

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 174

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 174 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 174
METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME
Soru: 1) Okuduğunuz metindeki geçen anlamını bilmediğiniz kelime ve deyimlerin anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi TDK Türkçe Sözlük’ten ve çeşitli kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.
- Cevap:
Makul
- makul (tahminim): akla uygun, mantıklı.
- makul (TDK Sözlük): Aklın benimseyebileceği, aklın kabul edebileceği, akla uygun nitelikte olan.
Şilte
- şilte (tahminim): yatak.
- şilte (TDK Sözlük): Üstünde oturulan, yatılan, içi yünle, pamukla doldurulmuş döşek
Soru: 2a) Okuduğunuz metindeki anlatıcıyı ve bakış açısını değerlendiriniz.
- Cevap: Metinde üçüncü tekil şahıs ve ilahi bakış açısı kullanılmıştır. Bunlar metindeki olayların ve kahramanların derin bir şekilde anlatılabilmesine katkı sağlar.
Soru: b) Anlatıcının okuru yönlendirip yönlendirmediğini, olayları yorumlayıp yorumlamadığını, kahramanlara müdahale edip etmediğini değerlendiriniz.
- Cevap: Anlatıcı, okuru fazla yönlendirmez, daha çok olayları tarafsız bir şekilde sunar. Kahramanlara müdahale etmez ama olayları yorumlarken bazen yorum yapabilir.
Soru: 3a) Metnin olay örgüsünü belirleyiniz.
- Cevap: Uzun İhsan Efendi’nin rüyaları, Bünyamin’in yolculuğu, Zülfiyar’ı kurtarma görevi, dilenciler loncasına katılma, babasını bulma, Ebrehe’nin planı ve sonu.
Soru: b) Bünyamin ile Tüccar ne zaman, nerede karşılaşırlar? Onların roman kurgusunda bir araya getirilişinin nedenini belirleyiniz.
- Cevap: Bünyamin ile Tüccar, İstanbul’da bir hanın içinde karşılaşırlar. Bu karşılaşma, Bünyamin’in hayatındaki belirsizlikleri anlamlandırması ve yolculuğunda bir dönüm noktasıdır.
Soru: 4) Uzun İhsan Efendi, “Atlas Vacui”yi niçin yazmıştır? Metne göre açıklayınız.
- Cevap: Uzun İhsan Efendi, gerçekte dünyayı gezip dünya atlası çizme cesareti olmadığından dünyayı rüyasında gezmekte ve uyandığında atlası çizmektedir.
Soru: 5) Uzun İhsan Efendi’den üç yüz sekiz yıl sonra yaşayan, İzmir’de oturan mahzun ve şaşkın adam kim olabilir? Düşüncelerinizi ifade ediniz.
- Cevap: Bu kişi kitabın yazarı İhsan Oktay Anar’dır. Yazar kendisini romanın içine koyarak yazdığı her şeyin kendisinin hayalleri olduğunu göstermiştir.
Soru: 6) Metindeki temel çatışmayı veya karşılaşmayı bu çatışma etrafında yer alan veya metnin ima ettiği diğer çatışma, karşılaşma veya karşıtlıkları belirleyiniz.
- Cevap: Temel çatışma, gerçeklik ile hayal arasındaki sınırdır. Bunun etrafında yer alan diğer çatışmalar, insanın kimliği ve kaderi ile ilgili sorgulamalardır.
Soru: 7) Sana aslında Kâtip Çelebi’nin, Cihannüma adıyla tercüme edip bana bir nüshasını hediye ettiği Atlas Minor gibi bir eser bırakmak isterdim. Yukarıdaki metinde XVII. yüzyılda yaşamış bir bilgin olan Kâtip Çelebi’nin eserinin bir nüshasını roman kahramanına hediye etmesinden söz edilmektedir. Bu tutumu postmodernist roman tekniği açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Bu, postmodernist romanda zaman ve mekânın karıştığını, tarihi ve kurgu arasında bağlantılar kurulduğunu gösterir. Edebi metinlerin iç içe geçmesi postmodernizmin bir özelliğidir.
Soru: 8) “Puslu Kıtalar Atlası” romanından yola çıkarak üst kurmacanın romana sağladığı imkânları değerlendiriniz.
- Cevap: Üst kurmaca, gerçek ile kurgu arasındaki sınırları bulanıklaştırarak okuru düşündürür ve olaylara farklı bir bakış açısıyla bakmasını sağlar.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 174 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum