

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 161

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 161 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 161
Hayri İrdal’ın yanlış bir hareketini fark edince Hayri’yi işten atar. Büyük sıkıntılar çeken Hayri İrdal, eşi Pakize ile de pek mutlu değildir.
Dr. Ramiz, Hayri ile Halit Ayarcı’yı tanıştırır. Hayri, HalitAyarcı’nın bozuk saatini tamir eder. O günlerde “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”nü oluşturmaya başlarlar. Üç ay sonra Enstitü kurulur ve tüm akrabaya, tanıdığa burada iş verilir. Herkese, hiçbir işi olmayan bu kurumun ne kadar gerekli olduğu anlatılır. Enstitü çok ünlü olur. Dünyada tanınmaya başlar. Hayri İrdal, hiç yaşamamış bir adamın hayatını anlatan, onu gerçek bir insanmış gibi sunan kitaplar yazar, doğru dürüst bir öğrenim görmediği hâlde mimari projeler üretir. Artık para kazanmaktadır. Karısının gözünde bile değeri artar. Hayri’nin oğlu Ahmet, babasının yalan dolan dolu çevresine hiç girmez tıbbiyeyi bitirir. Doktor olarak Anadolu’ya gider. Amerika’dan gelen heyet, bu Enstitüye gerek kalmadığını söyler ve Enstitünün kapatılmasına karar verilir. Halit Ayarcı, enstitü çalışanlarının işsiz kalmaması için tasviye kurulu oluşturur. Çalışanlar da burada işe alınır.
Halit Ayarcı, uzun süre ortalarda görünmez Hayri İrdal, onu kaza yaptığı gece hasta yatağındayken görür. Halit Ayarcı ölür. Hayri İrdal az da olsa bazı gerçekleri görmeye ve bunları anlatmaya başlar.
Aşağıdaki metin kitabın ilk bölümünden alınmıştır.
I
Beni tanıyanlar, öyle okuma yazma işleriyle büyük bir ilgim olmadığını bilirler. Hatta bütün mütalaalarım, çocukluğumda okuduğum Jul Vern ve Nik Karter hikâyelerini ortadan çıkarırsanız, Arapça ve Farsça kelimelerini atlaya atlaya gözden geçirdiğim birkaç tarih kitabıyla, Tûtinâme, Binbir Gece, Ebu Ali Sinâ hikâyeleri gibi eserlerden ibarettir. Daha sonraki zamanlarda, enstitümüz kurulmadan evvel işsizlikten evde çocukların mektep kitaplarına zaman zaman göz attığım gibi, bazen bütün günümü geçirdiğim Edirnekapı veya Şehzadebaşı kahvelerinde gazetelere hatme mecbur kaldığım zamanlarda ufak tefek tefrika parçaları ve makaleleri de okudum.
(…)
Evet, ne okumaktan, ne yazmaktan hoşlanırım. Bu böyle iken bu sabah önümde koca bir defter, hatıralarımı yazmağa uğraşıyorum. Hatta bunun için her gün olduğundan daha erken, saat beşte kalktım. Kadın hizmetçilerimiz, erkek aşçımız Arif Efendi -tek kusuru Bolulu olmamasıdır, gayet güzel…
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 161 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum