

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 166

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 166 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 166
Soru: 6) “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”nün yayını olan eserler nelerdir? Bu eserlerin sonu ne olmuştur? Metne göre açıklayınız.
- Cevap: “Şeyh Ahmet Zamanî ve Eseri, Lodos Rüzgârlarının Kozmik Saat Ayarları Üzerindeki Tesiri, Saat ve Psikanalizm, Saat Karakterolojisinde İrdal Metodu, Sosyal Monizm ve Saat, Saniye ve Sosyete” gibi yayınlardır. Bu yayınlar gazetelerde didik didik incelenir. Anlamsızlıkları ortaya çıkar.
Soru: 7) Metindeki “çatışma”ları ve bu çatışmaların kimler arasında olduğunu belirleyiniz.
- Cevap: Ana çatışma, Hayri İrdal’ın sıradan yaşamı ile Enstitü’nün yapay dünyası arasındadır. Ayrıca Halit Ayarcı ile diğer karakterler arasında da ideolojik ve yaşam tarzı farklılıkları üzerinden çatışmalar yaşanır.
Soru: 8) Metinde hangi davranışların eleştirildiğini belirleyiniz.
- Cevap: Gösteriş merakı, bürokrasi, anlamsız modernleşme çabaları ve batıl inançlar eleştirilir.
Soru: 9) Metindeki olay ve durumları kendi hayatınızla, çevrenizdeki olay ve durumlarla karşılaştırınız.
- Cevap: Günümüzde de hala toplumda gereksiz gösteriş ve bürokratik işlemlerin artmış olması bu olaylarla benzerlik gösterir.
Soru: 10) Metinden, geriye dönüş tekniğinin kullanıldığı cümleler bulup gösteriniz.
- Cevap: “Hayatımın en önemli anı, Saatleri Ayarlama Enstitüsü’nün kurulmasıydı…” “Halit Ayarcı’yı tanımadan evvelki hayatım, dedim. Fakat gerçekten buna bir hayat denebilir mi?”gibi ifadeler, geçmişe dönük anlatımı gösterir.
Soru: 11) Metinde kullanılan anlatım biçimleri, düşünceyi geliştirme yollarını ve bunların romandaki işlevlerini belirleyiniz.
- Cevap: Metinde öyküleme ve betimleme anlatım biçimleri; geriye dönüş, benzetme, karşılaştırma gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanmıştır. Bunlar romanda olayların daha iyi anlaşılmasını, dilin zengin bir şekilde kullanılmasını sağlar.
Soru: 12) Ahmet Hamdi Tanpınar’ın bu metindeki dil ve anlatım özelliklerini; cümle yapıları, deyimler, kelime kadrosu, anlatım teknikleri, söz sanatları, akıcılık, nesnellik, öznellik gibi hususları dikkate alarak belirlemeye çalışınız.
- Cevap: Kelime seçimlerinde dönemsel deyimler ve mizahi unsurlar ön plandadır. Özellikle öznellik ve hiciv ağırlıktadır. Açık sade bir anlatım kullanılmıştır.
Soru: 13) Modernist romanın Türk ve dünya edebiyatındaki temsilcilerini ve eserlerini sıralayınız.
- Cevap: Yusuf Atılgan’ın “Anayurt Oteli” ve “Aylak Adam” adlı eserleri, Ferit Edgü’nün “Hakkâri’de Bir Mevsim” ve “Kimse” kitapları, Bilge Karasu’nun “Gece” ve “Kılavuz” romanları, Oğuz Atay’ın “Tutunamayanlar” eseri, James Joyce’un “Dublinliler” ve “Eveline” adlı eserleri, Franz Kafka’nın “Şato” ve “Dava” kitapları, William Faulkner’ın “Ses ve Öfke” ve “Ağustos Işığı” eserleri, Virginia Woolf’un “Deniz Feneri” ve “Dalgalar” romanları ile Marcel Proust’un “Kayıp Zamanın İzinde” gibi eserleri, modernist edebiyatın önemli örneklerindendir.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 166 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum