Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 210
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 210

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 210 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 210

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Bir bölümünü okuduğunuz Turgut Özakman’ın “Ocak” adlı oyunu, sahnede gösterilenlerin gerçek hayattan farklı olmadığını anlatan “benzetmeci tiyatro” anlayışıyla yazılmış gerçekçi bir oyundur. Bu oyunda hayal gerçek tartışmaları arasında dar gelirli bir ailenin yaşam mücadelesi anlatılmaktadır. Oyunda kahramanlar halktan kişilerdir. Komik ve acıklı olaylar iç içe anlatılmakta, olaylar yaklaşık üç aylık bir zamanda geçmektedir.
Tiyatro metinlerinde olayların birbiriyle ilişkisi ve sıralanışı dramatik örgüyü oluşturur. Dramatik örgü, yazar tarafından doğrudan okuyucuya sunulur.
Dramatik örgü, en küçük merak unsuru olarak adlandırılan “ara düğüm” ile yakından ilgilidir. Çünkü her bir ara düğüm, ayrı bir olay örgüsünü oluşturur. Ara düğümler çatışma ile de oluşturulabilir.
Ara düğüm, seyircinin dikkatini çekmek için serim bölümünden başlanarak sonuç bölümüne kadar devam ettirilir. Her bir merak unsuru, bir olayı oluşturur. Bir tiyatro eserinde pek çok ara düğüm bulunur. Çünkü olayların meydana gelmesi, gelişmesi buna bağlıdır. Bir ara düğüm atılır ve devam ederken bir başka ara düğüm söz konusu olabilir. Böylece ara düğümler iç içe geçer.
Ana düğüm, tiyatro eserlerinde “entrik unsur”da denen en büyük merak unsurudur. Serim bölümünün sonlarına doğru atılan ana düğüm, sonuç bölümüne kadar devam eder. Bunun nedeni, eserin başında seyircinin ilgi ve merakını en üst düzeye çıkarmak ve bunu oyunun sonuna kadar sürdürmektir.
Tiyatro oyununda anlatılanlar “Ocak” adlı oyunda da görüldüğü gibi eyleme dönüştürülerek verilir. Eylemse çatışmalardan doğar. Oyunlar genellikle kahramanların çatışması üzerine kurulduğundan çatışma da tiyatronun yapı unsurlarından biridir. Oyunlarda çatışmalar birtakım ilişkiler düzeni içinde ortaya çıkar. Bu ilişkiler düzeninde kişiler kendileriyle, çevreleriyle başka kişilerle çatışırlar.
Tiyatro metinlerinde olay akışını yönlendiren temel bir çatışma ve ona bağlı diğer çatışmalar (fiziksel, psikolojik, toplumsal, kültürel, kavramsal) olabilir.
Cumhuriyet Dönemi tiyatro yazarları konularını genellikle halkın yaşamından seçtikleri için konular, sosyal ve günceldir. Bu konuları hayatın doğal akışına göre işlerler. Halkın meselelerini anlatırken sağduyunun ve gerçeğin dışına çıkmamaya çalıştıklarından realisttirler. Eserlerinde halkın duyarlığından çokça faydalanırlar.

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

Soru: 1) Okuduğunuz metnin bağlamından hareketle “ocak” kelimesinin anlamını tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi TDK Türkçe Sözlük’ten ve çeşitli kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.

  • Cevap:

Ocak kelimesi tahminim: ev, aile.

Ocak kelimesi TDK karşılığı: Ev, aile, soy.

Soru: 2) “Ocak” adlı oyunun temasını ve konusunu belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.

  • Cevap:

Tema: Ailenin ve sevginin insanı ayakta tutan gücü.

Konu: Eski bir konakta yaşayan bir ailenin sıkıntılara karşı sevgiyle ayakta kalma mücadelesi.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 210 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum