12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 85 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 85
Yedi Meşaleciler; 1928’de bir araya gelerek şiire “canlılık, samimiyet ve yenilik” getirmeyi amaçlayan bir topluluktur. Kenan Hulusi Koray, Cevdet Kudret Solok, Yaşar Nabi Nayır, Muammer Lütfi Bahşi, Vasfi Mahir Kocatürk, Sabri Esat Siyavuşgil ve Ziya Osman Saba’dan oluşan bu topluluk kısa bir süre sonra dağılmıştır. Yedi Meşaleciler Fransız sembolistlerinden etkilenen, şiirin ideolojilerden uzak tutulması gerektiğine inanan bir topluluktur. Buna göre
Soru: a) Yedi Meşalecilerden biri olan Ziya Osman Saba’nın aşağıda verilen şiiri ile okuduğunuz Ses şiirini göz önünde bulundurarak tablodaki boşlukları doldurunuz.
SEBİL VE GÜVERCİNLER
Çözülen bir demetten indiler birer birer,
Bırak, yorgun başları bu taşlarda uyusun.
Tutuşmuş ruhlarına bir damla gözyaşı sun.
Bir sebile döküldü bembeyaz güvercinler…
Nihayetsiz çöllerin üstünden hep beraber
Geçerken bulmadılar ne bir ot ne bir yosun.
Ürkmeden su içsinler yavaşça, susun, susun!
Bir sebile döküldü bembeyaz güvercinler…
- Cevap:
Ses
- Ölçü: 7’li hece ölçüsü
- Nazım Birimi: Dörtlük
- Kafiye: Zengin kafiye
- Dil ve Anlatım: Sade, açık, anlaşılır
- İmge Kullanımı: Orman, Kafdağı, kördüğüm gibi imgeler kullanılmış
Sebil ve Güvercinler
- Ölçü: 11’li hece ölçüsü
- Nazım Birimi: Dörtlük
- Kafiye: Tam, zengin ve tunç kafiye
- Dil ve Anlatım: Sade, açık, anlaşılır
- İmge Kullanımı: Güvercin demeti, tutuşmuş ruhları gibi imgeler var.
Soru: b) Necip Fazıl Kısakürek ve Ziya Osman Saba’nın şiirlerinden hareketle saf şiir anlayışı ve Yedi Meşalecilerin ortak özellikleri ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Hem saf şiir anlayışı hem de Yedi Meşaleciler, şiirde estetiği ve anlamı öne çıkarır. İmge, dilin sadeliği ve duygu yoğunluğu iki anlayışta da belirgindir.
Soru: 10) Ses şiirinden yola çıkarak Necip Fazıl Kısakürek’in, hayatı merkeze alan bir şair olduğu düşüncesine katılır mısınız? Niçin?
- Cevap: Evet, çünkü “Ses” şiirinde insanın ruhsal sıkıntıları ve doğaya yönelişi gibi hayatın temel unsurlarını işler. Hayat ve ruh arasında sürekli bir sorgulama var.
Soru: Günümüzde şehirleri veya doğayı daha yaşanır kılmak için bireylerin üzerine düşen sorumluluklar neler olabilir? Tartışınız.
- Cevap: İnsanlar çevreyi korumak, yeşil alanları arttırmak, doğayı kirletmemek ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını kullanmak gibi sorumluluklar üstlenmelidir.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.