Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 87

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 87 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 87

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Yaşamaya Dair adlı şiir, Cumhuriyet Dönemi şairlerinden olan, şiirde bir fikir ve ideolojinin bulunması gerektiğini savunan Nâzım Hikmet’e aittir. Nâzım Hikmet; bu şiirinde yaşamanın ciddiye alınması, yaşam karşısında nasıl bir duruş sergilenmesi gerektiğini akıcı, coşkulu ve hitabeti andıran bir dil ile ifade etmiştir.

Cumhuriyet Dönemi Türk şiiri, siyasi ve sosyal hayatın hızlı değişiminden oldukça etkilenmiş ve 1940’lı yıllardan itibaren materyalist dünya görüşüyle şekillenmiştir. “Toplum için sanat” ile gerçekçiliğin birleşimi olan toplumcu eğilimleri yansıtan şiir anlayışı “halkçılık, köycülük” kavramları ile “hümanist” düşünce etrafında gelişmiştir. Sanatçılar şiirlerinde o döneme kadar işlenmemiş konuları ve kavramları kullanmışlardır. Eserlerde toplumsal fayda, sanatın gerekliliğinin önüne geçmiş ancak estetik değer de tamamen geri planda kalmamıştır. Şairler, ideolojik ve siyasi konuların yanı sıra toplumun yaşadığı sıkıntıları ele almışlardır. Şiirde serbest nazmı tercih etmişler; ahengi vurgu, tonlama, aliterasyon ve asonans ile sağlamışlardır. Toplumcu eğilimleri yansıtan şiir anlayışının Türk edebiyatındaki ilk temsilcisi Nâzım Hikmet’tir. Nâzım Hikmet’ten başka Attilâ İlhan, Ercüment Behzat Lav, Rıfat Ilgaz, Ahmed Arif, Hasan Hüseyin Korkmazgil toplumcu gerçekçi anlayışla şiir yazan şairlerdendir.

Nâzım Hikmet, Rus edebiyatının temsilcilerinden Mayakovski’nin (Mayakovski) sanat görüşünü benimseyerek fütürizm akımının etkisiyle yazdığı şiirlerle Türk edebiyatında serbest nazmın önemli temsilcilerinden biri olmuştur. Gelecekçilik anlamına gelen fütürizmin kurucusu İtalyan şair Marinetti’dir (Marinetti). Fütürizmin amacı, geleneksel tema ve şekilleri bir yana bırakarak modern hayatın hareketliliği ile değişimini sanata taşımak ve sanatın diliyle ifade etmektir. Böylece bu akım sanat ve hayat arasındaki kopukluğu ortadan kaldırmaya çalışır. Uzun dizelerin ardından kısalan dize kullanımı Nâzım Hikmet’in şiirinin özelliklerindendir. Okuduğunuz şiirde de şairin serbest müstezattan etkiler içeren basamaklı dize biçimini başarıyla kullandığı görülür.

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Okuduğunuz şiirde söyleyicinin “yaşamak” ile ilgili söylediklerine katılıyor musunuz? Bu konudaki düşüncelerinizi günlük hayatla ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Evet, katılıyorum. Yaşamak, sadece nefes almak değil anlamlı şeyler yaparak daha değerli hale gelir. Günlük hayatta başkalarına yardım ettiğimizde derslerimize çalışırken veya sevdiğimiz aktiviteleri yaparken yaşamı ciddiye aldığımızı hissediyoruz.

Soru: 2) “bütün işin gücün yaşamak olacak” dizesinden hareketle şairin içinde bulunduğu ruh hâli ile ilgili çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Şair hayatı çok ciddiye alan bir ruh hali içinde. Ona göre yaşamak, sadece geçici bir şey değil; tüm dikkatini vermen gereken, çok önemli bir iş gibi. Hayatın her anını anlamlı bir şekilde yaşamak gerektiğini vurguluyor.

Soru: 3) Aşağıdaki parçada yer alan edebî sanatları bularak verilen kutucuğa yazınız.

Yaşamak şakaya gelmez,
büyük bir ciddiyetle yaşayacaksın
bir sincap gibi meselâ,
yani, yaşamanın dışında ve ötesinde hiçbir şey beklemeden,
yani, bütün işin gücün yaşamak olacak.

  • Cevap: Şaka ve ciddiyet gibi zıt anlamlı kelimeleri kullanarak tezat (karşıtlık) sanatı yapılmış. Yaşama şeklini bir sincabın yaşayışına benzeterek teşbih (benzetme) sanatı yapılmıştır.

Soru: 4) Şiirin şekil özellikleri, metnin dil ve anlatımını nasıl etkilemiştir?

  • Cevap: Şiirin serbest biçimde yazılması, anlatımı daha samimi ve akıcı yapmış. Uzun ve kısa dizelerin kullanımı, vurguyu güçlendirip düşüncelerin etkisini artırıyor.

Soru: 5) Nâzım Hikmet’in şiir anlayışını göz önünde bulundurarak şairle şiir arasındaki ilişkiyi açıklayınız.

  • Cevap: Nâzım Hikmet, hayatı ve insanları çok seven bir şair. Şiirlerinde insanların hayatlarına dokunmak ve anlam katmak ister. İdeolojisini ve yaşam görüşünü şiirlerinde açıkça ifade eder.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!