Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 150
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 150

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 150 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 150

Sâmiha Ayverdi’nin 1939’da yayımlanan ikinci romanı “Batmayan Gün”, tezli bir romandır. Tezlerden ilki, kişinin zaman zaman bir yol göstericiye ihtiyaç duyabileceğidir. İkinci tez ise gündelik zevklerin esiri olmanın insanı hüsrana sürükleyecek olmasıdır. Romanın zemininde mananın maddeye, ilâhi aşkın dünyevi aşka üstünlüğü anlatılmaktadır.
Romanda sevgi, saygı, sadakat gibi değerler akıcı bir dille aktarılmış, değerler eğitiminde telkin ve davranış değiştirme gibi aktarım esaslı yaklaşımların kuramsal ve tekdüze yapısının ötesine geçilmiştir. Böylece edebî eserde değerlere ait mesajlar verilerek değer öğretiminin sadece belli bir kesimin değil, toplumdaki herkesin görevi olduğu ortaya konmak istenmiştir.
Roman türünün ana unsurları, hikâye türünde olduğu gibi plan, konu, olay, zaman, mekân ve kişilerdir. Ancak hacimli bir tür olan romanda bunlara daha geniş bir şekilde yer verilir.
Roman; toplumsal, politik olaylar ve gelişmelerle de yakından ilgilidir. Kültürel bir dönüşümün ürünü olduğundan toplumların gelişimine yani tarihe sıkı sıkıya bağlıdır. Bu yönüyle de roman, insanı toplumsal ve tarihsel bir varlık olarak ele alan ilk edebî türdür.
Edebiyatımıza yeni bir tür olarak Tanzimat Dönemi’nde giren romanın olgun örnekleri Servetifü- nun Dönemi’nde verilmiştir. Millî Edebiyat Dönemi’nde millî değerlere yönelen Türk romanı, Cumhu- riyet’in ilk yıllarında bu eğilimini sürdürmüştür.
Cumhuriyet Dönemi yazarları genellikle 1930’lardan sonra yetişmeye başladığı için 1923 – 1940 yılları arasında, önceki dönemlerden bu döneme geçen yazarları ve eserlerini görmekteyiz. Bunlar arasında Halit Ziya Uşaklıgil, Mehmet Rauf, Hüseyin Rahmi Gürpınar da vardır.
Millî Edebiyat Dönemi’nde adlarını duyuran Refik Halit Karay, Halide Edip Adıvar, Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Reşut Nuri Güntekin ve Aka Gündüz, olgun eserlerini Cumhuriyet Dönemi’nin ilk yıllarında vermişlerdir. Bu sanatçılar aynı zamanda birtakım gerçekleri aktarma amacında olmuşlardır.
Servetifünun Dönemi’nde Mehmet Rauf’un “Eylül”ü ile ilk örneği verilen psikolojik roman denemeleri Cumhuriyet Dönemi’nde gittikçe gelişmiş, Peyami Sâfâ bu türün olgun örneklerini vermiştir.
1930-1940 yılları arasında Sadri Ertem ve Sabahattin Ali toplumcu gerçekçiliği bilinçli olarak savunan tutumlarıyla 1950’den sonra yetişen yazarlara öncülük etmişlerdir. Yine bu yıllarda bireyin iç dünyasını esas alan Memduh Şevket Esendal, Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren Mithat Cemal Kuntay eser vermişlerdir. Bu dönemde Osman Cemal Kaygılı, Hüseyin Rahmi geleneğini sürdürür.
İlk romanlarını II. Dünya Savaşı yıllarında vermeye başlayan yazarlarda toplumsal kaygının arttığı görülmektedir.
1946’da çok partili döneme geçiş, yazarların yeni konulara eğilmelerini sağlamıştır. “Köy edebiyatı” olarak adlandırılan ve 1970’lere kadar süren köy ve köylü meselelerine eğilme, bu dönemin yazarlarının ele aldığı konulardır. Cevdet Kudret, Kemal Bilbaşar, Samim Kocagöz ve Faik Baysal bu dönemde eser veren sanatçılardandır.
Ahmet Hamdi Tanpınar, Abdülhak Şinasi Hisar ve Sâmiha Ayverdi bireyin iç dünyasını esas alan romanlar yazmışlardır. Sâmiha Ayverdi, romanlarında din, tasavvuf ve halkın geleneksel yaşamı gibi konuları İslami bir duyarlılıkla ele almıştır. Halikarnas Balıkçısı ise yine bu yıllarda yeni bir konu olarak edebiyatımızda denizi ve deniz insanlarını işleyen yazardır.
II. Dünya Savaşı yıllarında yetişen yazarlar, köy ve kasaba gerçeklerini anlattıkları romanlarını 1950’li yıllarda yayımlamaya başlarlar. Kemal Tahir, Orhan Kemal, Yaşar Kemal, Talip Apaydın, Fakir Baykurt bu isimler arasındadır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 150 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum