Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 127
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 127

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 127 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 127

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Cumhuriyet Dönemi 1980 sonrası Türk şiirinin temsilcisi olan Haydar Ergülen, “İdiller Gazeli” adlı şiirinde de görüldüğü gibi, şiirlerinde imgelerden yola çıkarak anıları derinleştirmeye, geçmişle ve hayatla bellek üzerinden hesaplaşmaya çalışır. Hayatla ilgili imgeleri saflaştırarak kullandığından bunlar, anlamı artıran yapılar kazanır.

Şiirlerinde söylenen ya da yapılanlar doğal ve somut olandan beslenir. Dizeler yoğun anlamlıdır.

Büyük harfleri ve virgül dışında noktalama işaretlerini kullanmayan Haydar Ergülen, kelime ve ses tekrarlarından yararlanarak şiirde akıcılığı sağlamıştır.

Divan edebiyatı nazım biçimlerinden gazelin adı verilen bu modern şiirde klasik Türk şiirinin yansımaları görülmektedir. Haydar Ergülen bu şiirinde geleneğin yönelimlerini şiirin bünyesinde barındırmaya çalışmakta, gelenek ile bağını koparmadan modern bir şiir oluşturmaktadır.
belki Granada, belki eylül, belki kırmızı dizesinde söyleyicinin hitap ettiği sevgili, Yahya Kemal’in “Endülüs’te Raks” şiirinde de adı geçen ünlü şehir Granada’ya benzetiliyor. Aynı zamanda bu ikilikte nar da kullanılmıştır ve bereketin simgesi olan nar kırmızıdır. Şiirde ayrıntılar özenle seçildiğinden aynı dizenin sonunda İspanya’nın rengi olan “kırmızı” kelimesi kullanılmıştır. Bu da şiirlerindeki ince işçiliğin kanıtıdır.

1980 sonrasi Türk şiiri, farklı eğilimlerin, değişik yönelimlerin görüldüğü bir dönemdir. Bu dönem şairleri şiirde geleneksel birikimin önemini vurgulamışlar; halk, divan, ikinci Yeni ya da saf şiir gibi ayrımlara girmeden Türk şairlerinin dikkatle incelenmesi gerektiği, görüşünü savunmuşlardır. Bu dönem şairleri genellikle toplumsal temalardan uzaklaşıp bireysel temalara yönelmişlerdir. Şiirin bir araç değil amaç olduğu görüşüyle ideolojik söylemden kaçınan şairler, ortak hareket eden bir edebî topluluk oluşturamamışlardır. İçe dönük, imgenin yoğunlaştığı bir şiir anlayışı geliştiren genç şairler uzak çağrışımlardan yararlanmış, şiiri düzyazıya yaklaştırmışlardır. Bu dönemin temsilcileri ve eserlerinden bazıları Hüseyin Atlansoy “Kaçak Yolcu”, Sedat Umran “Gittin Taş Atarak Denizlerime”, Seyhan Erözçelik “Kitaplar”, Lale Müldür “Uzak

Fırtına”, Ahmet Erhan “Bugün de Ölmedim Anne”, Küçük İskender “Gözlerim Sığmıyor Yüzüme” olarak sayılabilir.

METNİ ANLAMA VE ÇÖZÜMLEME

Soru: 1) “İdiller Gazeli” adlı şiirin temasını belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.

  • Cevap:

Tema: Aşk ve ayrılık

Soru: 2) İlk dizenin bir kelime değişikliği ile tekrar kullanılmasının ahenge bir etkisi olmuş mudur? Değerlendiriniz.

  • Cevap: Evet, ilk dizenin tekrar edilmesi ahenge katkı sağlıyor. Bu tekrar şiire söyleyiş güzelliği katıyor. Ayrıca şiire müzikal bir etki veriyor.

Soru: 3) çocukluğun tutmuş da yine âşık olmuşsun sanki bana, sanki ah, sanki olur a dizelerinde divan edebiyatının âşığına hiç yüz vermeyen insafsız güzelinden etkilenilmiş midir? Düşüncelerinizi ifade ediniz.

  • Cevap: Bu dizelerde divan edebiyatındaki “vurdumduymaz sevgili” teması hissediliyor. Âşık sevgiliden beklediği ilgiyi göremese de ona duyduğu aşkı dile getiriyor. Ancak bu durum modern bir tarzda, daha içten ve kişisel bir şekilde ifade edilmiş.

Soru: 4) heves uykudaysa ruh çıplak gezer dizesinde ifade edilmek isteneni açıklayınız.

  • Cevap: Bu dizede insanın heves ve arzuları yatıştığında ruhunun çıplak ve korunmasız kalacağı anlatılıyor. Yani kişi içinde bir boşluk hisseder ve yalnızlık yaşar.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 127 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum