Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 96

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 96 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 96

Selâm Olsun şiiri, Millî Edebiyat anlayışını sürdüren şairlerden biri olan, ölçülü ve uyaklı şiirlerinde gösterdiği başarılarıyla tanınan Zeki Ömer Defne’ye aittir. Zeki Ömer Defne bu şiirde öğretmenlik mesleği ile ilgili duygularını dile getirmiştir. Bunu yaparken Yunus Emre’nin kendi üzerindeki etkilerini şiirine yansıtmış, kendisini birçok yönden onunla özdeşleştirmiştir. Uzun yıllar sürdürdüğü öğretmenlik mesleğinde yapması gereken her şeyi yerine getirdiğini düşünen Zeki Ömer Defne, kendisinin elli yıllık öğretmenlik hayatını Yunus Emre’nin ermek için çile çekmesine benzetir. Fakat o, bu yolda çektiği çilenin dolmamış olduğu düşüncesini şöyle ifade eder: “Hocalık hayatımda hep en iyiyi, en doğruyu, en güzeli, en gerçeği vermeye çalıştım. Yunus gibi.” Zeki Ömer Defne Selâm Olsun şiirinde de görüldüğü gibi halk şiiri ile modern şiir arasında köprü kurduğu şiirlerinde, iç dünyasındaki yoğun duyarlığı halk söyleyişleri ile yansıtmıştır. Şair, duygularını yalın ve akıcı bir dille halk şiiri geleneğinden yararlanarak ifade etmiştir.

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Okuduğunuz şiirde söyleyici, dörtlüklerin son dizesinde “selâm olsun” diyerek kime / kimlere seslenmektedir? Söyleyicinin hitap ettiği kişilerden beklentileri nelerdir?

  • Cevap: Şair “selâm olsun” diyerek hem geçmişte kalanlara hem de onu anlayanlara sesleniyor. Beklentisi, onu anlayanların ve duyanların içindeki özlemi ve emeği fark etmeleri.

Soru: 2) Selâm Olsun adlı şiirden alınan aşağıdaki dörtlükte altı çizili dizelerle şiirin bağlamı arasında nasıl bir anlam ilişkisi kurarsınız? Düşüncelerinizi dörtlüğün yanında boş bırakılan yere yazınız.

Okuduk okuttuk bittik
Bir ummâna daldık yittik
Bizi iki yunus içre
Bulanlara selâm olsun.

  • Cevap: Bu dizelerde “iki yunus içre” ifadesi, şairin kendisini Yunus Emre ile özdeşleştirmesini simgeliyor. Yunus Emre’nin yolunu takip eden biri olarak onu anlayan ve bulabilen kişilere selam gönderiyor. Yani derin anlamlar içinde kaybolanların dikkatine.

Soru: 3) Selâm Olsun şiirinde “Biz gidicek de bizi bunda” ve “Eline alıcak câmı” dizelerinde “gidicek, alıcak” kelimeleri döneme özgü kullanımlardır. Bu kelimelerin günümüzde nasıl kullanıldıklarını söyleyiniz.

  • Cevap: Gidince ve alınca şeklinde kullanılır.

Soru: 4) Şiirde geçen “Doldurduk güldestemizi / Tamam ettik bestemizi / Biz susanda dahi bizi / Duyanlara selâm olsun” dizelerinde şair, hangi duygu ve düşünceye dikkat çekmek istemiştir? Sizce şair bu duygu ve düşünceyi neden doğrudan belirtmemiştir?

  • Cevap: Şair, yaptıkları ve söyledikleri ile daima hatırlanmayı, susmuş olsa bile insanların onu duymasını istiyor. Bu duygu, yaşadığı şeylerin iz bırakacağını hissetmesidir. Bunu dolaylı yolla vererek okuyucunun keşfetmesini istemiş.

Soru: 5) Okuduğunuz şiirden şairin üslubuyla ilgili hangi bilgilere ulaşabilirsiniz?

  • Cevap: Şair, sade ve akıcı bir dil kullanıyor. Halk söyleyişleriyle yazdığı şiirlerinde öğretici ve derin anlamlar saklı.

Soru: 6) Zeki Ömer Defne; şiirlerinde halk şiirinin söyleyiş özelliğini, duygu yoğunluğunu, şeklini modern şiirin imkânlarını kullanarak dile getirmiştir. Buna göre;

  • Cevap:

Soru: a) Yukarıda Zeki Ömer Defne ile ilgili verilen bilginin okuduğunuz şiirdeki yansımalarına şiirden örnekler bulunuz. Bu örnekleri aşağıda boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap: Biz de bundan gider olduk, Kalanlara selâm olsun” dizeleri, halk şiirinin söyleyiş tarzını modern şiire taşır.

Soru: b) Şiirin ahengini bozmadan, halk şiirine ait unsurları kullanarak şiire bir dörtlük ekleyiniz.

  • Cevap:

Dünya döner bizler gider
Her gönülde izler biter
Bir gün her şey biter ama
Bilenlere selâm olsun.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!