Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 13
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 13

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 13

evren (metafizik evren de dâhil olmak üzere) ve insan-insan, insan-evren ilişkisi, doğrudan doğruya felsefenin de konusudur.
(…)
O zaman edebiyat-felsefe ilişkisi konusunda hükmümüzü verebiliriz artık. Başta “deneme” olmak üzere edebiyat eseri, muhtevası bakımından çoğu zaman felsefe ile iç içedir. Şair ve yazarın beslendiği, hatta beslenmesi gerektiği ana kaynaklardan biri felsefedir. Batı edebiyatlarında çok daha belirgin olan bu iç içelik, insanın var oluş problemini edebiyat yoluyla geniş kitlelere aktarmayı esas alan egzistansiyalizm akımı ve buna bağlı eserlerde (felsefî roman) en üst noktaya ulaşır. Çünkü Andre Gide (Andre Jit) (1869-1951), Sören Kierkegaard (Sören Kiergard) (1813-1885), William Faulkner (Vil- yım Folknır) (1897-1963), Jean Paul Sartre (Jan Pol Sartır) (1905-1980), Albert Camus (Albırt Kamu) (1913-1960) gibi yazarlar, aynı zamanda egzistansiyalist felsefenin kuramcılarıdır.
Bunun dışında Batı edebiyatlarının tarihini belirleyen hümanizm, klâsisizm, romantizm, realizm, natüralizm, parnasizm, sembolizm, empresyonizm, sürrealizm ve postmodernizm gibi edebiyat akımlarının her birinin ardında güçlü bir felsefî düşünce ve birikim mevcuttur. Zira adı geçen sanat/ede- biyat akımları, felsefî düşüncenin “Gerçek nedir?, Güzellik nedir?, Sanat nedir?” gibi temel sorulara verdiği cevaplar üzerinde hayat bulmuşlardır. (…)
Benzeri bir durum İslam veya Müslüman sanatları için de geçerlidir. “Aşk” temeli üzerine inşa edilen İslam sanatlarında, bağlı bulunulan Tanrı, varlık, insan ve tabiat anlayışı/inancı sebebiyle “tecrit” esas olmuştur. Tanzimat öncesi edebiyatımız ve diğer güzel sanatlarımız, bu düşünce ve inanç zemininde kendi formunu oluşturmuştur. Bunun içindir ki, -başta Divan edebiyatı olmak üzere- Türk-İslâm sanatı, Batı sanat/edebiyatlarından farklı ve başkadır.
(…)
İsmail ÇETİŞLİ, Edebiyat Sanatı ve Bilimi (Kısaltılmıştır.)

METİNDE GEÇEN BAZI KELİME VE KELİME GRUPLARI

intiba: İzlenim.
tecrit: Ayrı bir yerde tutma, ayırma.

METİN TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Bilgi vermek amacıyla yazılan “Edebiyat-Felsefe İlişkisi Üzerine” adlı metinde edebiyat ve felsefenin birbiri için önemi ve gerekliliği, nesnel bir dille ifade edilmiştir.
Metinden de anlaşıldığı gibi sanatçı, edebî eseri oluştururken okuyucusuna bir mesaj aktarmak ister. Bu nedenle edebî eserler bir düşünce akımını ve felsefi anlayışı yansıtabilir. Aynı şekilde felsefe de düşüncelerin etkili biçimde aktarılabilmesi için edebiyattan yararlanmaktadır. Görüldüğü gibi edebiyat ve felsefe ilişkisi doğal ve gereklidir.
Edebiyat ve felsefe, yaklaşımları farklı olsa da insanı ilgilendiren her şeyi anlamaya ve ifade etmeye çalışır. Türk ve dünya edebiyatında sanatçılar eserlerini genellikle felsefi bir düşünceden…

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 13 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum