![](/wp-content/uploads/2022/10/kitap-uygulama.gif)
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 79
![](/wp-content/uploads/2024/09/12-sinif-turk-dili-ve-edebiyati-ders-kitabi-cevaplari-meb-yayinlari-sayfa-79.jpeg)
![](/wp-content/uploads/2022/11/soru-sor-uygulama.gif)
“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 79
BİR FİNCAN KAHVE
Anadolu’nun geleneksel konukseverliği dillere destandır dedik. Ne var ki, bu konukseverlik önce kahveden başlar. Sizi, bir acı kahve içmeye çağıran dostunuza neden “acı kahve” diyemezsiniz. Bu acılıkta, yıllar yılı sürecek bir tatlılık, yakın bir dostluk vardır. Bu yüzden Anadolu’da “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır!” sözü, her yerde, her zaman söylenir durur. (…)
Yukarıdaki metinlerde Anadolu insanının duygularını, konukseverliğini, samimiyetini, sevgisini konuklarına ikram ettiği acı kahveyle, renklerle, dokuduğu kilimlerle göstermesini ait olduğu kültürün bir gereği veya metinlerde de ifade edildiği gibi “sessizliğinin içindeki sesi” gibi düşünebilirsiniz. Buna göre
Soru: Bazı şairlerin de Mavi, Maviydi Gökyüzü adlı metinde olduğu gibi duygularını kapalı veya örtük anlatmasının sebebini şairin “sessizliğinin içindeki sesi” gibi düşünebilir misiniz? Düşüncelerinizi aşağıda boş bırakılan yere gerekçeleriyle yazınız.
- Cevap: Evet, bazı şairlerin duygularını kapalı veya örtük anlatmasını “sessizliğin içindeki ses” olarak düşünebiliriz. Çünkü herkes duygularını açıkça ifade edemez, bazen bunu dolaylı yollarla yapar. Tıpkı Anadolu’da renklerin ve desenlerin bir şeyler anlatması gibi şair de sembollerle konuşur. Bu, duygularını gizleyerek anlatmanın bir yoludur. Şairin sessizliği, aslında derin bir anlam taşır ve dikkatli okuyanlar bunu hisseder.
METİN BİTERKEN…
Soru: Şiirlerin anlatımında ve içeriğinde “renk” ve “müzik”e ait kavramlara sıkça yer verilir. Bu kavramların günlük hayatı düzenleyen hatta çoğu kez hayata yön veren bir gücünün veya etkisinin olduğunu söyleyebilir misiniz? Düşüncelerinizi günlük hayatla ilişkilendirerek açıklayınız.
- Cevap: Evet, renk ve müziğin günlük hayatımızda büyük bir etkisi var. Renkler duygularımızı yansıtır ve ruh halimizi etkiler. Mesela sarı güneşi hatırlatır ve neşe verir, siyah hüzünlü hissettirebilir. Müzik de ruh halimizi değiştirebilir; neşeli bir şarkı enerjimizi artırırken sakin bir melodi rahatlatabilir.
12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.