

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 205

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 205 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 205
Soru: 1) SELİM: Yitirilen her şey bulunabilirmiş, bir gün
mutlaka bulunacakmış gibi… dostum,
bende böyle bir inanç yarattı yeniden bulmak seni.
Gerçi pek pahalıya mal oldu sana… bana da;
ama bütün bunların olmamış olmasını dileyemem
öyle şeyler borçluyum ki olup bitene.
Bu dizelerde asıl ifade edilmek istenen nedir? Belirleyiniz.
- Cevap: Bu dizelerde III. Selim kaybedilenlerin bir gün yeniden bulunabileceğine dair umudunu ifade ediyor. Dostunu tekrar bulması ona güç vermiş ve yaşadığı zorluklara rağmen geçmişte yaşadıklarından ders çıkardığını, bu olayların onu olgunlaştırdığını belirtiyor. Yani yaşanan acılar bile insana değerli tecrübeler kazandırır.
Soru: 2) artık sana emanet bu halk, bu devlet,
bu hayal, bu dünya, Sultan Mahmut!
İyi bir hükümdar olamadım, fakat
çok iyi bir varis bırakıyorum ardımda..
Buysa bütün çektiklerimin zehrini gideriyor.
Metin aslına uygun olarak alınmıştır. Bu dizelerdeki imla ve noktalamada görülen farklılıklar yazarın tercihi ya da dönemin özelliğidir. Bunları belirleyiniz.
- Cevap:
Belirlediğim özellikler:
- Bu metin bir şiirden alındığı için bütün dizeler büyük harfle başlamalıdır.
- “…olamadım, fakat…” ifadesinde fakat bağlacından önce virgül kullanılmaz.
- “ardımda..” şeklinde bir noktalama işareti yoktur.
SIRA SİZDE
Soru: 1) İnisiyatif alma ve girişimcilik yetkinliği; bireyin düşüncelerini eyleme dönüştürme becerisini ifade eder. Üreticilik, yenilik ve risk almanın yanında hedeflere ulaşmak için planlama yapma ve proje yönetme yeteneğini de içerir. Bu yetkinlik, bireyleri sadece evde ve toplumda değil işlerine ait bağlam ve şartların farkında olabilmeleri ve iş fırsatları yakalayabilmeleri için aynı zamanda iş hayatında desteklemekte; toplumsal ve ticari etkinliklere girişen veya katkıda bulunan kişilerin ihtiyaç duydukları daha özgün bilgi ve beceriler için de bir temel teşkil etmektedir. Bu yetkinlik etik değerlerin farkında olma ve iyi yönetişimi desteklemeyi de kapsar. Turan Oflazoğlu’nun “III. Selim Kılıç ve Ney”adlı oyununda, inisiyatif alma ve girişimcilik yetkinliğinin öneminin dile getirildiği dizeleri bulup gösteriniz.
- Cevap: “Kalmak benim görevim, gitmek de senin.” bölümü gibi bölümler III. Selim’in zorlu bir dönemde cesurca kararlar alması ve ülkesini ileri taşımak adına adımlar atması, girişimcilik ve inisiyatif alma yetkinliğini yansıtır.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 205 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum