Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 94

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 94 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 94

Soru: 6) Okuduğunuz şiirde halk şiirinin biçim özelliklerinden nasıl yararlanıldığını metinden örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Şiirde hece ölçüsü kullanılmış ve halk şiirinde sık görülen sade, anlaşılır bir dil tercih edilmiş. “Türkü-mesel” gibi halk söyleyişleri de var.

Soru: 7) Bir şairin şiirini daha iyi anlayabilmek için okurun o şairin biyografisi ile ilgili bilgiye sahip olması gerektiğini düşünüyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Evet, çünkü şairin yaşadığı dönemi ve gezdiği yerleri bilmek, şiirlerinde neleri anlatmak istediğini daha iyi anlamamıza yardımcı olur.

8) Behçet Kemal Çağlar, yıllarca halkevleri müfettişi olarak ülkenin pek çok yöresini gezmiş, buraların güzelliklerini fark edip dile getirmiş, incelediği halk oyunlarının da etkisiyle bu oyunların coşkunluğunu eserlerinde işlemiştir. Şiirleri ve bu şiirlerin içindeki dizeler bile şimdi değer biçilemez memleket tabloları gibi okurun karşısındadır.

Soru: a) Yukarıdaki bilgiyi okumak, 6. soruya verdiğiniz cevapla ilgili sizde bir farkındalık oluşturdu mu? Niçin?

  • Cevap: Evet, çünkü Behçet Kemal’in gezdiği yerleri şiirlerinde anlattığını fark ettim. Bu bilgiler şiirle bağlantı kurmamı sağladı.

Soru: b) Yukarıda verilen bilginin şairin sanatına yansımalarını okuduğunuz şiirden vereceğiniz örneklerle açıklayınız.

  • Cevap: Şairin gezdiği Anadolu’nun farklı yerleri şiirde sıkça geçiyor. “Sivas kümbetinde, Kars çadırında” gibi yer isimlerinin geçtiği dizeler bunun kanıtı.

Soru: 9) Şerif Aktaş, Behçet Kemal Çağlar ile ilgili “Duygularını sanat endişesi ve zevki ile hissettirmeyi değil, bir hatip edası ve tavrıyla haykırmayı tercih etmiştir.” düşüncesini dile getirmiştir. Şairin sanat anlayışını bu doğrultuda biçimlendirmesinin nedenleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: Şair, sanatla duygularını süslemekten çok, halkı bilinçlendirmek ve memleket sevgisini coşkulu şekilde aktarmak istemiş. Bu yüzden hitabet tarzını tercih etmiş olabilir.

Soru: 10) Aşağıdaki şiiri Şu Bizim Gerçeğimiz şiiri ile tema, dil ve anlatım yönünden karşılaştırınız. Karşılaştırma sonuçlarınızı sözlü olarak ifade ediniz.

VADİ
Bir çıplak yamacın altında dere,
Yollardan gelinir şarıltısına,
Ne söylüyor bilmem bu söğütlere?
Dalmışlar suların akıntısına.

Ufukta dalları kızıl bir orman,
Bürüyor yolların üstünü duman,
Benziyor değneğe yaslanan çoban,
Bir eski heykelin karaltısına.

  • Cevap: “Şu Bizim Gerçeğimiz” memleket sevgisini güçlü bir şekilde anlatırken “Vadi” doğanın sade ve sessiz güzelliğine odaklanıyor. İkisi de hece ölçüsü kullanıyor ama “Şu Bizim Gerçeğimiz” daha coşkulu, “Vadi” daha sakin bir dille yazılmış.

Metin Biterken

Soru: Millî Edebiyat anlayışı ile şiir yazmış şairlerin sanata yükledikleri anlam ile ilgili nasıl bir bakış açısı kazandınız?

  • Cevap: Millî Edebiyat şairleri, sanatı halkı bilinçlendirmek, millî değerleri anlatmak ve halkın dilini kullanarak geniş kitlelere hitap etmek için bir araç olarak görmüşler.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!