

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 203

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 203 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 203
1950-1970 Dönemi Türk Tiyatrosu
1950’li yıllarda Türk tiyatrosunda nicelik ve nitelik olarak büyük gelişme görülür. Devlet ve şehir tiyatroları, özel tiyatrolar; oyun yazarları ve tiyatro türündeki eserler sayıca çok artar. Bu dönemde yerli oyunlar Devlet Tiyatrolarında sahnelenir. Reşat Nuri Güntekin, Ahmet Kutsi Tecer, Cevat Fehmi Başkut, Selahattin Batu gibi isimler bu dönemde eser vermeye devam ederler.
1960’lı yıllarda Türk tiyatrosu daha zengin ve derin bir içerik kazanır ve her açıdan gelişir, yenilenir. Bu dönemde oyunlarda iç ve dış göç, gecekondulaşma, kültür farklılığı, kültürler arası çatışma, uyumsuzluk, yabancılaşma işçi-köylü, orta sınıf ailelerin yaşadığı toplumsal ve ekonomik sorunlar gibi temalar işlenir.
1950’lerde ilk ürünlerini veren birçok sanatçı bu dönemde olgun eserler sunarlar. Melih Cevdet Anday, Nazım Kurşunlu, Recep Bilginer, Turgut Özakman, Nezihe Meriç gibi yazarlar bireyden hareketle topluma yönelirler.
Turan Oflazoğlu, Orhan Asena, Güngör Dilmen, Necati Cumalı gibi yazarlar da konularını Osmanlı tarihinden, halk kahramanlarının hayatlarından ve mitolojiden alan oyunlar yazmışlardır.
Bu dönemde yenilik arayışında olan Haldun Taner ve Sermet Çağan gibi sanatçılar da epik tiyatroya yönelmişlerdir.
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME
Soru: 1) Okuduğunuz metne göre “yüz sürmek” deyiminin anlamını metnin bağlamından hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi TDK Türkçe Sözlük’ten ve çeşitli kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.
- Cevap:
Yüz Sürmek tahminim: Saygı göstermek, yakınlığını belirtmek için eğilmek
Yüz Sürmek TDK karşılığı: aşırı saygı göstermek için eğilmek
Soru: 2a) “III. Selim Kılıç ve Ney” adlı metnin tema ve konusunu belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.
- Cevap:
Tema: Güç mücadelesi.
Konu: III. Selim’in Osmanlı Devleti’ni yenileştirme çabaları sırasında iktidar mücadelesi ve iç çatışmalarla karşılaşması.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 203 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum