Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 111
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Melis Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 111

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 111 Melis Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Melis Yayınları Sayfa 111

METİN VE TÜRLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR

Okuduğunuz “Sevda Bir Ateş Buldu Sende…” adlı şiirinde Edip Cansever yaşadığı döneme, çağa yabancılaşan insanın iç dünyasını ve bunalımlarını işlemiştir. Şair, bu şiirinde anlamsızlığa yönelmeden, imgeler kullanırken bile düşünce öğesini göz ardı etmemiş, bu da onun şiirlerine tutarlı bir bütünlük kazandırmıştır. Düşünceyi dil içerisinde eritmeye yönelen şair, özlü bir söyleyiş ve çarpıcı bir biçim ararken ironiden de yararlanmayı ihmal etmemiştir.
Edip Cansever, “Garip” şiirine tepki olarak doğan İkinci Yeni şiir akımının öncülerindendir. İkinci Yeni şiiri 1955-1965 yılları arasında etkili olmuştur. Şiirde anlaşılırlık yerine kapalılıktan, somut yerine soyuttan yana olunmuştur. Çağrışım yönü zenginleştirilen şiir, halktan ve konuşma dilinden uzaklaşmış, dille gerçeklik arasındaki bağlantı kopmuştur. Kelimeler temel anlamlarından uzak bir anlam örgüsü içinde ve çok anlamlı bir biçimde kullanılmıştır.
Etkileri günümüzde de hissedilen “İkinci Yeni” şiir hareketi, bazı şairlerin 1956’dan itibaren şiirlerini bazı dergilerde yayımlamaya başlamasıyla belirginleşir. Bu dönemde şiire farklı zamanlarda başlayan bazı şairlerin şiirlerinde birtakım ortak özellikler görülür: soyut ve kapalı bir şiire yönelme, bireycilik, biçimcilik, bilinçaltının imkânlarından yararlanıp akıl dışına çıkma, geleneğe, özellikle de Garip akımına karşı çıkma gibi.
Bu şiir akımının temsilcilerinden ve eserlerinden bazıları: Edip Cansever “Yerçekimli Karanfil”, Cemal Süreya “Üvercinka”, İlhan Berk “Galile Denizi”, Turgut Uyar “Dünyanın En Güzel Arabistanı”, Sezai Karakoç “Körfez”, Kemal Özer “Gül Yordamı”, Ülkü Tamer “Soğuk Otların Altında”, Ece Ayhan “Kınar Hanımın Denizleri”, Oktay Rifat “Perçemli Sokak”.
İkinci Yeni olarak adlandırılan bu akımın şairleri, insanı toplum içinde bir birim olarak almamış, kentleşmenin ve makineleşmenin getirdiği bunalımı yaşayan bu nedenle de çoğunlukla yalnız ve çaresiz olan bireyi ön plana çıkarmıştır.
İkinci Yeni’nin ortaya çıkmasında gerçeküstücülük (sürrealizm) ve Dadaizm etkili olsa da Edip Cansever varoluşçuluktan (egzistansiyalizm) da etkilenmiştir. “Sevda Bir Ateş Buldu Sende…” şiirinde de görüldüğü gibi Cansever’in şiir kişileri mutsuzdur. Bu mutsuzluğun nedeni de etkilendiği edebî akım yani varoluşçuluktur.
Egzistansiyalizm (Varoluşçuluk)
XIX. yüzyılda ortaya çıkan, bireyin deneyimini ve bu deneyimin tek oluşunu insan olmanın temeli olarak gören bu felsefi akımın ilk büyük temsilcisi Danimarkalı filozof Kierkegaard’dır (Kiergard). Nietzche (Niçe), Sartre (Sartır) gibi filozof ve yazarlar bu akımı şekillendirip geliştirmiştir. İnsanın varoluş problemlerini edebiyat yoluyla geniş kitlelere aktarmayı amaçlayan ve II. Dünya Savaşı’ndan sonra daha da yaygınlaşan bu akım, zamanla eski önemini yitirmiştir.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır. 

12. Sınıf Melis Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 111 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum