Evvel Cevap
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 77
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 77

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 77 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 77

Metin ve Türle İlgili Açıklamalar

Okuduğunuz metin, Cumhuriyet Dönemi’nin birçok türde eser vermiş önemli sanatçılarından Ahmet Hamdi Tanpınar’a aittir. Sanatçı, metinde geçmişe dair özlemlerini tabiattaki canlı ve cansız varlıklarla bütünleştirmiş, anlatımını çağrışım gücü yüksek kelimelerle zenginleştirmiştir.
Cumhuriyet Dönemi’ndeki toplumsal değişimler her alanda olduğu gibi edebiyatta da etkisini göstermiştir. Bu toplumsal değişimlere bağlı olarak şiirde de birtakım farklı anlayışlar ve topluluklar ortaya çıkmıştır. Bu şiir anlayışlarından biri okuduğunuz metinde de etkileri görülen saf şiir anlayışıdır.

Saf şiir anlayışında siyasi ve toplumsal içeriklerden uzak durularak rüya, masal, mistisizm, musiki, bilinçaltı, zaman, mit gibi unsurları konu alan bireysel temalara yer verilmiştir. Şiirde biçim, ses, imge ve dil işçiliğini önemseyen saf şiir sanatçıları, nazım birimi olarak dize üzerinde titizlikle durmuşlardır. Bu şiir anlayışındaki sanatçıların önceliği iyi ve güzel şiir yazmak olmuştur. Betimlemelere, romantik unsurlara pek yer vermeyen bu sanatçılar; şiirlerinde bireysel duyarlılık, lirizm, çağrışım ve müzikalite unsurlarını temel almışlardır. Dili yormadan, rahat bir söyleyişle ve duru bir Türkçeyle şiir yazmaya özen göstermişlerdir. Öncülüğünü Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı’nın yaptığı saf şiir anlayışına Ahmet Hamdi Tanpınar, Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Muhip Dıranas, Âsaf Hâlet Çelebi, Behçet Necatigil, Sedat Umran, Fazıl Hüsnü Dağlarca gibi sanatçılar örnek vermişlerdir.

Fransız şiirinin etkisiyle oluşan saf şiir anlayışı sembolizm akımından etkilenmiştir. Sembolizm, şiirde gerçekçilik anlayışıyla oluşan parnasizm akımına tepki olarak 19. yüzyılın sonlarında ortaya çıkmıştır. Sembolist sanatçılar; biçimi, anlam kapalılığını, ahengi, müzikaliteyi her şeyden üstün tutmuşlardır. Dolayısıyla anlamda açıklığı değil kapalılığı, duyguları anlatmayı değil kelimelerin ses değeriyle sezdirmeyi, çağrışımları ve telkini tercih etmişlerdir. Sembolizme göre dış dünyada algılananlar gerçekliğin kendisi değil kişilerde onlarla ilgili uyanan birtakım izlenimlerdir. Charles Baudelaire (Şarl Bodler), Arthur Rimbaud (Artur Rembo), Paul Verlaine (Pol Verlen), Stephane Mallarme (Sitefan Ma- larme), Paul Valery (Pol Valeri) dünya edebiyatında sembolizmin öncü isimleridir. Türk edebiyatında ise Ahmet Haşim, Ahmet Hamdi Tanpınar, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Muhip Dıranas, Necip Fazıl Kısakürek gibi şairlerde sembolizm akımının etkileri görülür.

Metni Anlama ve Çözümleme

Soru: 1) Şiiri sınıfta birkaç defa yüksek sesle okuyunuz. Şiiri okuduktan sonra aşağıda a ve b maddeleri ile verilen soruları cevaplayınız.

  • Cevap:

Soru: a) Şiiri okurken şiirdeki hangi unsurların ses tonunuzda veya okuma tarzınızda etkili olduğunu düşünüyorsunuz? Niçin?

  • Cevap: Şiirde geçen duygusal ifadeler ve tekrar eden kelimeler ses tonumu etkiledi. Çünkü şiirin hüzünlü ve melankolik havası, sakin ve duygusal bir okuma tarzı gerektiriyor.

Soru: b) Şiirin rahat ve akıcı bir şekilde okunabiliyor olmasıyla ilgili neler düşünüyorsunuz?

  • Cevap: Şiirin duru bir dil ve akıcı bir ritmi olması, rahat bir şekilde okunmasını sağlıyor. Ahengi ve sade yapısı, okuma esnasında kesintiye uğramadan devam etmeye olanak tanıyor.

Soru: 2) Mavi, maviydi gökyüzü / Bulutlar beyaz, beyazdı” dizelerinde şairin renkleri kullanmasının şiirin size hissettirdiği duygulara bir etkisi oldu mu? Niçin?

  • Cevap: Evet, şairin renkleri kullanması, görsel bir etki yaratarak şiirin duygusal yoğunluğunu artırdı. Gökyüzünün mavi, bulutların beyaz olması huzur ve dinginlik hissi uyandırdı.

Soru: 3) Şiirde özlem duygusunun dile getirildiği dizelere örnek veriniz.

  • Cevap: “Kim bilir şimdi nerdesin?” ve “Senindir yine akşamlar” dizeleri özlem duygusunu dile getirmektedir.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 77 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders ve Çalışma Kitabı Cevapları
Benzer İçerikler

Yeni Yorum