Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 157
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 157

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 157 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 157

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

Soru: 1) “Devlet Ana” romanının tema ve konusunu belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.

  • Cevap:

Tema: Devlet kurma ve halkın birliği.

Konu: Osmanlı Devleti’nin kuruluş dönemi, halkın ve devlet adamlarının ilişkileri, ahilik teşkilatının önemi.

Soru: 2) Metinde geçen “ahilik”, “cönk” ve “Hamzanâme” kelimelerinin anlamlarını metnin bağlamından hareketle tahmin etmeye çalışınız. Tahmininizi TDK Türkçe Sözlük’ten ve çeşitli kaynaklardan yararlanarak kontrol ediniz.

  • Cevap:

Ahilik

  • Ahilik (tahminim): Osmanlı’da esnaf grupları.
  • Ahilik (TDK Sözlük): Kökenleri eski Türk törelerine dayanan ve Anadolu’da yüksek bir gelişim gösteren esnaf, zanaatçı, çiftçi vb. bütün çalışma kollarını içine alan Ocak.

Cönk

  • Cönk (tahminim): Türkmenlere ait şiir defteri
  • Cönk (TDK Sözlük): Saz şairlerinin, kendilerinin veya başkalarının şiirlerini derledikleri, uzunlamasına açılan, deri kaplı defter.

Hamzaname

  • Hamzaname (tahminim): Dinî hikayelerin olduğu küçük hikâye kitabı.
  • Hamzaname (TDK Sözlük): Hz. Hamza’ya ait menkıbelerin anlatıldığı kitap.

Soru: 3) Metinde yer alan olaylar ne zaman, nerede geçmektedir? Metindeki zaman ve mekânın özelliklerini belirleyiniz. Kahramanların ruh hâli ile zaman ve mekân arasındaki ilişkiyi, olayların gelişiminde zaman ve mekânın işlevini değerlendiriniz.

  • Cevap: Metindeki olaylar, Osmanlı Devleti’nin kuruluş döneminde geçmektedir. Zaman 13. yüzyıl sonlarına denk gelir. Mekân olarak Anadolu’nun kırsal bölgeleri, köyler ve kasabalar tasvir edilmiştir. Zaman ve mekânın kahramanların iç dünyasındaki huzuru ve kararlılığı yansıttığını söyleyebiliriz.

Soru: 4) Metindeki şahıs kadrosunun özelliklerini belirleyiniz. Bu şahısların olay akışını etkileyen fiziksel, psikolojik ve ahlaki özelliklerini, toplumsal statülerini, gerçek kişilerle ilişkilerini, tip veya karakter özelliği gösterip göstermediklerini belirleyiniz.

  • Cevap:

Yunus Emre: Bilge ve derviş kişiliğiyle öne çıkar. Topluma örnek teşkil eden, yardımsever ve inançlı biri olarak tasvir edilir. Fiziksel olarak sade, ahlaki yönden dürüst ve bilge bir tiptir.

Osman Bey: Karizmatik bir lider, cesur ve adaletli bir yönetici olarak resmedilir. O da tipik bir kahramandır.

Soru: 5) Metinde anlatılan Yunus Emre ile gerçek Yunus Emre’nin kişilik özellikleri örtüşmekte midir? Bu soruyu eski bilgilerinizi hatırlayarak cevaplayınız.

  • Cevap: Evet, metindeki Yunus Emre ile gerçek Yunus Emre’nin kişilik özellikleri örtüşmektedir. Her iki Yunus Emre de halkın içinde olan, onların sorunlarını önemseyen ve maneviyata dayalı bir yaşam süren kişiler olarak tasvir edilmiştir.

Soru: 6) “Dede Korkut Hikâyeleri”nde Dede Korkut, halkı zora düştüğünde ortaya çıkan, onlara yol gösteren, yardım eden bir ulu kişidir. Metinde Yunus Emre, Dede Korkut ağzıyla konuşturulmuştur. Bu anlamda bu metinde Dede Korkut’un yerini Yunus Emre almıştır, diyebilir miyiz? Düşüncelerinizi ifade ediniz.

  • Cevap: Evet, metinde Yunus Emre, Dede Korkut’un yerini almıştır. Zora düşen halka yol göstermekte, onlara nasihatler vermekte ve manevi bir önderlik yapmaktadır. Bu, Dede Korkut’un işleviyle örtüşmektedir.

Soru: 7) Yunus Emre’nin mesnevisinin adını “Risâlet-al-Nushiye” koymak istemesinin nedenlerini ve o dönemde Türkçenin yöneticiler katındaki değerini metne göre belirleyiniz.

  • Cevap: Yunus Emre’nin, eserine “Risâlet-al-Nushiye” adını vermek istemesi, onun topluma öğütler vermek amacında olduğunun bir göstergesidir. O dönemde Türkçe, halk arasında yaygın olsa da yönetici sınıfın daha çok Arapça ve Farsça tercih ettiği bir dildi.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 157 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum