Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 124
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 124

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 124 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 124

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

İsmet Özel, Türk edebiyatında 1960 sonrası toplumcu eğilimleri yansıtan şairlerden biridir.

“Bakır Tenli Yapraklar” şiirinde de görüldüğü gibi İsmet Özel, 1960 sonrası Türk şiirinde ele aldığı temayı özgün söyleyişlerle işleyen, Türk şiirinde önemli atılımlar gerçekleştiren bir şairdir. Bu şiirinde de sonbaharın getirdiği hüznün eşliğinde umudun tükenişini dile getirmiştir.

Şairlik yaşamının ilk dönemleri olan 1960’larda halkın sorunlarını, emekçi sınıfın mücadelesini, haksızlıkları ve mecbur bırakılışları dile getiren İsmet Özel, toplumsala yöneldiğinde bile şiir ile özgürlük arasında kurduğu kopmaz bağ nedeniyle bireysel olandan hareket etmiş böylece dış dünyaya hep içeriden bakmıştır.

İsmet Özel, 1960 kuşağı şairleri içinde farklı çağrışım oluşturma teknikleri ile özgünlüğü yakalamıştır. O, yoğun şiir işçiliği gerektiren zekâ ve kurguya dayalı şiirlerini güçlü bir ses tonu; sert, etkili, farklı imgeleri, lirizimle buluşturan bir söyleyişe ulaşmıştır. Şiirde anlamsızlığa düşmeden anlamca kapalı şiirler yazan İsmet Özel, sonraki dönem şiirlerinde Sezai Karakoç, Erdem Bayazıt ve Cahit Zarifoğlu çizgisine yakın durarak dinî, millî duyarlığı ifade eden bir şiir anlayışına yönelmiştir.

1960 sonrası toplumcu eğilimleri yansıtan şairler, yerleşik düzenin eleştirisi, sınıfsal sorunlar ve mücadeleler, kadın, çocuk, doğa ve kentleşme sorunları gibi temaları işlemişlerdir. Bu şairler; bazen açık anlaşılır bir dil ve üslup bazen de İkinci Yeni’nin kapalı, imgeli şiir anlayışı benzeri anlatımlar denemişlerdir. İkinci Yeni şiirine egemen olan karamsarlık, toplumcu gerçekçi şairlerin şiirinde yerini, umut ve kararlığa bırakmıştır.

Cumhuriyet Dönemi 1960 sonrası Türk edebiyatında toplumcu gerçekçi şiir akımının temsilcileri ve eserlerinden bazıları İsmet Özel “Erbain”, Gülten Akın “Kestim Kara Saçlarımı”, Süreyya Berfe “Gün Ola”, Özkan Mert “Kuracağız Her Şeyi Yeniden”, Refik Durbaş “Çırak Aranıyor”, Ataol Behramoğ- lu “Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var”, Nihat Behram “Tutuşturan Acılar” olarak sıralanabilir.

Soru: 1) “Bakır Tenli Yapraklar” adlı şiirde söyleyici kimdir ve metinde kime hitap etmektedir? Açıklayınız.

  • Cevap: “Bakır Tenli Yapraklar” şiirinde söyleyici sonbaharın hüznünü ve ölümün yakınlığını hisseden bir kişidir. Şiirde hitap edilen kişi geçmişte kaybedilen biri veya şairin iç konuşmalarıdır. Bu kişiye özlemle yaklaşılır.

Soru: 2) Şiirin konu ve temasını belirleyip aşağıdaki ilgili alana yazınız.

  • Cevap:

Konu: Ölüm ve özlem
Tema: Sonbaharın hüznüyle kaybedilen birine duyulan özlem ve ona yönelik duygular anlatılmaktadır.

Soru: 3) uzuyor defterine uğrayan kan lekesi dizesinde anlatılmak istenen nedir? İfade ediniz.

  • Cevap: “Uzuyor defterine uğrayan kan lekesi” dizesinde söyleyici kişinin yaşamında ya da geçmişinde iz bırakan bir acının belki de ölümün etkisinin giderek büyüdüğü anlatılmak isteniyor.

Soru: 4) senin kuşların olurdu mevsimi yolculuklara çağıran mevsimi aşka çağıran kuşların nerde senin dizelerinde kuşlara yüklenen görevler nelerdir, bu görevler neden kuşlara verilmiş olabilir? Düşüncelerinizi ifade ediniz.

  • Cevap: Bu dizelerde kuşlara iki görev yüklenmiştir: “mevsimi yolculuklara çağırmak” ve “mevsimi aşka çağırmak.” Göçmen kuşlar, mevsimsel geçişleri temsil ederken aşk ve yenilik duygusuyla da ilişkilendirilmiştir.

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 124 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum

  • Emeğiniz için saygı ve teşekkürler...