

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 128

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 128 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 128
Soru: 5) “İdiller Gazeli” adlı şiirde ahengi sağlayan unsurları belirleyip aşağıdaki tabloda ilgili alana yazınız.
- Cevap:
“İdiller Gazeli” Adlı Şiirde Görülen Ahenk Unsurları
→ Ölçü: Serbest ölçü
→ Kafiye: Yok
→ Redif: Yok
→ Nakarat: Yok
→ Ses, kelime ve kelime grubu tekrarı: İkinci dizelerde kısa kısa tekrarlar var. “gözlerin … yeni ayrılmış” iki kere tekrar edilmiş.
→ Ses akışı: Söyleyiş ve ses benzerlikleriyle sağlanmış.
Soru: 6) Şiirde kullanılan mazmun, imge ve edebî sanatları belirleyip bunların metne olan katkısını değerlendiriniz.
- Cevap: “Sevgilinin gözlerinin yağmurdan yeni ayrılmış gibi oluşu, şehir oluşu, kalbe yeni şehirler yıkması” şiirdeki imgelerdir. Sevgilinin bir şehre benzetilmesi teşbih sanatıdır. Sevgilinin gövdesinin, ruhunun bir yaz gecesine benzetilmesi teşbih sanatıdır.
Soru: 7) “İdiller Gazeli” adlı şiirde vurgu ve tonlamanın önemini belirleyiniz.
- Cevap: İdiller Gazeli şiiri rahat anlaşılan bir metin değildir. Doğru vurgu ve tonlama şiirin anlamının doğru bir şekilde kavranması için önemlidir.
Soru: 8) “İdiller Gazeli” adlı şiire yazıldığı dönemin sosyal, siyasal ve kültürel unsurlarının yansıyıp yansımadığını belirleyiniz.
- Cevap: “İdiller Gazeli” daha çok bireysel duyguları ele alıyor. Bu yüzden yazıldığı dönemin unsurları belirgin şekilde yansımamış.
Soru: 9) 1980 sonrası Türk şiirinin önemli temsilcilerini ve eserlerini sıralayınız.
- Cevap:
1980 sonrası Türk şiirinin önemli temsilcileri
- Hüseyin Atlansoy – Kaçak Yolcu
- Sedat Umran – Gittin Taş Atarak Denizlerime
- Seyhan Erözçelik – Kitaplar
- Lale Müldür – Uzak Fırtına
- Ahmet Erhan – Bugün de Ölmedim Anne
- Küçük İskender – Gözlerim Sığmıyor Yüzüme
DİL BİLGİSİ
Soru: 1) gibi dolu, gibi ürkek, gibi konuşkan dizesinde “ürkek” ve “konuşkan” kelimeleri birlikte kullanılmıştır. “Ürkek” ve “konuşkan” kelimeleri arasında ne tür bir anlam ilişkisi olabilir? Değerlendiriniz.
- Cevap: Ürkek ve konuşkan kelimeleri doğrudan zıt anlamlı olmasa da çağrıştırdıkları anlamlar açısından zıt anlamlı sayılabilir.
SIRA SİZDE
Soru: 1) “İdiller Gazeli” adlı şiiri, Edip Cansever’in “Sevda Bir Ateş Buldu Sende…” adlı şiiriyle edebî, felsefi ve estetik anlayış yönünden karşılaştırarak benzerlik ve farklılıklarını belirleyiniz. Belirlemelerinizi sözlü olarak ifade ediniz.
- Cevap:
Edip Cansever, İkinci Yeni akımının önemli şairlerindendir. Haydar Ergülen ise 80 sonrası şiirinin önemli şairlerindendir.
Benzerlikler: Her iki şiirde de aşk ve insan ilişkileri ele alınmış. İmgelerle dolu, soyut duygular üzerinden aşkın anlatımı var. Şairler aşkı doğrudan değil çeşitli nesne ve durumlarla sembolik olarak ifade ediyor.
Farklılıklar: Haydar Ergülen’in “İdiller Gazeli” daha içten ve kişisel bir aşkı işlerken Edip Cansever’in “Sevda Bir Ateş Buldu Sende” şiiri, daha soyut ve felsefi bir yaklaşımla insanın yalnızlığını ve duygusal boşluğunu vurguluyor. Edip Cansever toplumsal ve bireysel yabancılaşmaya daha çok odaklanıyor.
12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 128 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Yeni Yorum