Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 169
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 169

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 169 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 169

Zülfiyar’ın verdiği para yüzünden herkesin peşine düştüğü Bünyamin, ne yapacağına karar vermek için babasının verdiği kitaptan rastgele bir sayfa açar: “Dilencilerin arasına girip kaderini belirlemeye başla.” cümlesini okuyunca dilenciler loncasına gidip babasını aramaya karar verir.
Uzun İhsan Efendi, Bünyamin’i arayanlar tarafından kör ve sağır bırakılmış, dilenci kethüdasına satılmıştır. Bünyamin babasını bulur. Uzun İhsan Efendi, oğluna kendisini rıhtımda bir fıçıya koydurur ve fıçının kapağını da kapattırır.
Bünyamin, casusbaşı Ebrehe’nin hayatını kurtardığından onların arasına katılma hakkı kazanır. Çevresinde gelişen her olayın bir oyun olduğunu düşünen Bünyamin, Ebrehe’den sorularına cevaplar almaya çalışır. Ebrehe ona her olacağı önceden bildiren kehanet aynasından bahseder. Şimdi sıra, aynanın bildirdiği son kehanette yani kıyamet kopmadan kısa süre önce “Mehdi”nin gelişindedir. Ebrehe, sonsuz hıza ulaşıp geçmişe giderek kıyametten kurtulmayı planlamaktadır. Bunun için bir boşluğa ihtiyaç vardır, bunun için gerekli olan da Zülfiyar’ın Bünyamin’e verdiği kara paradır. Bu arada adı Mehdi olan biri yakalanır. Mehdi, bir casustur. Bunların hepsinin bir oyun olduğunu, kıyametin kopmayacağını söyler. Ebrehe ona inanmaz. Dilenciler loncası isyan etmiştir. Bu sırada büyük bir yangın çıkar. Ebrehe ölür.
Aşağıdaki metin, bütün düğümlerin çözüldüğü son bölümdür.
(…)
Düş biter bitmez tüccar uyanıverdi ve hemen rüya tabiri kitaplarını açtı. Fakat bu konuda makul bir yoruma rastlayamadı. Bütün umudu, gece olup uyuyunca göreceği düşteydi. Yatsıyı iple çekti ve döşeğine uzandı. Ne var ki vakit geceyarısını geçmesine rağmen gözüne hâlâ uyku girmemişti. Sabah olunca, bütün gece uyumamasına karşın kendini dinç hissediyordu. Uykusuzluğu ertesi gün ve daha sonraki günler de devam edince bir hekime gitme kararı aldı. Ne var ki, kendisine verilen uyku şurubundan ilk gece bir ve ikinci gece üç kaşık, sonraki gün de tam bir şişe içtiği halde fayda görmedi. (…) Hatta komşu tavsiyesi üzerine, yorganı döşeği sırtlayıp Yedi Uyurların mağarasına bile gitti. Fakat burada da uyku tutmayınca, şöhreti yedi iklim dört bucağa yayılmış, namı lakabı dilden dile dolaşan bir sihirbazın huzuruna vardı ve derdini ona anlattığında uyuyabilmesi için bir umut ışığının olduğunu anladı. Sihirbaz ona, bu fani dünyanın her yerinde on yıllardır, belki de yüzyıllardır uyuyan biri olduğunu, eğer bu kişiyi bulup uyandırmayı başarabilirse uykusuzluk illetinin artık onun yakasını bırakacağını söylemişti.
Sihirbazın bu sözlerini işiten tüccar, yüreğinde bir umutla (…), diyar diyar dolaşmaya başladı. Geçtiği ülkeler ve kasabalarda ticaret yaparken, bir yandan da on yıllardır uyuyan adamı soruyor, aldığı cevaplara göre güzergâhını değiştiriyordu. Nihayet, Şam yakınlarında bir kasabaya geldiğinde köylünün biri ona, tam yedi yıldır uyuyan ve karısı tarafından köy köy dolaştırılıp meraklılarına üç mangır karşılığı teşhir edilen bir evliyadan bahsetti. Anlatıldığına göre karısı, uyuyan adam sayesinde hatırı sayılır bir servet biriktirmişti. Arzu edenler, bu mucizeyi kasaba dışında kurulan çadırda bizzat görebilirlerdi.
(…)
Sırası gelen tüccar içeri girip, kuştüyü şiltede uyuyan evliyayı görünce, aradığı adamın o olabileceğini düşündü ve yüreği umutla titredi. Böylece, evliyayı uyandırmak için bir yol aramaya çalıştı. Akşama kadar düşünüp sonunda bir çare buldu.
(…)
Neşe içinde, güle oynaya kasabaya dönen tüccar, (…) han odasına döndü ve yatağına uzanıp uykuyu beklemeye başladı. Gelgelelim ne o gece, ne de sonraki günler uyuyabildi. Sihirbazın kendisine kazık attığını düşünerek onu arayıp buldu ve olanları anlatıp parasını geri istedi…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 169 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum