

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 167

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 167 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 167
Evet, ne okumaktan, ne yazmaktan hoşlanırım. Bu böyle iken bu sabah önümde koca bir defter, hatıralarımı yazmağa uğraşıyorum. Hatta bunun için her gün olduğundan daha erken, saat beşte kalktım. Kadın hizmetçilerimiz, erkek aşçımız Arif Efendi -tek kusuru Bolulu olmamasıdır, gayet güzel yemek pişirir- evimize eski bir hanedan çeşnisi vermek için bin bir müşkülatla arayıp bulduğumuz Arap kalfa Zeynep Hanım -ne garip, çocukluğumda zencisi o kadar bol İstanbul’a şimdi siyahî insan ithalât malı gibi giriyor-, hülâsa Villâ Saat’i ellerinin emekleriyle ve iyi niyetleriyle çeviren insanların hiçbiri uyanmamışlardı. İster istemez sabah kahvemi kendim pişirdim. sonra koltuğuma gömülerek, hayatımı düşünmeğe, unutulması, bahsedilmeden geçilmesi veya değiştirilmesi icap eden şeyleri ayıklamağa, behemehâl yazılacakları derinleştirmeğe, hülâsa bir yazıdan ve bilhassa hatırat cinsinden bir yazıdan samimilik denen şeyin istediği bütün sıkı şartları göz önünde tutarak, hadiseleri zihnimde sıralamağa çalıştım.
Soru: 1a) Bu parçada asıl anlatılmak isteneni belirleyiniz.
- Cevap: Bu parçada asıl anlatılmak istenen, hatıralarını yazmaya çalışan anlatıcının bu süreçte yaptığı hazırlıklar ve yaşadığı zorluklar anlatılmaktadır.
Soru: b) Metin aslına uygun olarak alınmıştır. Bu parçadaki imla ve noktalamada görülen farklılıklar yazarın tercihi ya da dönemin özelliğidir. Bunları belirleyiniz.
- Cevap:
Tespitlerim:
- “Bu böyle iken bu sabah önümde koca bir defter, hatıralarımı” ifadesinde virgül kullanılmaz.
- “…pişirdim. sonra koltuğuma…” ifadesinde noktadan sonra büyük harfle başlanır.
- “…vermek için bin bir müşkülatla…” ifadesindeki binbir kelimesi “çok çeşitli” anlamına geldiği için birleşik yazılır.
- “…düşünmeğe, ayıklamağa…” ifadeleri düşünmeye, ayıklamaya şeklinde yazılmalıdır.
Soru: c) Bu parçada kısa çizginin hangi amaçla kullanıldığını belirleyiniz.
- Cevap: Bu parçada kısa çizgi işareti ara cümlenin başına ve sonuna konulmuştur.
SIRA SİZDE
Soru: 1) Ahmet Hamdi Tanpınar’ın “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” adlı modernist romanıyla Sâmiha Ayverdi’nin “Batmayan Gün” adlı tezli romanını tabloda verilen ölçütlere göre karşılaştırarak benzerlik ve farklılıklarını belirleyip ilgili alana yazınız.
- Cevap:
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 167 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum