

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 15

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 15
1. Kelimenin temel anlamından kopmadan edindiği yeni anlam olan “yan anlam” da kelimenin gerçek anlamıdır. Kelimenin gerçek anlamından tamamen koparak edindiği yeni ve geçici anlam “mecaz anlam”dır.
Soru: a) “Edebiyat – Felsefe İlişkisi Üzerine” adlı metinden gerçek, mecaz ve terim anlamlı kelimeler bulup bu kelimeleri aşağıdaki tabloya yazınız.
- Cevap:
Gerçek Anlam
Temel Anlam
1. İnsan
2. Yazar
3. Sanat
4. Eser
Yan Anlam
1. Sınır
2. Kitle
3. Nokta
4. Kaynak
****
Mecaz Anlam
1. Beslenmek
2. Zemin
3. Sınırsızlık
4. Evreni Kuşatmak
5. İç içe olmak
Terim Anlam
1. Metafizik
2. Egzistansiyalizm
3. Romantizm
4. Realizm
5. Hümanizm
Soru: b. Belirlediğiniz bu kelimeleri farklı anlamlara gelecek şekilde cümlelerde kullanınız.
- Cevap:
İnsan
- Temel anlam: İnsan, sosyal bir varlıktır ve toplum içinde yaşar.
- Yan anlam: Bu olayın arkasında bir insanlık dramı var.
- Mecaz anlam: O kadar yardımsever ki tam bir insan.
Yazar
- Temel anlam: Yazar, kitaplar ve makaleler kaleme alır.
- Yan anlam: Bu dizinin asıl yazarı sen misin?
- Mecaz anlam: Hayatının yazarısın, kaderini sen belirliyorsun.
Sanat
- Temel anlam: Sanat, insanın duygularını ve düşüncelerini ifade etme biçimidir.
- Yan anlam: Bu dans gerçekten sanat eseri gibi.
- Mecaz anlam: İşi zamanında bitirmek bir sanat işi oldu.
Eser
- Temel anlam: Bu tablo bir sanatçının en büyük eseri olarak kabul ediliyor.
- Yan anlam: Çalışmalarının eserlerini görüyorum.
- Mecaz anlam: Bu karmaşayı senin eserin olarak görüyorum.
2. İşte bu gerçek; yani edebiyat sanatının insan merkezli muhteva alanının genişliği; hatta bir i anlamda sınırsızlığı, edebiyat-felsefe ilişkisini kaçınılmaz ve zarurî kılar. Çünkü insan, insanı kuşatan evren (metafizik evren de dâhil olmak üzere) ve insan-insan, insan-evren ilişkisi, doğrudan doğruya felsefenin de konusudur.
Soru: a) Bu parça aslına uygun olarak alınmıştır. Parçada görülen imla ve noktalama farklılıkları yazarın tercihi ya da dönemin özelliğidir. Bunları belirleyip düzeltiniz.
- Cevap: İşte bu gerçek yani edebiyat sanatının insan merkezli muhteva alanının genişliği hatta bir anlamda sınırsızlığı, edebiyat-felsefe ilişkisini kaçınılmaz ve zarurî kılar. Çünkü insan, insanı kuşatan evren (metafizik evren de dâhil olmak üzere) ve insan-insan, insan-evren ilişkisi; doğrudan doğruya felsefenin de konusudur.
Soru: b) Bu parçada kullanılan noktanın ve virgülün kullanım amaçlarını belirleyiniz.
- Cevap: Nokta anlamca tamamlanan cümlenin sonuna konmuş. Virgül uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş özneden sonra konmuştur.
Soru: Öğrenmeyi öğrenme; bireyin kendi öğrenme eylemini etkili zaman ve bilgi yönetimini de kapsayacak şekilde bireysel olarak veya grup hâlinde düzenleyebilmesi için öğrenmenin peşine düşmesi ve bu konuda ısrarcı olması yetkinliğidir. Bu yetkinlik, bireyin var olan imkânlarını tanıyarak başarılı bir öğrenme eylemi için zorluklarla başa çıkma yeteneğini kapsamaktadır. Yeni bilgi ve beceriler kazanmak, işlemek ve kendine uygulamak kadar rehberlik desteği aramak ve bundan yararlanmak anlamına da gelen öğrenmeyi öğrenme, bilgi ve becerilerinin ev, iş yeri, eğitim ve öğretim ortamı gibi çeşitli bağlamlarda kullanılması ve uygulanması için önceki öğrenme ve hayat tecrübelerine dayanılması yönünde öğrenilenleri harekete geçirir. “Edebiyat-Felsefe İlişkisi Üzerine” adlı metinde ifade edilenlerden yararlanarak öğrenmeyi öğrenme yetkinliğinin kazanılmasında edebiyat-felsefe ilişkisinin önemini belirleyiniz.
- Cevap: Edebiyat, bireye empati ve derin anlama yeteneği kazandırırken, felsefe eleştirel düşünmeyi geliştirir. Bu iki disiplinin etkileşimi, bireyin öğrenme süreçlerini sorgulamasına ve bilgi edinme yollarını daha bilinçli bir şekilde yönetmesine olanak tanır. Böylece, öğrenmeyi öğrenme yetkinliği güçlenir ve birey zorluklarla daha etkili başa çıkar.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 15 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum