

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 191

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 191 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 191
A. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Tanıma
Hazırlıksız konuşmalar, yeri ve zamanı önceden belli olmayan, koşullar öyle geliştiği için aniden yapılan konuşmalardır. Hayatımızın bir parçası olan günlük konuşmalar da bu grupta değerlendirilir.
Hazırlıksız konuşmadaki başarının her şeyden önce konuşmacının bilgi birikimine, kültür düzeyine ve dile hâkimiyetine bağlı olduğu unutulmamalıdır.
Hazırlıksız konuşma, edinilmiş bilgi ve gözlemlerle desteklenir. Genel kültürü kuvvetli, toplum psikolojisini iyi bilen, kelime hazinesi zengin, kelimeleri doğru telaffuz edebilen, vurgu ve tonlamayı yerli yerinde yapan ve vücut dilini iyi kullanabilen kişiler, hazırlıksız konuşmalarda daha başarılı olmaktadır.
Günlük hayatımızda her an hazırlıksız konuşmak zorunda kaldığımızdan bu konuda kendimizi yetiştirmeliyiz.
Hazırlıksız konuşmanızı geliştirme çalışmalarını ayna karşısında kendi kendinize yapabilirsiniz. İyi bildiğiniz bir konuyu seçin ve aynada gözünüzün içine baka baka bu konu hakkında konuşun. Zamanla hazırlıksız konuşma yeteneğinizin geliştiğini göreceksiniz.
Hazırlıksız konuşmayı bir grup içinde yapacaksanız yapacağınız ilk şey konuşulanları can kulağı ile dinlemektir. Diğer konuşmacıların konuya ilişkin bakış açılarını belirledikten, konuyla ilgili değerlendirme yaptıktan sonra sakin bir biçimde ses tonunuzu dikkatle ayarlayarak konuyla ilgili duygu ve düşüncelerinizi saygılı bir biçimde ifade edebilirsiniz.
B. Sözlü İletişim Tür ve Tekniklerini Uygulama
“Okuma” bölümünde incelediğiniz ya da daha önce okuyup beğendiğiniz bir romanla ilgili görüş ve düşüncelerinizi sınıf ortamında aşağıda verilenlere dikkat ederek hazırlıksız konuşma şeklinde sununuz.
Konuşmaya başlamadan önce kılık kıyafetinizi düzeltiniz.
Söz alma şekline ve söz sırasına dikkat ediniz.
Farklı düşünce ve görüşler açıklandığında bunlara saygılı olunuz.
Konuşurken de dinlerken de nezaket kurallarını elden bırakmayınız.
Ses tonunuza, telaffuzunuza, vücut dilinize, vurgu ve tonlamalara dikkat ederek özenle seçtiğiniz kelimelerle konuşunuz.
- Cevap:
Roman: Selvi Boylum Al Yazmalım
“Bugün sizlere Cengiz Aytmatov’un unutulmaz eseri Selvi Boylum Al Yazmalım hakkında düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Bu eser, sevgi, sadakat ve fedakârlık gibi değerleri sorgulatıyor. Romanın kahramanları olan Asya, İlyas ve Cemşit, hayatın zorlukları karşısında çok gerçekçi bir şekilde karşımıza çıkıyor.
Asya’nın sevgi ve sorumluluk arasında yaşadığı çelişkiler, hepimize farklı açılardan bakmayı öğretiyor. Bu roman, sevginin sadece bir duygu değil, aynı zamanda bir karar olduğunu çok güzel bir şekilde vurguluyor. Benim için özellikle etkileyici olan bir cümle şu oldu: ‘Sevgi emek ister.’ Bu basit ama çok derin bir ifade, hayatın her alanına uygulanabilir bir mesaj taşıyor.
Sizlerin de bu romanı okumasını öneririm. Çünkü bu eser, sadece bir hikâye değil, aynı zamanda insanı kendisiyle yüzleştiren bir hayat dersi.”
Soru: Kitabınızın “Ekler” bölümünde yer alan “Sözlü İletişim (Konuşma) Öz Değerlendirme Formu”nu kullanarak konuşmanızı değerlendiriniz.
- Cevap: Öz değerlendirme formunu sizler doldurabilirsiniz.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 191 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum