

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 152

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 152
DİL BİLGİSİ
— Bildiğim bir şey varsa, ne sen ne de annem, ruh hayâtıma bir istikamet vermediniz.
Sen sâdece rahatımı ve sıhhatimi düşündün. Disiplinli bir hayat içinde yalnız sistemli ve müsbet bir zihnî terbiye verdin. Fakat maddenin mekanik hudûdunu aşmadın, bu sûretle de rûhî bünyemin teşekkülü hâsıl olmadı. Böylece de yalnız bilginin sathında kaldım. Kazandığım bu sermâye ile hayatta bir mevkî sâhibi olabilirim, fakat bir insan olamam.
Soru: 1a) Bu paragrafta anlatılmak istenen nedir? Açıklayınız.
- Cevap: Bu paragrafta Aliye babasına hitap ederek, ona yalnızca maddi ve zihinsel eğitim verildiğini ancak ruhsal yönünün ihmal edildiğini ifade ediyor. Bu durumun onu bilgi sahibi bir birey yapsa da tam anlamıyla insan olmasına engel olduğunu vurguluyor.
Soru: b) Altı çizili kelimelerin ve kelime grubunun bu paragrafta anlamın oluşumuna olan katkısını değerlendiriniz.
- Cevap: Bu kelime ve kelime gruplarının türü bağlaç ve edattır. Tek başına anlamı olmayan bu kelime türleri cümlede kelime, kelime grupları ve cümleleri bağlamak ve cümlede farklı anlam ilgileri kurmak görevini getirirler.
Soru: c) Metin aslına uygun olarak alınmıştır. Metindeki imla ve noktalamada görülen farklı kullanımlar yazarın kendi tercihi ya da dönemin özelliğidir. Bunları belirleyiniz.
- Cevap: Metinde hayat, sadece, hudut, suret, ruhi, hasıl, sermaye ve mevki kelimelerinde düzeltme işareti kullanılmaz. “Bildiğim bir şey varsa,” ifadesinden sonra “fakat bir insan olamam” ifadesinden önce virgül kullanılmaz.
SIRA SİZDE
Soru: 1) Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği müzik, sahne sanatları, edebiyat ve görsel sanatlar dahil olmak üzere çeşitli kitle iletişim araçları kullanılarak görüş, deneyim ve duyguların yaratıcı bir şekilde ifade edilmesinin takdiridir. “Batmayan Gün” adlı romanın kahramanlarından İrfan Paşa çok başarılı bir ressam ve çok büyük bir mütefekkirdir. Çok iyi piyano çalabilen roman kahramanı Aliye, dedesinin hem sanatçı hem mütefekkir yönüne hayrandır. Buna göre kültürel etkinlik ve ifade yetkinliğinin önemini değerlendiriniz.
- Cevap: Kültürel etkinlik ve ifade yetkinliği, insanların sanatı, düşüncelerini ve duygularını derinlemesine anlamalarını ve bu birikimlerini yaratıcı biçimde ifade etmelerini sağlar. Batmayan Gün romanında, Aliye’nin dedesi İrfan Paşa, hem ressam hem de düşünür olarak kültürel birikimiyle etrafına ilham verir. Aliye’nin piyano çalması ve dedesinin sanatsal yeteneklerine hayranlığı bu kültürel etkinliklerin ve ifade yetkinliğinin hayatlarında ne kadar etkili olduğunu gösterir. Kültürel farkındalık bireylerin hem kendilerini hem de dünyayı daha zengin ve derin bir şekilde anlamalarına yardımcı olur.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 152 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum