük iletileri metinle ilgili tespitlerinizi, eleştiri ve beğenilerinizi metne dayandırıp gerekçelendirerek ifade ediniz.
- Cevap:
Açık İletiler: Aile içi dayanışma, sevgi ve fedakârlık temaları öne çıkar. Zor durumlarda bile ailenin birbirine destek olması gerektiği vurgulanır.
Örtük İletiler: Geleneksel aile yapısının modern hayatın zorlukları karşısında nasıl ayakta kalmaya çalıştığı anlatılır. Ailedeki farklı kuşakların çatışması, eski ve yeni değerlerin çatışmasını simgeler. Oyunda, aile değerlerine yapılan vurgu dikkat çekici ve etkileyici. Karakterlerin içtenliği ve samimiyeti metni güçlü hale getirmiş.
Soru: 14) “Ocak” adlı oyunun “dram” türünde yazıldığı söylenebilir mi? Düşüncelerinizi ifade ediniz.
- Cevap: “Ocak” dram türünde yazılmıştır. Çünkü bireysel ve toplumsal sıkıntılar iç içe ele alınır. Hem ekonomik sıkıntılarla boğuşan bir aile anlatılıyor. Hem de kızlarının yaptığı büyük bir yanlışın ailedeki etkileri anlatılıyor.
Soru: 15) Cumhuriyet Dönemi’nde tiyatro türünün önemli temsilcilerini sıralayınız.
- Cevap: Cumhuriyet Dönemi tiyatro yazarları arasında “Reşat Nuri Güntekin, Ahmet Kutsi Tecer, Cevat Fehmi Başkut, Selahattin Batu, Melih Cevdet Anday, Nazım Kurşunlu, Recep Bilginer, Turgut Özakman, Nezihe Meriç, Turan Oflazoğlu, Orhan Asena, Güngör Dilmen, Necati Cumalı, Haldun Taner, Sermet Çağan’ı” sayabiliriz.
Soru: 16a) “Ocak” adlı tiyatro eserinde içeriğin genel anlamda doğal, toplumsal ya da bireysel gerçeklikle ilişkisini inceleyiniz.
- Cevap: “Ocak” adlı tiyatro eseri, toplumsal ve bireysel gerçekliklerle yakından ilişkilidir. Eser, bir ailenin ekonomik zorluklar içinde ayakta kalma mücadelesini ve aile içindeki çatışmaları ele alır. Bu durum toplumdaki yoksulluk ve sosyal sınıf farklılıklarını gözler önüne serer. Ayrıca, karakterlerin bireysel sıkıntıları ve umutları insanların günlük hayatta karşılaştığı gerçekçi sorunları yansıtır. Bu yönüyle eser hem bireyin hem de toplumun ortak problemlerine ışık tutar.
Soru: b) Bir aileyi ayakta tutan değer sevgidir. Turgut Özakman’ın “Ocak” adlı oyununda sevgi değerinin ne şekilde işlendiğini değerlendiriniz.
- Cevap: Turgut Özakman’ın “Ocak” adlı oyununda sevgi, ailenin en zor zamanlarında bile onları bir arada tutan temel değer olarak öne çıkar. Maddi sıkıntılar, hayal kırıklıkları ve aile içindeki çatışmalara rağmen, aile üyeleri birbirlerine destek olmaktan vazgeçmezler.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 211 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum