Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 84 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 84

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Ses, Necip Fazıl Kısakürek’in Çile isimli şiir kitabında yer alan lirik bir şiirdir. Saf şiir anlayışı doğrultusunda eserler veren şair; sade, açık, anlaşılır bir Türkçe ile oluşturduğu bu şiirinde anlam ve biçime önem vermiştir.
Necip Fazıl Kısakürek, eserlerinde düşüncelerini dile getirirken okurda incelikli duygular uyandırmaya özen göstermiştir. Sanatçı, şiirle ilgili görüşlerine yer verdiği Poetiko’sında duygu ve fikrin şiirin başlıca iki unsuru olduğunu dile getirmiştir. Şiirlerinde doğayı, maddesel dünyadan kaçışın bir yolu olarak görmüştür. Büyükşehirlerde yaşayan, rüyalarında bile kendisini özgür hissedemeyen, maddesel dünyanın içine sıkışmış bir ruh hâli içindeki şair okuduğunuz şiirde doğaya sığınmıştır.

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Şiirde etrafta toz yağmuru ve saman olduğu söylendiği hâlde sizce söyleyici niçin her tarafı pırıl pırıl görmektedir?

  • Cevap: Söyleyici maddi dünyanın karışıklığına rağmen manevi bir arınma, aydınlanma yaşamaktadır. Bu yüzden her yeri pırıl pırıl görmektedir.

Soru: 2) Söyleyici, ormanlardan Kafdağı’na uzanan bir yol hayal etmiştir. Şiirde şairin hayalî bir mekâna yer verme nedeni ne olabilir?

  • Cevap: Şair, maddi dünyadan kaçış ve huzur arayışını simgelemiştir. Kafdağı gibi hayalî bir yer insanın iç yolculuğunu ve ulaşmak istediği ruhi yüksekliği temsil eder.

Soru: 3) Okuduğunuz şiirde şair, şehirleri betimlerken hangi kelimeleri kullanmıştır? Şair niçin bu kelimeleri seçmiş olabilir?

  • Cevap: Şair, şehirleri kıvılcımdan ve dumandan kelimeleriyle betimlemiştir. Bu kelimeler şehir hayatının karmaşasını, yorgunluğunu ve huzursuzluğunu anlatmak için seçilmiştir.

Soru: 4) Şiirde Necip Fazıl Kısakürek’in “kördüğüm” olarak isimlendirdiği, çözülmesi zor bir bilmece olarak gördüğü, rahatsızlık duyduğu durum veya durumlar neler olabilir?

  • Cevap: Kördüğüm olarak ifade edilen modern dünyanın karmaşası, insanın iç huzurunu kaybetmesi ve maddi dünyaya sıkışıp kalma durumu olabilir.

Soru: 5) Söyleyicinin şikâyet ettiği durumları aşabilmek için bulduğu çözüm nedir? Bu çözüme katılıyor musunuz? Niçin?

  • Cevap: Çözüm doğaya ve içsel bir yolculuğa sığınmak, maddi dünyadan uzaklaşmaktır. Ben de buna katılıyorum. Bu çözüm insanın huzuru bulabileceği bir yol olabilir.

Soru: 6) Size göre bu metinde hangi dizeler şairin doğaya sığınma isteğini ortaya koymaktadır?

  • Cevap: “Kafdağı’na giden yol, ses geliyor ormandan” ve ” Kaçın, kaçın kuytuya” dizeleri doğaya sığınma isteğini açıkça gösterir.

Soru: 7) Saf şiir anlayışı doğrultusunda eser veren şairler şiirde biçimi, sesi ve imgeyi önemsemişlerdir.” Bu bilgiyi değerlendirdiğinizde Necip Fazıl Kısakürek’in Ses şiirinde saf şiir anlayışına ait hangi özellikleri görmektesiniz?

  • Cevap: Şiirde ahenkli bir dil, imgesel anlatım ve sade bir biçim kullanılmıştır. Bu da saf şiir anlayışına uygun özelliklerdir.

Soru: 8) Yandaki dizeler Necip Fazıl Kısakürek’in Çile isimli şiirinden alınmıştır. Bu dizeler ve okuduğunuz Ses şiiri Necip Fazıl Kısakürek’in şair kişiliği ile ilgili size neler düşündürmektedir? Düşüncelerinizi aşağıda boş bırakılan yere yazınız.

Diz çök ey zorlu nefs, önümde diz çök!
Heybem hayat dolu, deste ve yumak.
Sen, bütün dalların birleştiği kök;
Biricik meselem, Sonsuza varmak…

  • Cevap: Necip Fazıl, şiirlerinde derin düşünceleri, manevi yolculuğu ve insanın nefsiyle olan mücadelesini anlatıyor. Şair, dünya ile ruhsal dünya arasındaki çatışmayı sık sık dile getiriyor.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!