12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 97
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 97 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 97
Soru: 7) Şiirde bulunan açık ve örtük iletileri tespit ederek bunların şiirin dil ve anlatımına katkılarını söyleyiniz.
- Cevap: Açık olarak birlikte zaman geçirdiği aynı dertleri olan herkese selâm verirken örtük olarak da hayatta iz bırakmanın ve anlayışın önemini vurguluyor. Bunların anlama katkıları şiirin derinliğini artırıyor.
Soru: 8) Zeki Ömer Defne, bir sanat olarak gördüğü öğretmenlik mesleğine büyük önem vermiş ve bu hususta gerekli hassasiyeti göstermiştir. Şairin bir eğitimci olduğu bilgisini öğrendikten sonra şiirin içeriği ile ilgili yorumunuz değişti mi? Niçin?
- Cevap: Evet, çünkü şairin öğretmen olması şiirde verdiği selamların bir öğretmen olarak hayatına dair izler taşıdığını gösteriyor. Eğitimde bıraktığı etkileri de selamlıyor.
Soru: 9) Okuduğunuz Selâm Olsun adlı şiir ile Yunus Emre’nin aşağıdaki şiirini verilen başlıklar doğrultusunda karşılaştırıp tespitlerinizi aşağıda boş bırakılan yerlere yazınız.
Bu dünyadan gider olduk
Kalanlara selâm olsun
Bizim için hayır dua
Kılanlara, selâm olsun
Ecel büke belimizi
Söyletmeye dilimizi
Hasta iken halimizi
Soranlara, selâm olsun
Dünyaya gelenler gider
Hergiz gelmez yola gider
Bizim halimizden haber
Soranlara, selâm olsun
Miskin YUNUS söyler sözün
Yaş doldurmuş iki gözün
Bizi bilmeyen ne bilsin
Bilenlere, selâm olsun
- Cevap:
Tema: Her iki şiir de hayata veda edenlerin ardından kalanlara selam gönderiyor, veda temasını işliyor.
Söyleyiş Özellikleri: İki şiir de halk şiirinin sade dili ve hece ölçüsü ile yazılmış. Yunus Emre’de daha mistik bir hava varken Zeki Ömer’de daha kişisel bir yolculuk anlatılıyor.
Metin Biterken
Soru: Bir şairin gelenekten gelen birikimden beslenmesinin şiirine ve sanatına sağladığı katkılar ile ilgili neler düşünüyorsunuz?
- Cevap: Gelenekten beslenen şairler, köklü bir geçmişin izlerini taşır ve bu, şiirlerine derinlik ve anlam katar. Halkın ortak değerlerini modern bir bakışla sunar, böylece şiir evrensel olur.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.